Situationen i östra Kongo-Kinshasa har ytterligare förvärrats efter det väpnade uppror som inleddes i våras.
Nu kräver vissa analytiker en utländsk militär intervention i området.
– Tanken på en internationell insatsstyrka har splittrat oss, men vi har nu kommit fram till att det verkligen finns ett behov av en militär styrka i regionen, sade Baudoin Hamuli Kabarhuza, från den regionala organisationen International Conference on the Great Lakes Region, ICGLR, vid en paneldiskussion som i förra veckan hölls i Washington.
Kabarhuza, som deltog på länk från Kinshasa, menade samtidigt att en sådan styrka måste vara internationell och utformas av både FN och Afrikanska unionen.
”Brutit fredsavtal”
Frågan diskuteras även inom det amerikanska utrikesdepartementet, underströk Steven Koutsis, som är chef för utrikesdepartementets avdelning för Centralafrika.
Sedan i april har östra Kongo blivit allt mer sönderslitet av rebeller som främst har riktat in sig på civilbefolkningen. Flera olika väpnade grupper har utfört en lång rad blodiga attacker.
En av dessa grupper, känd som M23, anklagar regeringen i Kinshasa för att ha brutit mot ett fredsavtal med Rwanda som undertecknades 2009. En FN-rapport som presenterades i juni i år är en av många källor som slagit fast att M23 får ett direkt stöd av regeringen i Rwanda.
För närvarande råder ett inofficiellt vapenstillestånd mellan M23 och den kongolesiska armén, men situationen är mycket bräcklig.
Enligt FN har fler än 470 000 kongoleser tvingats på flykt från sina hem sedan i april.