Tre av tio arbetslösa måste låna pengar för att klara ekonomin. Det visar en undersökning som Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, har gjort bland personer som har a-kassa.
Melker Ödbrink, kanslichef på SO är bekymrad, men inte förvånad över resultatet.
– A-kassan har urholkats de senaste tio åren.
Om andelen arbetslösa som tvingas till lån har ökat från tidigare år och i så fall hur mycket, visar inte undersökningen. Det är första gången SO har med frågan i sina enkäter. Men en fingervisning kan vara att jämföra taket på a-kassan med löneutvecklingen.
Taket har inte höjts sedan 2002. Samtidigt har de nya reglerna som infördes 2007 gjort att fler får lägre a-kassa. Melker Ödbrink pekar framför allt på att ersättningen numera alltid beräknas på tolv månader, även om den arbetslösa har jobbat en kortare tid.
– Många går från arbetslöshet till att arbeta ett tag och sedan bli arbetslösa igen och då har de kanske jobbat nio av tolv månader. Regeln drabbar främst de som gör som man ska göra; ta varje chans till jobb.
Sms-lån vanligt
Lena Nordqvist, ordförande för Insolvens, en förening som hjälper överskuldsatta, vet att många arbetslösa lånar pengar.
– Jag visste inte att det var tre av tio, men jag har förstått att det är vanligt. Ofta är det ensamstående mammor som tar lån för att klara sig.
En vanlig situation som hon möter är att a-kassan dröjer och man tar ett sms-lån.
– Men det kan också röra sig om blancolån. Det går att få även om man har en liten inkomst eller a-kassa.
Förutom arbetslösa är det också vanligt att utförsäkrade och nyskilda lånar pengar för att klara ekonomin. Och Lena Nordqvist upplever att det blir allt vanligare.
– På två år har vi fått dubbelt så många ärenden totalt. Mellan 5 000 och 6 000 hör av sig till oss varje år och vi är en ideell förening.
Flamman har sökt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) för en kommentar, men hon har inte haft tid att återkomma.
Genomsnittslön
2002: 22 100
2010: 28 400
Lönerna har ökat men inte a-kassan.
Källa: SCB.