– Jag har aldrig varit så orolig för Europas framtid som nu. Jag jämför Grekland med den berömda kanariefågeln i gruvan som man släppte in för att se om det var möjligt att överleva. I Grekland är en halv ungdomsgeneration utan jobb. Kan det vara rätt väg ur krisen att svälta ut alla pensionärer?
Stefan de Vylder är uppriktigt och allvarligt bekymrad när han samtalar om finanskrisen med Kenneth Hermele. De två ekonomerna målar utvecklingen i svart, de enda hoppfulla tecknen finns utanför Europa. Det är i medel- och låginkomstländerna som all tillväxt sker nu.
Kenneth Hermele berättar med viss njutning att Angola nyligen ringde till sin gamla kolonialherre Portugal och frågade om de behövde hjälp.
– De gjorde det nog med ett stort leende.
Det är Europa som är problemet, men skälet är inte bara den olycksaliga euron. Problemet för många länder i Europa är att man har dålig konkurrenskraft, tiderna har förändrats. Problemet i Grekland är inte likviditeten, trots att krislösningen först handlade om att ordna lån. Problemet är insolvens och det kan inte lösas med ytterligare åtstramningar. Istället för lån för att rädda bankerna borde man helt enkelt skrivit av skulderna.
– Mycket framöver kommer att handla om hur Europa kommer att behandla sin besvikelse, parafraserar de Vylder .
Sydkorea och Kina
Det skulle vara möjligt att använda krisen till en hållbar omställning av produktion och samhälle. Sydkorea har styrt 80 procent av sina investeringar åt det hållet, Kina har också varit förutseende. Men de gamla länderna i väst är konventionella, alla jobb är bra.
Ändå stiger arbetslösheten i eurozonen och når nu de högsta talen sedan euron infördes, 10,8 procent enligt Eurostat. I Grekland är ökningen officiellt från 14,3 till 20,1 procent, i Spanien från 20,6 till 23,6 det senaste året. Även relativt välbeställda länder riskerar att få högre arbetslöshet med de hårda krav som EU ställer genom europakten. Länder som Belgien och Nederländerna har hårda nedskärningskrav.
Krisländerna läcker nu som såll, alla tar ut sina förmögenheter och flyttar dem utomlands. de Vylder är rädd för att denna utveckling leder till att främlingsfientligheten breder ut sig.
– Jag har aldrig varit så pessimistisk vad det gäller politiska strömningar i Europa som jag är nu.
Ungern
Ett mycket konkret exempel på den utveckling som han varnar för är Ungern där regeringspartiet Fidesz, vänparti med Moderaterna och Kristdemokraterna i EU-parlamentet, driver en extremnationalistisk linje.
Den ungerska regimen begränsar yttrandefriheten. Judar på offentliga poster avskedas och medborgargarden närstående det närmast fascistiska partiet Jobbik hotar och angriper romer. Samtidigt angriper regeringen EU både för att lägga sig i Ungerns inre angelägenheter och för att styra ekonomin, som befinner sig i en accelererande kris.
I Grekland har de två traditionella partierna, socialdemokratiska Pasok och högerpartiet Ny Demokrati förlorat så mycket mark att de desperat tillägnat sig samma taktik, enligt Nikos Pappas från vänsterpartiet Synaspismós.
– De senaste veckorna har de börjat tala mycket om immigranterna som ett stort problem som måste lösas och media har hängt på. De försöker skrämmas med att vänstern är för immigranterna, men de leker med elden. I Grekland har vi ett fascistparti som verkligen är nazister och de har fått hjälp av detta.
I dagarna rapporteras det om överfall och mord på immigranter i Grekland. Främlingsfientligheten sticker fram sitt fula tryne på flera håll i krisens Europa.