– Du kan inte föreställa dig vad som händer här nu. Vi har infrastrukturen för det lilla gamla partiet, nu diskuterar vi att bli ett regeringsparti. Det är möjligt att vi i en nära framtid regerar landet. Kravet på oss är tiotals gånger större än vad vi är vana vid. Det är fantastiskt, vi hade aldrig kunnat föreställa oss detta.
Nikos Pappas från vänsteralliansen Syriza är både upprymd och pressad. Efter en närmast sensationell valframgång har partiet plötsligt blivit nyckelspelare i Grekland. En opinionsundersökning efter valet pekar ut Syriza som det klart största partiet med 28 procent av sympatierna. Syriza har med osekteristiska metoder lyckats samla den nya breda vänster som växt fram ur gloabliseringsrörelsen.
Ung ledare
Den unge partiledaren Alexis Tsipras med en bakgrund i den grekiska studentrörelsen som bara har varit partiledare i fyra år har trätt fram som den kanske starkaste politiske spelaren i landet. När det största partiet i valet, Ny Demokrati, misslyckades att bilda regering gick uppdraget till honom. Han vill bilda en regering med vänsterprägel och ställde upp ett antal kriterier.
De kraftiga nedskärningar i löner och pensioner och avskedandet av 150 000 offentlig-anställda som planeras i juni måste genast tas tillbaka, liksom försämringarna i kollektivavtalen. Valsystemet måste göras mer rättvist, de banker som fått 200 miljarder i statsstöd måste delvis förstatligas för att garantera produktiva investeringar i Grekland. Slutligen måste en kommitté bildas för att undersöka hur statsskulden kunnat växa så enormt.
I ett brev EU-kommissionens ordförande Barroso inför regeringsförsöket konstaterade Tsipras att de åtstramningsåtgärder som införts snarast har fördjupat krisen i Grekland, vars ekonomi för femte året går tillbaka. Detta har starkt minskat möjligheten att betala tillbaka statsskulden som istället växer. Han menade att den grekiska krisen är en europeisk kris och att lösningen måste sökas på europeisk nivå. I dagarna ifrågasätts åtstramningspolitiken av Frankrike och på flera håll i EU, kanske sker en vändning?
Det visade sig vara omöjligt att bilda en regering med vänsterprägel. Kommunistpartiet KKE vägrade förhandla med Syriza som i hårda ordalag avfärdas som opportunister. KKE vill inte förhandla med något parti som inte vill att Grekland ska lämna EU och euron. Syriza vill stanna kvar både i euron och EU.
EU-positiva
– Skulle vi lämna euron skulle detta innebära instabilitet och i praktiken innebära en devalvering och kraftiga lönesänkningar, säger Nikos Pappas. Jag tycker KKE:s reaktion att inte vilja förhandla med oss är otrolig, ingen förnuftig kommunist kan förklara detta. Traditionellt bygger ju kommunister alltid breda fronter och allianser.
Efter detta gjordes olika försök att bilda en så kallad nationell räddningsregering för att undvika nyval.
– Den skulle inte vara en regering för att rädda Grekland utan en regering för att rädda nedskärningarna. Vi vill inte ta tillbaka den misslyckade politiken bakvägen, säger Nikos Pappas.
På tisdagen strandade ett sista försök till en samlingsregering, en byråkratregering med stöd av partierna i parlamentet. Det blir nyval i juni, det kan bli ett vänsterval.