Utrikes 05 december, 2012

– Hitta lösningar på krigets orsaker

Fortsatt krig eller blir det fred i Colombia? Flammans Dick Emanuelsson har träffat Farc-gerillans chefsförhandlare Ivan Marquez i en exklusiv första intervju sedan fredsprocessens inledning i Havanna.

Den 18 oktober invigdes i Oslo den colombianska fredsprocessen. Norge, Kuba, Chile och Venezuela står som ”garanter”. Förhoppningarna på att denna gång hitta lösningar för freden den är enorma. Frågan är om president Juan Manuel Santos är seriöst intresserad av en verklig fredsprocess med Farc. Eller om han ska bryta även denna fredsprocess som de tidigare regeringarna varje gång har gjort. Frågan är också om gerillan är beredd att lägga ned vapnen om uppgörelsen öppnar för denna möjlighet?
Men nu sitter Santos’ förhandlare och diskuterar med Ivan Marquez, Farcs chefsförhandlare, i Kubas huvudstad Havanna sedan den 19 november.
En vecka innan de formella förhandlingarna startades, intervjuade Flamman Ivan Marquez. På morgonen publicerades nyheten i colombiansk press om att Santos ska köpa in nya tunga vapen. Det handlar om mer krigsflyg och bland dem så kallade drönare. Är inte det lite motsägelsefullt, frågar jag Marquez, för samtidigt ska fredsförhandlingarna inledas?
– Jo, vi anser det vara både ologiskt och inkonsekvent att prata om fred och offentliggöra nyheten om vapeninköp, framför allt när det är bevisat att kriget är ohållbart för staten. Krigsbudgeten är enorm (den största i Latinamerika) och borde i stället läggas om till sociala investeringar som sjukhus, skolor och satsningar på barn, säger Marquez.

Han tar emot i ett underbart komplex väster om Havanna. Presidenter på statsbesök i Kuba härbärgeras här och chauffören från det kubanska inrikesministeriet berättar, när han får veta att jag bor i Honduras, att han ansvarade för Honduras’ störtade president Manuel Zelaya när denne bjöds in till Kuba efter statskuppen 2009. Nu härbärgeras 29 gerillamän och kvinnor som annars är vana att sova på bamburör med bananblad som madrasser och som trivs som fisken i vattnet med ombytet.
Den colombianska regeringssidan, ledd av den förre vicepresidenten Humberto de la Calle ger varken intervjuer eller publicerar pressmeddelanden. Han har fått klara förhållningsregler av president Santos att hålla inne med hur långt regeringen är beredd att gå för att kunna tillfredsställa gerillans krav på strukturella förändringar av Colombia. La Calles uppdrag är att så snabbt som möjligt förhandla fram ett fredsavtal. Och Santos har satt ett stoppdatum, den 1 juni 2013. Men i alla kretsar betraktas det som helt orealistiskt med tanke på att kriget har hållit på i 48 år.

