”Saudiarabien är en absolut monarki, det vill säga att monarken har enväldig makt. Statschef och premiärminister sedan 2005 är kung Abdullah bin Abd Al-Aziz Al Saud. Val till lokala församlingar har hittills hållits endast vid ett tillfälle; för övrigt utses landets ledning av kungen.”
Detta konstaterar den svenska regeringen på sin egen hemsida. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier är inte tillåtna. Fackföreningar är inte tillåtna och inte heller finns någon strejkrätt. Situationen för gästarbetare är bristfällig. För kvinnorna är livet kraftigt begränsat
Saudiarabien producerar varje dag 9 miljoner fat olja á 120 dollar fatet. Det blir 6 miljarder kronor om dagen. Det finns 15 miljarder dollar att köpa vapen för.
– Reinfeldt verkar intresserad av att få sin del, säger sociologen Abdulhadi Khalaf från Lunds universitet som studerat landet. Vapenhandeln är inte bara den saudiska statens angelägenhet, många av de viktiga prinsarna kräver provision. Saudierna är i särklass vad det gäller korruption.
All makt i landet utgår från kungahuset och de drygt 10 000 prinsarna som är extremt privilegierade.
I och med revolterna i Egypten och Syrien och kriget i Irak har det uppstått ett maktvakuum i Mellanöstern, som saudierna nu verkar vilja fylla.
Militära ambitioner
– Man har alltid använt sina pengar för att skaffa sig politiskt inflytande. Nu verkar det som om man också har militära ambitioner och det känns skrämmande, säger Abdulhadi Khalaf
Prins Turki al-Faisal besökte Sverige maj förra året och träffade vår kung. Han är före detta chef för säkerhetstjänsten och var ansvarig för jihadmobiliseringen i Afghanistan till vilken han bland annat rekryterade Bin Laden.
– I december förra året sa han att Saudi måste överväga att köpa kärnvapenteknologi. Det skulle kunna bli en mycket farlig situation. Mitt i detta har Reinfeldt lyckats placera oss.
Den arabiska våren har skrämt upp det saudiska kungahuset. Därför har den saudiska diktaturen ingripit militärt i Bahrain och varit mycket aktiva för att förhandla fram en lösning på konflikten i Jemen.
Förra veckan dödades en kvinnlig student och 53 andra studenter sårades av säkerhetsstyrkor i universitetsstaden Abha i södra Saudiarabien. Protesterna i den östra provinsen som blommade upp förra året men slogs ned har tagit fart igen. Där är det till stor del shiiter som kräver medborgerliga rättigheter, något de förnekas efter de anses som kättare.
Mellanösternkännaren Tariq Ali konstaterar:
– Kungarna i Saudi är mycket rädda något som liknar den arabiska våren. Amerikanerna är rädda också. Det land de skulle kunna bomba för att behålla är Saudiarabien, de vill inte förlora den monarkin. Israelerna och Saudiaraberna är deras verktyg för att krossa några verkliga framsteg i regionen.
Konservativt
Religionshistorikern Mattias Gardell beskriver landet som djupt konservativt, prokapitalistiskt västvänligt och helt insyltat i den globala politiska och ekonomiska eliten.
Efter oktoberkriget 1973 har Saudiarabien försonat sig helt med väst och bland annat varit drivande för att oljehandel skall föras med dollar, en av grundstenarna för USA:s ekonomiska dominans. I praktiken har Saudiarabien närmast varit en garant för Israels existens. Enligt Wikileaks har Saudiarabien flera gånger uppmanat USA att anfalla Iran.
– Blir det ett anfall mot Iran som Netanyahu aviserar hela tiden så är det omöjligt utan samarbete med Saudiarabien, avslutar Mattias Gardell.