– Det har varit fula knep ända sedan varslet kom.
Kim är fackligt förtroendevald på en arbetsplats som berörs av HRF:s strejkvarsel. Men de får inte prata om facket, medlemsvärva, eller ens svara på frågor om facket och strejkvarslet under arbetstid.
– Jag förstår att de inte vill att det ska gå ut över gästerna, men när jag har en paus och sitter med en kaffe tillsammans med en kollega som frågar något om facket eller strejken vill de att jag ska säga ”jag slutar om så här många timmar, ring på mobilen”.
Kim är inte ensam. Flammans krönikör Jenny Bengtsson har uppmärksammat på sin blogg att personer i HRF i Stockholm har upplevt trakasserier och ibland hot om repressalier som sänkt lön eller indragen semester. Tillfälligt anställda har fått höra att de inte får fortsatt jobb om de stödjer strejken (se texten bredvid). Även HRF centralt bekräftar bilden.
– Det har hänt tidigare, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på HRF till Flamman.
På Kims arbetsplats har de fackligt aktiva bland annat blivit uppkallade till chefen och tillrättavisade för att de ”skrämmer personalen”. Kim har sagt att det är osolidariskt att inte strejka. Då tyckte chefen att de fackligt förtroendevaldas information om varslet borde vara neutral. Annars bidrog det till dålig stämning på jobbet.
– Jag fick ett sms när jag var ledigt om att han var mycket besviken på mig. Jag vet att det finns dem som har andra åsikter på jobbet och jag respekterar det. Men jag måste ju få säga vad jag tycker. Det är osolidariskt att inte strejka.
Fel information
Kim ser det som en strategi att förbjuda anställda att prata om konflikten på arbetstid. Särskilt inom hotell- och restaurangbranschen där det finns många som arbetar varierande tider.
– Det är lätt att missa någon när man ska ge information.
Det har också förekommit rena felaktigheter, som att alla måste meddela minst ett dygn innan om de tänkte strejka. Annars skulle det räknas som olovlig frånvaro, vilket inte stämmer. När facket krävt att få gå ut med rätt information har arbetsgivaren varit ytterst negativ – det skulle också skapa dålig stämning.
– Det är så fult. När väl ett varsel är lagt är det ganska troligt att det kommer att ligga fram till ett dygn innan. Då vet arbetsgivaren precis vilka som är medlemmar i facket.
Liknande saker har förekommit på andra arbetsplatser.
– Hela den här avtalsrörelsen har kantats av det här. Arbetsgivarna verkar tänka ”nu gör vi som vi vill och ser vart det landar”.
Samtidigt som Kim beskriver stämningen på jobbet som ”jättedålig” och mycket stressande har arbetsgivarens agerande närmast gjort att intresset för facket blivit större.
– Det säger ju något om arbetsgivaren också. När de får panik börjar hugga tillbaka tänker folk att ”nu döljer arbetsgivaren något för oss” och blir nyfikna.
Björn Lundell, pressekreterare på HRF:s motpart, Visita, säger att man har varit tydlig med att informera sina medlemmar om att en eventuell konflikt är mellan HRF och Visita och inte mellan personalen och arbetsgivaren.
– Fram till nyligen hade vi inte uppgifter om att det här förekom. Men nu ska vi titta på det.
Malin Ackholt säger att HRF centralt har fått uppgifter om ett fall där arbetsgivaren inte skött sig inför strejkvarslet. Det har man tagit upp med Visita och med den aktuella arbetsgivaren. Får man uppgifter om fler liknande händelser kommer man att ge stöd åt de drabbade.
– Det är ytterst besvärande att arbetsgivare beter sig så.
FOTNOT: Kim vill vara anonym och heter egentligen något annat.