I Oslo presenterade la Calle mycket formellt regeringens syn på fredsperspektivet utan att egentligen säga mer än att ”vi vill fred”. Därefter var det Ivan Marquez’ tur som under nära 30 minuter gjorde en historisk, ekonomisk och politisk analys av vad Colombia representerar i dag. I en fras sammanfattade han hur gerillan ser på möjligheterna till fred i landet: ”Vi måste se och utgå från den råa verkligheten och från den hitta varaktiga lösningar på orsakerna till kriget”.
Mer än 30 miljoner (av 44) colombianer lever i fattigdom, av dessa lever tolv miljoner i misär. Mer än 50 procent av befolkningen befinner sig i ett dödligt gungfly mellan arbetslöshet och undersysselsättning. Mer än sex miljoner bönder är internflyktingar. Marquez dräpte slutligen till med att konstatera att Colombia är ett grymt klassamhälle där bara Kongo och Haiti i världen kan uppvisa ett värre saldo.
På den efterföljande presskonferensen i Oslo blev det uppenbart att regeringen inte gillade att diskutera orsakerna till kriget offentligt, än mindre på den internationella arenan. Humberto de la Calle tappade fattningen och det hängde i luften att processen hade kommit till en återvändsgränd innan den ens hade startat. Men parterna åkte tillbaka till Bogota respektive Havanna för att analysera vad som ägt rum och nästa steg i processen.
Inför den formella starten av fredsprocessen den 19 november i Havanna, uttryckte la Calle följande varning till gerillan innan han äntrade flyget i Bogota.
– Det är hög tid för att ta ställning mer än att hålla tal. Vi vet vad vi vill. I Havanna kommer vi inte att förhandla om utvecklingsmodellen, inte heller politiska spörsmål. Samhällsmedborgarna kan i sin helhet delta i processen med konkreta förslag via en webbsida som ger Agendans fem punkter näring. Något eldupphör blir det inte fråga om, upplyste la Calle med sin typiska barska framtoning.
Varför har regeringen i Bogota, som under åtta års tid konsekvent har vägrat att sätta sig i fredsförhandlingar med gerillan, nu bytt uppfattning har många frågat sig. Regeringen och generalerna har ju hela tiden hävdat att gerillan är mer eller mindre militärt uträknad.
Svaret ligger inte i att gerillan skulle vara militärt försvagad utan att Santos har förpliktelser till det transnationella kapitalet, främst gruv- och energi­intressen, menar Ivan Marquez. Utan ett Colombia i fred är de utländska investeringarna ett osäkert kort. Gerillan tar ju ut en skatt hos alla aktörer som opererar på områden under gerillans kontroll.
Till skillnad mot sin föregångare, Alvaro Uribe, representerar Santos den traditionella urbana industriägarklassen samt det spekulativa finanskapitalet, både in- som utrikes. De avbrutna handelsförbindelserna 2008 som Uribe provocerade Chavez till, blev förödande för den colombianska exportindustrin och stora delar av landsbygden.

Uribe å sin sida representerar en improduktiv halvfeodal storgodsägar- och jordägarklass som har varit en bromskloss i moderniseringen av landet.
– Av de 114 miljoner hektar mark som landet förfogar över, är 38 miljoner tilldelade för oljeutvinning. Gruvexploateringen opererar på elva  miljoner hektar. I dag har Colombia 750 000 hektar tilldelat för skogsavverkning men det ska öka till tolv miljoner hektar (framför allt Etanol och bioenergi). Den extensiva boskapsskötseln har 39,2 miljoner hektar avdelat för sin näring. Den odlingsbara arealen utgörs av 21,5 miljoner hektar mark men endast 4,7 miljoner mark utnyttjas för jordbruk. Det är en dekadent cynisk politik eftersom landet därför måste importera tio miljoner ton livsmedel per år i ett land med överlägsna möjligheter till självförsörjning. Men mer än hälften av Colombias territorium är avdelat till intressena hos en transnationell enklavekonomi, säger Marquez.
Han fortsätter att exemplifiera just hur miljoner bönder på landsbygden har fördrivits från sina hem och samtidigt hur koncentrationen av jorden har intensifierats.
– Samma officiella siffror ger vid handen att egendomarna med mer än 500 hektar motsvarar 0,4 procent av det totala antalet jordägare. Dessa förfogar i sin tur över 61,2 procent av den odlingsbara jorden. Under de åtta åren av blodigt Uribestyre, bestals fattiga bönder på mer än åtta miljoner hektar mark som koncentrerades i händerna på dem som skapade det paramilitära monstret.

Ruben Zamora, befälhavare för Farcs 33:e front i regionen Catatumbo, vill flika in och ge ett konkret exempel på hur folkfördrivningen har ägt rum i den region där den 33:e fronten opererar:
– USA-bolagen, som till exempel Colombian Petroleum Company, tog på 1930-talet upp oljan och fördrev Motilón Baríindianerna. Enorma kolreserver har hittats och en av världens största gruvor i dagbrott förfogar över 700 km2, varav 400 km2 utgör dagbrottet. 1999 anlände paramilitären med en klar utarbetad plan för att rensa området på all folklig opposition mot olje- och kolbolagens planer på att ta över böndernas mark. Folkmordet inleddes och har fortfarande inte upphört. Mer än 12 000 bönder och indianer har under dessa år mördats. Hundratals av offren ”försvann” i aska i de ugnar som paramilitären byggde i Catatumbo i klassisk tysk nazistil. Men det är inget specifikt för Catatumbo. S
å har staten likviderat all legal civil opposition i alla tider, säger gerillakommendanten.
Regeringen vill alltså begränsa det folkliga inflytandet på fredsprocessen till en webbsida. Men då ska man ta i beaktande att flera miljoner colombianer inte ens har elektricitet, än mindre tillgång till internet.

