Nyligen valde Ryssland och Kina att lägga in sitt veto mot en fördömande Syrienresolution. Bland annat menade länderna att texten alltför ensidigt lade skulden på den syriska regimen. Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, hade gärna velat se en skarp resolution.
– En regim som grundar sitt styre på övergrepp och skräck har ingen framtid. För varje vän av demokrati och frihet finns det inget alternativ till det tydigast möjliga fördömande, sade han i ett uttalande nyligen.
Skiljer sig från Libyen
Men varken han eller någon annan som Flamman talat med förespråkar en militär intervention liknande den i Libyen förra året. Hans Linde påpekar att situationen i Syrien skiljer sig från Libyen på många olika sätt. Det är tveksamt om en flygförbudszon ens skulle uppnå någon effekt.
– I Syrien går man nu in med markinsatser från regimens håll, säger han till Flamman.
USA:s utrikesminister Hillary Clinton har uttalat sig om att, som en sista lösning, förse oppostionen med vapen.
– Det finns självklart inte en militär lösning på konflikten, säger Hans Linde.
Istället vill han se andra typer av sanktioner mot landet, som ett globalt vapenembargo eller skärpta sanktioner från EU. I december förra året införde EU en rad sanktioner mot Syrien. Det fanns även förslag om att innefatta telekombolag som verkar i landet och som anses stå regimen nära. Motiveringen var att telekomutrustning används för att övervaka befolkningen och spåra oppositionella. Men Sverige använde sig av sin vetorätt för att stoppa telekomsanktionerna, något som Hans Linde är mycket kritisk till. Han menar att Sveriges veto berodde på att båda telekombolagen är stora kunder till Ericsson.
”Samtidigt som vi dagligen nås av rapporter om mord, försvinnanden och förföljelse i Syrien så väljer den borgerliga regeringen att prioritera Sveriges ekonomiska intressen i Syrien före stödet till folkets kamp för sin frihet”, skrev han i en artikel på SVT Debatt.
Hashim al-Malki som varit i landet nyligen och skrivit reportage för Folket i Bild är däremot mycket negativ till ökade sanktioner mot Syrien över huvud taget.
– Ett vapenembargo skulle bara gynna USA:s och Israels intressen, det betyder att avväpna Syrien och då blir landet försvarslöst vid ett eventuellt anfallskrig av Israel.
Hans Öhrn, frilansjournalist, som bland annat skrivit på Flammans utrikessidor, är kritisk sanktioner.
– Sanktioner mot ett land presenteras oftast som att det är eliten som drabbas, men de drabbar alltid vanliga människor. De är snarast till för att skapa social oro.
Extremistgrupper i oppositionen
Vilka är då de protesterande i Syrien?
– Oppositionen är brokig, det finns ingen enhetlig opposition, men det finns behov av demokratiska reformer, säger Hans Linde.
– Det pågår försök att splittra landet, både etniskt och religiöst, säger Hashim al-Malki,
Han varnar för att det inom grupperingarna bland de protesterande finns salafiter, en mycket strikt fundamentalistisk inriktning av sunniislam, med kopplingar till Qatar och Saudiararabien. Han menar att dessa krafter uppmuntrar till våld och är direkt skadlig för den demokratiska rörelse som finns i landet. Samtidigt motsätter sig extremisterna inte Västvärldens intressen i regionen och han menar att det är därför som exempelvis USA är villig att ge dem sitt stöd.
– Oavsett vad man gör för ställningstagande om Baathpartiet i Syrien, är det ett sekulärt parti, som är förhållandevis progressivt när det gäller kvinnors rättigheter, säger han.
Om varken interventioner eller sanktioner är en bra lösning, vad ska man göra då?
– En enda sak; delta inte i Natos krig, säger al-Malki. Det är något som både vänsterfolk och pacifister borde kunna enas om i Sverige och Europa. Man talade om att skydda civila i Libyen, men det blev tvärtom kriget har dödat oskyldiga civila.