Beslutet togs under förbigående av parlamentet med hjälp av en lag som ger regeringen rätt att fatta snabba beslut i undantagssituationer.
I konsekvens stängdes ERT:s tre tv-kanaler samt 26 rikstäckande och regionala radiokanaler på onsdagskvällen ner. Berörda av detta blev också ett antal statliga utländska radiokanaler, till exempel brittiska BBC och tyska Deutsche Welle, eftersom deras grekiska redaktioner samarbetade med ERT.
Regeringen motiverade den drastiska åtgärden med hänvisning till att ERT var såväl dyra som ineffektiva. Intressant nog hade ERT som finansieras genom en avgift på de varje grekiskt elabonnemang år 2012 ett överskott på nära 350 miljoner kronor enligt uppgifter från det grekiska journalistfacket.
Atens journalistförbund uppmanade sina medlemmar till en 48-timmars strejk, vilket gjorde att också de flesta privata teve- och radiokanaler i Grekland fick ställa in sina sändningar. De stora fackliga landsorganisationerna uppmanade till en dygnslång nationell generalstrejk som i torsdags lamslog kollektivtrafiken och många myndigheters verksamheter. Tiotusentals människor strömmade samtidigt till ERT:s lokaler i norra delen av Aten för att visa sitt stöd för ERT:s anställda. Även i många andra grekiska städer genomfördes stödmanifestationer. De demonstrerade krävde regeringens avgång och betecknade attacken mot ERT som en attack mot demokratin.
Internet fortsätter
ERT-personalen trotsade regeringsdekretet och fortsatte sina sändningar via internet, med stöd av privata tevestationer och radiokanaler. Men regeringen kontrade med att hota att dra in sändningstillstånden till de aktörer som streamade ERT-program. På fredagen släcktes sändningarna från kommunistpartiets tevekanal 902 av Digea, det bolag som på regeringens uppdrag kontrollerar digitala media i Grekland. Vänsterpartiet Syrizas radio 105,5 FM Red Radio hotades med en polisinsats om sändningarna skulle fortsätta.
Förutom det nynazistiska partiet Gyllene Gryning protesterade ledamöter från samtliga partier i parlamentet, också från regeringspartierna Pasok och Dimar, mot beslutet att släcka den statliga teven och radion. Syriza sköt också upp sin partikongress, som egentligen skulle ha ägt rum i helgen, för att kunna delta i ERT-stödaktionerna.
I grekiska medier spekulerades om koalitionen mellan socialdemokratiska Pasok och borgerliga Dimar kan komma att spricka på grund av ERT-skandalen.
Under måndagen beslutade Greklands högsta förvaltningsdomstol att ogiltigförklara stängningen, regeringen beordras att återuppta sändningarna temporärt, tills ett nytt etermediebolag har bildats.