Ivan Marquez är av en annan uppfattning och menar ”folket måste vara huvudaktören” i fredsprocessen.
– Freden kommer inte att lösas eller skapas av regering och gerilla. Nej, det handlar om att lyssna på folket. Men regeringen vill inte lyssna på folket. Om vi når en överenskommelse, anser vi att denna längre fram bör underställas en grundlagsstiftande församling. Där ska alla samhällsgrupper deta i besluten om en ny legalitet, en författning som ska vara en bro för att vi colombianer ska kunna förenas och försonas.
– För detta måste bli en fred för alla, det är kollektiv uppgift och dröm och vi måste alla skapa den.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes 11 september, 2024

Rena nyheter – eller smutsiga pengar?

Lotusen är en kraftfull symbol inom östasiatisk mytologi, där den symboliserar renhet, styrka och återfödsel. Här används den vid en Falun Gong-manifestation. Foto: Ahn Young-joon/AP.

På bara fyra år har svenska Epoch Times växt kraftigt. Bakom satsningen står en esoterisk andlig rörelse – vars ledare vill använda media för att frälsa mänskligheten. Nu kastar en ekobrottshärva i USA nytt ljus över det globala nätverket.

En bris får sensommarlöven att rassla i Humlegårdens lindar. Carl von Linné ser med stränga bronsögon på det dryga dussin personer som står blick stilla i cirkelformation. Stämningsfulla syntstråkar och bjällror strömmar ur en bärbar blåtandshögtalare, hängd på gärdsgården runt blomplanteringen vid skulpturens fot.

Jag får ögonkontakt med en äldre man mittemot mig, klädd i keps och en urtvättad gul tröja. Han ler brett och visar med sitt kroppsspråk att jag ska sänka händerna, hålla dem framför ögonen snarare än snett ovanför. När jag till sist hittar rätt position vidgas leendet. För ett ögonblick överger han sin egen strikta position, och ger mig en dubbel tumme upp.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Inrikes 13 september, 2024

”Motargumenten har varit konstanta i hundra år”

Svenskt näringsliv, tidigare SAF, har varit Sveriges mest envisa motståndare till förkortad arbetstid under det senaste seklet. Foto: Lars Schröder/TT.

Kortare arbetstid är tillbaka på den politiska dagordningen, tillsammans med en rad historiska motargument. Historikern Linn Spross ser en motståndarsida som kört fast i gamla hjulspår – och en vänster som slutat drömma.

– Det finns ett citat av SAF:s ledare Hjalmar von Sydow, från när man införde 8 timmars arbetsdag 1919. Han sade att det var en katastrof för vårt land, att det skulle slå näringslivet i bojor, berättar Linn Spross (bilden).

Hon är sjuksköterska, med en bakgrund som forskare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. 2016 disputerade hon med avhandlingen Ett välfärdsstatligt dilemma: Statens formuleringar av en arbetstidsfråga 1919–2002. Ämnet var historiska debatter om arbetstidsförkortningar i Sverige.

– Motargumenten har varit konstanta sedan 1800-talet, säger hon till Flamman, och förtydligar:

– Det är för dyrt och näringslivet går under. När åtta timmars arbetsdag infördes så sade man att det skulle leda till kris för industrin och företagen, säger Linn Spross till Flamman.

1920 förkortade Sverige arbetsdagen till åtta timmar med bibehållen lön. Kravet hade länge varit centralt för arbetarrörelsen, som kampanjade på parollen ”åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars vila”.

Besannades motståndarnas farhågor?

– Nej, egentligen inte. 1920-talet var förstås inte den bästa tiden rent ekonomiskt, men sedan kom 1930- och 40-talet. Jämför man tjugo år före reformen med tjugo år efter så hade Sverige hunnit bli en rik välfärdsstat.

Men trots att spådomarna om samhällskollaps inte infriades så levde argumenten mot kortare arbetstid kvar.

Det handlar om politisk vilja, vad man vill och inte vill göra.

