Nyligen har den liberala EU-parlamentsgruppen ALDE, där bland annat Folkpartiet ingår, meddelat att den kommer rösta nej till Acta. De sällar sig alltså till de gröna, vänstern och troligen även socialdemokraterna som just nu finns på nej-sidan i parlamentet.
– Just nu ser det ut som att det skulle kunna bli ett nej, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.
Hon tror att EU-parlamentariker har tagit intryck av massiva protester runt om i Europa.
– Samtidigt ska man komma ihåg att det här är politik och EU. Saker kan ändras väldigt fort. Det gäller att hålla trycket uppe fram till omröstningen, säger hon.
Kent Johansson, EU-parlamentariker för C som också ingår i ALDE, hänvisar genom sin pressekreterare till sin blogg där han kommenterar Acta med: ”Det är viktigt att värna immaterialrätten, men det får inte ske på bekostnad av människors rätt till personlig integritet”.
”Acta håller inte måttet”
Ulf Schyldt, politisk sekreterare för Folkpartiet skriver i ett mejl till Flamman att Folkpartiet tycker det är viktigt att motarbeta piratkopiering och intrång i immateriella tillgångar. Men att det skyddet måste vara proportionerligt, respektera lagar och inte innebära onödiga intrång i den enskildes privata sfär.
– Nu har den liberala gruppen i Europaparlamentet gjort bedömningen att Acta-avtalet på flera punkter inte håller måttet och därför måste omförhandlas. Det är ungefär där vi står – någon mer konkret åsikt än så, kan vi inte formulera i dagsläget, skriver han vidare.
Olle Schmidt, folkpartistisk EU-parlamentariker låter hälsa genom sin pressekreterare att han kommer att rösta med ALDE-gruppen.
Även den konservativa gruppen EEP, där Moderaterna ingår, har uttryckt tveksamhet till Acta. De vill ha förtydliganden för när internetleverantörer ska tvingas lämna ut uppgifter om deras kunder och vad som räknas som varumärkesförfalskning i kommersiell skala. Men kommer troligen att rösta för förslaget.
Acta
Acta, eller Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett handelsavtal som kommit till för att stärka immateriella rättigheter. Hittills har runt 30 länder undertecknat det. Acta måste dock röstas igenom i EU-parlamentet för att börja gälla i EU. Syftet är att få gemensamma minimiregler för att stävja intrång i varumärken och upphovsrätt. Kritiker menar bland annat att avtalet är otydligt skrivet och därför öppnar för hårdare tolkning av lagstiftningen när det gäller intrång i privatlivet.
Det finns också en konflikt mellan rika och fattiga länder. De senare menar att avtal som Acta hindrar kunskapsspridning av exempelvis medicin eller miljövänlig teknik. Länder som Indien och Kina och där piratkopiering är omfattande har valt att ställa sig utanför Acta.