Skillnaderna i skolan mellan högpresterande och lågpresterande elever ökar dramatiskt. Skolan har blivit mer ojämlik och orättvisorna i resursfördelningen har ökat. Det är alla ense om.
Drygt 12 000 elever lämnar varje år grundskolan utan behörighet till gymnasieskolan. Det är ett växande antal elever som är i den situationen, från år till år. Resultaten har under de senaste 20 åren försämrats i rask takt. Kommunernas olikvärdiga finansiering av skolan är ett tydligt problem.
Rika kommuner som Bromma, Stockholm eller Lidingö kan satsa över 50 000 kr per år och elev på skolan. Undervisningskostnaden i fattigare kommuner överstiger sällan 30 000 kr per elev och år. Olika undersökningar visar både sjunkande resultat och växande ojämlikhet i den svenska skolan. Kommunaliseringen, möjligheten att starta friskolor eller valfrihetssystemet var ligger felet?
Vänsterpartiet fick förra våren stöd av en majoritet i riksdagen för ett förslag att utreda effekterna av kommunaliseringen, friskolesystemet och valfrihetssystemet. De tre reformerna tillsammans är orsaken till de problem vi ser i dag. Skolan styrs av nationella styrdokument, läroplan, kursplan och skollagen, men när dessa inte följs upp eller målen uppnås så pekar staten och kommunerna på varandra.
Resursfördelningen ser olika ut i olika kommuner, det innebär en bristande likvärdighet, detta kunde styras upp på ett bra sätt om staten var huvudman. Vänsterpartiet vill aktivt verka för ett förstatligande av grundskola och gymnasieskola. Men det behövs en bred politisk enhet och vara väl förankrat i lärarorganisationerna. Kvaliteten i skolan och möjligheten till en bra utbildning ska inte bestämmas av var man råkar vara född. Kvaliteten i skolan ska vara lika bra i Danderyd som i Överkalix. Bara staten kan garantera en likvärdighet i finansiering och kvalitet. Vänsterpartiet vill att alla elever ska få lika goda möjligheter att lyckas i skolan och få en bra utbildning!
Det gör vi bara med flera lärare i skolan, lärare med behörighet och specialpedagoger, lärare utan behörighet ska få möjlighet att komplettera sin utbildning. Mindre klasser så att alla elever kan få den hjälp de behöver. Regeringen satsar på nationella prov för att mäta kunskapen hos eleverna, det är bra, men utan lärare i skolan så hjälper det inte med nationella prov.
Varje duktig lärare vet vad en elev kan och inte kan, men det finns inga resurser att sätta in i skolan. Bristen på resurser är det stora problemet i skolan. Vi måste satsa på skolan och ge alla barn och ungdomar en bra utbildning. Vänsterpartiet vill att skolans skattepeng ska gå till skolan och till eleverna, inte till privata vinster. Vinster som tas ur skolan och inte beskattas i Sverige i vissa fall.
Vi måste satsa på skolan för att det är ett viktigt sätt att skapa rikedom i ett land. God och likvärdig utbildning är lika viktigt som bra livsmiljö, hälsa och guld och silver på kistbotten. Rikedom är att bygga styrka hos den enskilde med bra utbildning och stärkt självkänsla – ge en god möjlighet att få ett jobb eller studera vidare!