– När debatten om sex timmars arbetsdag var levande på 1970-talet publicerade arbetsgivarorganisationen SAF en fint illustrerad propagandabroschyr. Det fanns bland annat en bild där en man vankade av och an och rökte tre cigaretter samtidigt. Budskapet var att vi inte kan hantera för mycket fritid, att det skulle göra oss olyckliga. De försökte framställa det som att det inte var vad folk egentligen ville ha.

Även om sex timmars arbetsdag aldrig infördes så förlängdes semestern i slutet av 70-talet till fem veckor (sedan dess har även antalet rökare minskat kraftigt i Sverige).

Samtidigt finns det mycket som skiljer samhället 2024 från det år 1920. Befolkningens sammansättning när det gäller åldersgrupper ser annorlunda ut, och liknar allt mer en inverterad pyramid. Samtidigt saknas det en tydlig motsvarighet till det överflöd av arbetskraft som uppstod då kvinnor kom ut på arbetsmarknaden.

– När det gäller befolkningsfrågan så är argumentet att ”någon måste ta hand om de äldre om vi jobbar mindre”. Men äldreomsorgen är redan Sveriges vanligaste jobb, och med kortare arbetstid så skulle många fler vilja jobba där. Det handlar om politisk vilja, vad man vill och inte vill göra.

Timbro har argumenterat för att man kan förhandla individuellt med sin arbetsgivare.

– Grattis till alla som kan det, skrattar Linn Spross, och tillägger:

– Det är roligt att höra för mig som jobbar i vården. De kanske kan det på Timbro, och då är det underbart för dem. Men historiskt har förkortning alltid skett via lagstiftning. Det har visserligen tvingats upp på politikernas bord av facken, men man har varit för svaga för att kunna garantera det själva. Om en generell förkortning har att göra med utjämning av arbetstid.

Finns det något historiskt argument för kortare arbetstid som försvunnit i dag?

– Synen på arbetstidsförkortning som en välfärdsfråga. På 30- och 40-talet fanns det många arbetarfamiljer där kvinnorna var husmödrar. När arbetarna fick två veckors semester började man inse att även deras fruar behövde få vila, och att semester med familj och barn inte gav den rekreationen. Det var givet att även de skulle ha semester, frågan var i vilken form.

Läs mer

– Man satte sig ned och utredde frågan, vilket slutade i att staten införde semesterhem för husmödrar, medan hemvårdarinnor kom hem till familjerna. En och en halv miljon kvinnor åkte i väg på det här. Det visar på vilken stark idé det fanns om att det var en del av välfärden.

Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Ledare 12 september, 2024

Europas bönder har all rätt att vara arga

Bönder protesterar framför Europaparlamentet i Bryssel den 1 februari 2024. Foto: Thomas Padilla/AP.

Nya klimatlagar och ett handelsavtal med Sydamerika riskerar att sätta ytterligare press på Europas bönder, som redan lyder under ambitiösare hållbarhetskrav. Men om Europa ska ställa om behöver klimatrörelsen och jordbrukarna finna en gemensam plattform.

Den 16 mars körde en karavan med ett 30-tal traktorer genom centrala Växjö, i protest mot EU:s klimatpolitik.

”Vi känner oss överkörda”, förklarade Patrik Fernlund för SVT, framför ett fordon prytt med en blå unionsflagga. ”Man antar nya lagar och regler nere i Bryssel, i EU-kommissionen, och pratar inte ens med lantbrukare.”

Protesten var beskedligare än motsvarigheterna ute i Europa. I Frankrike har bönder blockerat infarten till Champs-Élysées i Paris med hö, slagits med polisen, belägrat matbutiker och tänt eld på traktordäck. I Prag har de tömt gödsel på gatorna, i Bryssel rammat polisbarrikaderna med traktorer, i Nederländerna eldat asbest längs motorvägarna, och i Tyskland försökt storma en färja där landets finansminister fanns ombord.

Sveriges och Europas bönder är arga. Och det är inte så enkelt som att de motsätter sig omställningen. Snarare upplever de att den har kommit i konflikt med deras rättigheter och Europas matförsörjning. De har också ett starkt stöd – enligt en enkät med 26 000 deltagare anser hälften av Europas befolkning att åtgärderna äventyrar Europas självständiga matproduktion.

