I dagarna kom nyheten om att tv-licensen kan komma att skrotas. I stället ska den ersättas med en avgift som liknar begravningsavgiften och som tas in via skattesedeln. Ett av argumenten för det är att Radiotjänst i Kiruna skulle kunna läggas ner, vilket skulle spara pengar som i stället kan gå till tv och radio. Men Mats Svegfors, vd på Sveriges Radio är mycket kritisk.
– Sveriges Radio skulle behandlas som en statlig myndighet, säger han till Flamman.
Han menar att det i praktiken skulle innebära ett ökat politiskt beroende när public service blir en del av regeringens budget.
– Nederländerna ändrade sitt system för ett tiotal år sedan. Där har verksamheten blivit en del av politiska stridigheter. Politiker och partier tar upp enskilda programledare och program i debatten. Inte minst främlingsfientliga krafter har haft det som tema i sin kritik. Är man en del av det politiska slagfältet minskar ens trovärdighet dramatiskt.
Island är ett annat exempel som Mats Svegfors tar upp, där anslagen till public service-organen minskat sedan de började finansieras genom skatt i stället för avgift.
Fungerar bra i dag
En del vill ha en skatt för att det är mer progressivt, alltså ett system där rika betalar mer, vad säger du till dem?
– Det är en försvinnande liten del av Sveriges skattesystem som är progressivt.
– Det låter kanske lite vanvördigt mot dem, men jag tror inte riktigt de som föreslår det har tänkt igenom hur skattesystemet ser ut i dag.
Dessutom påpekar Mats Svegfors att de förslag som lagts fram inte har utgått från en progressiv avgift.
En del politiker har uttryckt att man vill ändra systemet för tv- och radiolicens, men inte göra det till en skatt. Mats Svegfors undrar då vad man vill ha i stället. Han påpekar också att det inte är politikerna som bestämmer vad som är en avgift eller en skatt.
– Vi är rädda för en avgift som politikerna binder sig till och sedan visar det sig att ”näe, det var visst en skatt”.
Behövs det då en förändring i licenssystemet över huvud taget? Inte om du frågar Mats Svegfors.
– Nej, det fungerar mycket väl, med en betalningsgrad på 85-90 procent. Det är en mycket effektiv och välskött verksamhet.
Radio- och tv-licenssystemet i Sverige har även blivit internationellt uppmärksammat för att det fungerar så bra.
– Möjligen kan man avskaffa licensen om man nödvändigtvis vill göra folk i Kiruna arbetslösa.