– Jag sitter i en utredning där jag inte har en aning om vad som kommer att läggas på bordet, säger Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för V och ledamot i Friskolekommittén.
Hösten 2011 tillsattes Friskolekommittén efter att missförhållanden inom friskolor debatterats en längre tid. Bland annat hade det några månader tidigare uppdagats att en dömd pedofil drivit en skola i Stockholmstrakten.
Utredningen en undanmanöver
Kommittén skulle bland annat ta ställning till hur vinster i inom skolan påverkade kvalitén och om det behövdes fler sanktionsmöjligheter för skolor som missköter sig. Redan då menade kritiker att utredningen var en undanmanöver av skolminister Jan Björklund, FP, för att komma ifrån debatten om vinster i skolan.
Kommittén skulle ha presenterat ett förslag till beslut i höstas. Det sköts upp till sista januari. Som sedan blev första mars.
– Det är om knappt två veckor och jag har fortfarande inte fått någon kallelse till ett möte.
Rossana Dinamarca är kritisk till hur utredningen skötts. Enligt henne är Vänsterpartiet helt isolerat från de diskussioner som pågår. Samtalen sköts mellan S, MP och de borgerliga partierna utanför kommittén. Hon har ingen inblick i det.
– Det känns väldigt oseriöst det läget vi hamnat i.
Knäckfrågan är synen på vinsterna. Vänsterpartiet vill ha en vinstbegränsning.
– De förslag som har lagts har inte med huvudproblemet att göra, att vinster försvinner från skolan. Det här är ett sätt att tysta ner opinionen mot att skattepengar hamnar i skatteparadis, säger Rossana Dinamarca.
Hon får också visst stöd i det av tidningen Skolvärldens chefredaktör Jane af Sandeberg som ironiskt frågar sig på sin blogg om utredning är ett annat ord för fördröjning eller förhalning. Hon undrar också om utredningens uppgift är allt för känslig.
”Alla har favoritfrågor”
Och även utan de partier som är kritiska till vinster i skolan med i diskussionen verkar det vara svårt att komma överens. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har tidigare gått ut med att man vill att det ska skrivas in i bolagsordningen för friskolor att huvudsyftet med verksamheten är utbildning. Mats Pertoft, från Miljöpartiet säger att arbetet inte gått så fort, men han tror fortfarande att man kan komma överens.
– Alla partier har sina favoritfrågor och sådant som man vill ha med.
Han säger också att det är ”lite svårt att veta vad allianspartierna vill”.
Rossana Dinamarca säger att allianspartierna inte lagt ett eget förslag om vinster.
– Då är det svårt att förhålla sig till vad de vill.
Enligt uppgifter till Aktuellt ska Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna alla kunna tänka sig att enas om riskkapitalister ska få det svårare att driva friskolor. Samtidigt finns uppgifter om att Socialdemokraterna kan tänka sig att urholka kommunernas veto när det gäller öppnandet av friskolor genom att beslutet ska kunna överklagas. Rossana Dinamarca tycker att de förslag som presenterats för att begränsa riskkapitalister mest är slag i luften.
”Kan inte lova något”
– Björklund har varit ute och talat om att man ska kräva långsiktighet, men själva poängen med riskkapitalister är att vara inne i något en mycket kort tid. Då är det rakare att säga: Riskkapitalister har en agenda och den tycker inte vi ska gälla i skolan.
Den förre folkpartiledaren Lars Leijonborg som leder utredningen bekräftar att det ordinarie kommittéarbetet ligger nere just nu. I stället förs diskussionen med de borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Vi har gemensamt konstaterat att de inte är intresserade av en kompromiss, säger han om att det inte förs diskussioner med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, säger han till Flamman.
Lars Leijonborg tror fortfarande att man kan nå en uppgörelse mellan de sex partierna.
– Jag kan bara säga att vi håller på och än så länge tycker vi att det är värt att försöka. Sedan är det klart att man kommer till en punkt där man måste konstatera att det går eller det går inte.
Han säger att det kommer att ges rimlig tid för ledamöterna att ta ställning till ett beslut och antyder att uppdraget kan komma att förlängas ytterligare några veckor.
– Vi kommer att ta ställning till det mycket snart.
Mats Pertoft däremot är mer optimistisk om att utredningen den här gången blir klar i tid.
– Ja, jag tror det, men jag kan inte lova något (skratt).