Bönderna vänder sig bland annat mot lagen om naturrestaurering, som ska återställa en femtedel av unionens land och hav senast 2030. För att förbättra den biologiska mångfalden föreslås en rad åtgärder: att göra livet bättre för gräsmarksfjärilar och jordbruksfåglar, som är viktiga markörer för hur ekosystemet mår i övrigt, att återställa fria vattendrag och dikade torvmarker, samt plantera tre miljarder träd.

I stället för att gå i konflikt med jordbrukarna, borde klimatrörelsen närma sig dem.

Kraven är goda nyheter för planeten, varför de också välkomnas av Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Men de sätter också ytterligare press på Europas bönder, som redan har större ekologiska och arbetsrättsliga krav på sig än andra delar av världen.

Denna balansgång försvåras ytterligare av arbetet för att baxa iland handelsavtalet med den sydamerikanska inre marknaden Mercosur. Den 4 september reste en EU-delegation till Brasilien för att förhandla, och de läckta dokumenten innehåller krav på mänskliga rättigheter, skogsskydd och djurhållning.

Avtalet riskerar göra båda grupper arga – klimatrörelsen för att ökad import av billigt kött kan leda till ännu mer skövling av regnskog, och jordbrukarna för att det är omöjligt att tävla mot en kontinent med slappare regleringar. Frågan är dock hur sugna Brasilien är på hårdare regler om de inte samtidigt erbjuds öppna spjäll in på den europeiska marknaden. Jordbrukarnas oro är alltså begriplig, även om handelsavtalen samtidigt kan skapa nya exportmöjligheter.

Konflikterna kring handelsavtalen och EU:s regleringar visar inte bara att klimatrörelsen måste väga in jordbrukarnas oro för att vinna stöd för omställningen – i vissa fall har grupperna även ett gemensamt intresse. Därför behövs ett generöst omställningsstöd till bönder som vill hitta mer ekologiska odlingsformer, i kombination med ett skydd mot billigt importkött som inte följer europeiska hållbarbetskrav, inte minst för att Europa i en orolig tid behöver kunna producera sin egen mat.

Läs mer

Men sådana här hänsyn verkar främmande för klimatorganisationer som Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden, som i ett gemensamt brev uppmanar unionen till en rask implementering, utan att skriva en rad om böndernas villkor. I stället för att gå i konflikt med jordbrukarna, borde klimatrörelsen närma sig dem. Båda grupper kommer att behövas om Europa ska lyckas ställa om.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Utrikes 12 september, 2024

Så dog drömmen om digital nomadism

Konstverket ”The world turned upside down” av Mark Wallinger, utanför the London School of Economics den 19 januari 2021. Foto: Frank Augstein/AP.

Det senaste decenniet har livet som kringresande kontorsarbetare marknadsförts som en attraktiv dröm. Men sedan pandemin har den digitala sektorn drabbats av en våg av uppsägningar. Nu tvingas nomaderna att hantera ökad konkurrens, arbeta under sämre villkor – och organisera sig.

Sedan årtionden tillbaka har Silicon Valley marknadsförts som den ultimata drömarbetsplatsen, dit de skarpaste talangerna från hela världen dragits. Att arbeta för de globala nätjättarna kunde innebära löner som var otänkbara i nästan någon annan sektor utanför näringslivseliten och finansvärlden, samtidigt som man erbjöds en avslappnad och mindre konformistisk arbetsplatskultur – om än med en nonchalant inställning till reglerade arbetstider.

”Silicon Valley” är i dag mer en virtuell än en geografisk plats. När distansarbetet exploderade under och efter coronapandemin var ett jobb inom IT förutsättningen om man ville anamma den ”digitala nomadens” livsstil.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 11 september, 2024

Sluta spela tuffa – börja investera

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin presenterar program-förklaringen ”Ny riktning för Sverige 2030”. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT.

När Socialdemokraterna presenterar sin nya politik ligger tonvikten på repressiva förslag – som om inte investeringar i välfärd och skola också handlar om integration.

På en blåsig pressträff den 27 augusti presenterade en nöjd Tobias Baudin det han kallar ”det största politiska reformarbetet som vårt parti har genomfört på decennier”. Rubriken för arbetet, som ska resultera i ett nytt partiprogram, är ”Ny riktning för Sverige 2030”.

