– De senaste åren har tre journalister dödats här i irakiska Kurdistan, två av dem på min tidning Lvin för att de skrivit om regimen och de härskande partierna.
Ahmad Mira är chefredaktör på Lvin. Tillsammans med Shwan Muhamad Mahmood som är chefredaktör på tidningen Aweene har han besökt Sverige för att berätta om hur de mänskliga rättigheterna hotas i irakiska Kurdistan.
Regionen har haft ett eget parlament efter revolten mot Saddam Hussein 1991. I samband med Irakkriget 2003 ökade friheten för pressen något men 2005 slog makten tillbaka, journalister hotades och utsattes för mordförsök. Då hade USA mer eller mindre pressat de två partier som nu sitter vid makten, KDP och PUK att sluta fred och dela makten mellan sig.
Shwan Muhamad Mahmood beskriver de två partierna som Pepsi och Cola, två partier som liknar varandra. De oberoende tidningarna hotas för de skriver om korruption, brist på demokrati, bristande mänskliga rättigheter och hur kvinnor behandlas.
Kidnappning
Ahmad Mira kidnappades 2007 av milis lierad med PUK, han hölls fången ett dygn innan han släpptes. Förra året häktades han för att han skrivit en artikel om hur mycket presidenten tjänar, detta är förbjudet och den påföljd regeringen kräver är att tidningen stängs eller betalar 800 000 euro i böter. I maj hotade en minister att han skulle dödas, han lyckades spela in det och inspelningen spreds av BBC.
– Jag har fått 300 hotfulla SMS, hoten på Facebook kan jag inte ens räkna. Jag vågar inte gå ut på stan ensam, måste alltid ha folk med mig, säger Mira.
Det fanns en plan från PUK att mörda Shwan Muhamad Mahmood förra året. Hans redaktionschef överfölls och fick 29 stygn i huvudet. Förra året fanns 396 fall av våld mot journalister och tre TV-stationer brändes ned, enligt Mahmood.
Mahmood som förut tillhörde kommunistpartiet målar upp en mycket dyster bild av den politiska situationen i landet, vänstern är närmast utraderad.
– Kommunisterna har ett mandat i parlamentet och de stöttar regimen. När jag var ung för 20 år sedan var alla intelligenta ungdomar kommunister, men nu ses de som alldeles för dogmatiska.
Staden Süleman där de bägge verkar anses vara en sekulär och politiskt engagerad stad. Den 17 februari förra året genomfördes en stor manifestation inspirerad av den arabiska våren. Den varade i 62 dagar, 10 personer dödades och 900 skadades. Den 19 februari i år genomfördes en ny manifestation där 43 personer greps av polisen, av dem fem journalister. Alla misshandlades utom två av journalisterna som var amerikaner.
Kvinnor misshandlas och dödas
Den ekonomiska situationen i regionen är mycket bra, men den har inte använts till att förbättra de mänskliga rättigheterna enligt Mahmood. Det är politikerna som blir rika och de vill inte lämna makten ifrån sig.
– Presidentens brorson är statsminister, hans son är säkerhetschef och alla ministrarna tillhör hans klan.
Kvinnornas situation är svår, de misshandlas och dödas, prostitutionen är omfattande. Den del av oppositionen som är islamistisk spelar på det. Det finns också ett sekulärt oppositionsparti, men oppositionen är ny, har egentligen bara funnits i tre år enligt Mahmood.
Redan samma dag som Flamman träffar dem skall Ahmad Mira flyga tillbaka, han tvekar inte.
– Absolut åker jag, fast det är farligt, jag vet inte vad som händer imorgon. Bägge partierna har en egen milis, det finns en stor risk att jag blir angripen igen.