Som befarat slog säkerhetsstyrkorna till mot de protestläger som tusentals anhängare till den avsatte egyptiske presidenten Mohammad Mursi hade upprättat i centrala Kairo. Under den brutala attacken dödades över 600 personer.
Muslimska brödraskapet, rörelsen bakom Mursi, reagerade med att uppmana sina anhängare att förvandla fredagen till vredens dag. I hela landet hölls massdemonstrationer efter fredagsbönen – och dödstalet steg ytterligare.
På många håll i landet attackerades visserligen polisstationer, andra myndighetslokaler och också kristna kyrkor. I flera städer var det dock demonstrationstågen som attackerades, av såväl polis som motståndare till den störtade presidenten och hans islamistiska rörelse.
”Krig mot Egypten”
Militären utnyttjade de våldsamma sammandrabbningarna för att ingripa med brutalt våld.
– Extremistiska krafter har förklarat krig mot Egypten, sade interimspresidentens rådgivare Mostafa Hegazy.
Våldsamheterna kan komma att bli ett svepskäl för att förbjuda organisationen igen. Inrikesminister Adly Mansour har lagt fram ett förslag på detta. I stort sett hela ledningen för Muslimska brödraskapet har redan gripits, senast i raden blev i tisdags rörelsens högsta ledare Muhammad Badie. Ironiskt nog kom nyheten om detta ungefär samtidigt som en domstol meddelade att en förundersökning om korruption mot den gamle presidenten Hosni Mubarrak har lagts ner. Egyptiska media uppgav att han kan vara på väg att släppas fri.
Massaker på fångar
Totalt har tusentals personer gripits sedan militärkuppen i juli, bara under den gångna veckan 1 400 personer enligt regeringssiffror. 37 fångna dödades i helgen under en fångtransport till ett fängelse i utkanten av Kairo. Polisen hävdar att de kvävdes till döds när polisen sprutade in tårgas i transportfordonet, i syfte att stoppa en massflykt. På Youtube visades dock bilder på kroppar som var brända och täckta av blåmärken som bevis på att fångarna utsatts för tortyr.
Egyptens utrikesminister Nabil Fahmy höll en presskonferens under söndagen och lovade att tillsätta en kommission för att utreda ”allt som har hänt”. Han påpekade dock samtidigt att landet är i krig mot ”terrorister”.
Krismöte om vapenexporter
Samtidigt som militären uppenbarligen försöker slå sönder den islamistiska rörelsen, minskar förhoppningar om att kunna inleda en dialog mellan konfliktpartierna i landet. Föga förvånande ökar våldet i landet. Väpnade attacker tilltar, på måndagen dödades till exempel 24 soldater i en bakhållsattack i norra Sinai. Och Brödraskapets anhängare tar oförtrutet till gatorna.
Situationen i Egypten börjar få internationella dimensioner. Turkiets premiärminister Recep Tayyib Erdogan anklagade Israel för att stå bakom kuppen mot Egyptens folkvalde president Mohammad Mursi. Enligt tidningen Hürriyet kritiserade Erdogan dessutom västvärlden och gulfstaterna för att stödja militärkuppen. Egypten har i årtionden tagit emot stort stöd från EU, USA, Internationella valutafonden och gulfstaterna. Flera EU-länder, däribland Sverige har en omfattande vapenexport till landet. På ett krismöte diskuterade EU i måndags om vapenleveranserna och biståndet skulle frysas in på grund av den våldsamma händelseutvecklingen.