Elva socialdemokratiska arbetsgrupper har nu landat i en lista på över 200 reformförslag på en rad områden. Enligt rubriken i Omni samma dag handlar 86 av förslagen om integrationspolitik.

Lawen Redars grupp har inte bara varit skickliga på att få medialt genomslag för sitt arbete, utan har nu även fått in många punkter i den slutliga sammanställningen.

Jag läser deras 86 konkreta förslag med nyfikenhet och tycker att Anders Lindberg gör det lätt för sig när han i Aftonbladet (29/8) sammanfattar dem med att integrationen ”görs om helt i mer auktoritär riktning”.

Snarare verkar partiet vilja låta mer repressivt än det faktiskt är. För Gud förbjude att förslagen i den nu rådande tidsandan skulle ramas in som ”stora satsningar”, ”fler möjligheter” eller ”utökade rättigheter”.

I stället älskar media att lyfta fram alla repressiva förslag, trots att de är förhållandevis få jämfört med de progressiva förslagen. Partiet har inget emot detta och väljer själva att betona kraven och förbuden i sin kommunikation.

Förslag om att nyanlända ska förbjudas att flytta till utsatta områden och att språktest ska införas vid nyanställningar inom förskola, omsorg och äldreomsorgen skapar därmed rubriker.

Risken är bara att man inte kommer att ha råd med de större reformerna om man inte omprövar finanspolitiken.

Medan de stora satsningarna och regleringarna av förskolan, skolan och SFI som också föreslås knappt får någon uppmärksamhet. Inte heller förslagen om att höja etableringsersättningen och stärka arbetet mot diskriminering.

Problemet med Socialdemokraternas kravretorik är att skulden för den misslyckade integrationen hela tiden läggs på individerna. De väljer att flytta till fel områden, de vill inte lära sig språket, de tar inte jobben.

Det förstärker i sin tur högerns förklaringsmodell: att det skulle vara invandringen i sig och invandrarnas blotta existens som skapar den svåra segregationen i Sverige.

I själva verket är det invandrarna som drabbas hårdast av segregationen som skapats av bristen på satsningar på bostäder, jobb och skola.

Detta för mig till min andra farhåga gällande Socialdemokraternas nya integrationspolitik. Att för stort fokus ska läggas på den lilla integrationspolitiken och för lite på den stora integrationspolitiken. Både i kommunikationen och den förda politiken.

Den lilla integrationspolitiken är politik som direkt riktar sig till nyanlända i etableringsfasen. Det kan handla om lagen om eget boende (EBO), svenskaundervisning (SFI) eller arbetsmarknadsinsatser för nyanlända.

Den stora integrationspolitiken handlar om de strukturella systemen som berör oss alla. Listor med detaljerade förslag om EBO och SFI kommer varken sätta hjärtan i brand, mobilisera väljarna eller lösa integrationen om vi inte samtidigt levererar full sysselsättning, tillräckligt med bostäder, ett likvärdigt skolsystem och en stark välfärd.

Därför finns det långt fler än 86 integrationspolitiska förslag i sammanställningen, och många av de viktigaste finns i de andra arbetsgruppernas listor. Risken är bara att man inte kommer att ha råd med de större reformerna om man inte omprövar finanspolitiken.

Och när finansieringsfrågan dök upp under pressträffen var Tobias Baudin dessvärre tydlig, och deklarerade att ”på en punkt kommer vi Socialdemokrater inte att förändra oss, det kommer vara ordning och reda i statens finanser.” Det åtstramningspolitiska ramverket ligger alltså än så länge fast, vilket gör det svårt att tala om en ”ny riktning”.

Enna Gerin
är biträdande chef på den fackliga tankesmedjan Katalys.
Inrikes/Nyheter 10 september, 2024

Utesluten vänsterpartist bildar nytt parti

Efter Vänsterpartiets uteslutning av Björn Alling startar han det nya partiet Solidaritet, tillsammans med andra exmedlemmar. Förhoppningen är att Sverige ska få ett socialistiskt parti som utmanar systemet.

”En annan värld är nödvändig.”

Med det slagordet ska nya partiet Solidaritet lanseras. Bakom initiativet står Björn Alling, som uteslöts ur Vänsterpartiet på partiets kongress den 12 maj, och ett antal tidigare medlemmar. Ambitionen är att bilda en koalition där flera rörelser ingår.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 10 september, 2024

Nina Björk vill att vi växer upp

”Vill jag vilja det jag vill”. ”Medan vi lever” är en feministisk tankebok. Foto: Stina Nylén.

Feministen Nina Björks hållning kommer farligt nära det manliga, humanistiska supersubjektet. Bäst är hon när hon briljerar i paradoxernas osäkra gränstrakter.

Nina Björk, känd kritiker av den marknadsliberala individualismen, tänker vidare. ”Jag har liksom glömt bort”, skriver hon i sin nya bok Medan vi lever – tankar om existensen, ”att individualism också kan handla om en möjlighet för var och en att vara just en individ, att vara en personlighet.” Vad detta kan innebära undersöker hon i sju kapitel – Autenticitet, Identitet, Mening, Tillit, Kärlek, Tid och Värld – med hjälp av allt ifrån Descartes och Eva Illouz till Jane Austen och Alex Schulman.

En av Björks styrkor har alltid varit att hon blottlägger motsägelser. Kolla: jag vet att viljan att vara ung och vacker är uttryck för en internaliserad manlig blick – ändå vill jag vara både ung och vacker! Om det skrev hon i en artikel i tidskriften Tiden, 2021, vilket fick Marianne Lindberg De Geer att rasa i Expressen. Var författaren till Under det rosa täcket inte längre feminist? Björks svar: ”Det jag sa var ’någon har planterat ett begär i mig som jag inte vill ha men som jag ändå har’. Det Lindberg De Geer svarade var inte ’vad dumt av den’, utan ’vad svag du är’.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hedvig Ljungar
Litteraturvetare och kritiker.
Nyheter/Utrikes 10 september, 2024

Greklands glamorösa vänsterledare får sparken

Redaren och bankmannen Stefanos Kasselakis var ett udda val för ett grekiskt socialistparti. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Han brakade in i grekisk politik som en filmstjärna, men efter ett stökigt år som ledare för Syriza har tidigare bankmannen Stefanos Kasselakis blivit avsatt. ”Det känns som en befrielse”, kommenterar han.

Den 30 augusti förnyade socialistledaren Stefanos Kasselakis sina löften i Chanias botaniska trädgård på Kreta med sin amerikanska fästman Tyler Macbeth. Mottagningen ägde rum på lyxvillan Casa Scordilli, där rummen går loss på 36 000 kronor natten, och fortsatte under lördagsnatten på en strandklubb.

Smekmånaden blev dock kortvarig: bara nio dagar senare möttes partiets centralkommitté på ett hotell i Aten för att diskutera den ifrågasatta vänsterledaren framtid.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 10 september, 2024

Billig arbetskraft har blivit kriminalvårdens yttersta syfte

Fanny Klang befinner sig inte längre bakom fängelsets slutna murar. I sin nya roman kritiserar hon förhållandena i fångvården. Foto: Kegen Lorentzon.

Tre år på tre fängelser och ett häkte sammanfattar Fanny Klang i ett ord: ”rättsvidrigt”. Sina upplevelser inom kriminalvården har hon samlat i boken ”Sluten anstalt”.

– Det var en måndag, mitt i vintern 2021. Jag minns att jag var väldigt nervös när jag klev in på den första anstalten, berättar författaren Fanny Klang.

Vilken anstalt det var har hon valt att inte precisera, vare sig i intervjun eller boken.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Liz Fällman
Reporter på Flamman.[email protected]
Kultur 07 september, 2024

Språket virvlar vackert nedför sidorna

Karolina Ramqvist debuterade 1997 med ”När svenska pojkar började dansa”. Foto: Elisabeth Toll.

Klass, våld och kulturkapital blir till dynamit i Karolina Ramqvists eviga kärlekshistoria.

Kan du se dig själv bli kär i någon från en annan klass? Självklart. Men gör vi det möjligt? Det är en annan fråga.

Vi lever i ett land där det inte finns något konkret hinder för en kulturarbetare att gänga en mekaniker. Samtidigt väcker kärlek över klassgränserna en spänning inom oss.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Emmy Stiernblad
Fastighetsförvaltare och skribent.