Ingeborg Forsmark är snart 90 år och sitter sitt pass i sjukstugan när Flamman ringer upp.
– Det har varit väldigt trevligt och fredligt. Det finns alltid kaffebröd och kaffe på plats och människor kommer förbi med mat, bröd och sängutrustning.
Ockupationen har fått ett stort folkligt stöd från alla håll. Ingeborg Forsmark är noga med att betona att den är politisk obunden och har hela tiden skötts genom demokratiska möten som alla varit välkomna på.
– Vi har med både kommunister och moderater, det här är ingen partipolitisk drive.
”Bara sjuk på kontorstid”
Att det behövs en sjukstuga i bygden verkar många tycka. Trots att nedläggningen och ockupationen är rikskänd kommer det fortfarande ibland förbi människor som söker vård. Hon berättar en lätt dråplig historia då en lokal politiker som ställt sig bakom nedläggningen stormade in med sin fru och krävde att få träffa en läkare.
– ”Men det vet väl du att det inte finns någon doktor här”, var vi tvungna att förklara. Men det är inget att skoja om, folk tycker att vi kan klara oss bra genom att se till att bara bli sjuka på kontorstid.
Doroteaaktivisterna lyckades samla ihop över 24 000 namn, vilket var vad som behövdes för att driva igenom en folkomröstning. På söndag går västerbottningarna till valurnorna och röstar om sjukvården. Det är en rådgivande folkomröstning där frågeställningen är: ”Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser och en läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?”.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr landstinget har klargjort att de bara kommer att ta hänsyn till resultatet om valdeltagandet är över 50 procent.
– Vi vet inte hur det går. Ibland känns det som att vi tar det, ibland känns det som vi inte kommer att vinna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet uppmanar människor att rösta nej. Dessutom är det älgjakt så de som inte förtidsröstat sitter ute i skogen nu, säger Simone Granberg, en av de drivande i Doroteaupproret.
Aktivisterna har ägnat mycket tid åt att åka runt i länet och informera om folkomröstningen. 100 000 måste gå och rösta för att valet ska vara giltigt. Oavsett hur det går på söndag tror hon att deras kamp har sått några frön.
– Även om ockupationen läggs ner betyder det inte att kampen läggs ner. Vi har nått fram till ett mål med folkomröstningen och kanske är fler mer medvetna inför valet 2014. Politiker som inte ser till folkets bästa måste bort!
Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd i Västerbotten är mindre glad över folkomröstningen.
– Om det blir ett ja, är det inte som att det kommer att ramla ner pengar från himlen, utan då får vi ta dem någon annanstans ifrån.
Han tycker inte heller att det är helt enkelt att folkomrösta om komplicerade frågor som vården och hur landstinget ska arbeta. Dessutom påpekar han att landstinget har arbetat för att hitta andra lösningar, som vårdplatser i samverkan med kommunal verksamhet.
”Ett skämt”
Men Simone Granberg kallar de två vårdplatser som ställts i ordning i anslutning till ett äldreboende som ersättning för sjukstugan för ”ett skämt”.
– Det såg ut som något man ställt i ordning på en kvart när vi var där och tittade på invigningen. Det finns inte alls samma utrustning som i sjukstugan. Och om det finns det, som de hävdar att det gör, varför får inte vi se den?
De borgerliga partierna har ställt sig bakom ja-sidan i folkomröstningen. Det har även Vänsterpartiet som lämnade majoritetssamarbetet i landstinget i protest mot nedskärningarna i vården. Totalt rör det sig om nedskärningar motsvarande 300 miljoner kronor fram till 2015.
Ingeborg Forsmark tror på ett ja i folkomröstningen.
– Ja, det gör jag. Men hur det än går tycker jag inte vi har något att skämmas över att vanliga enkla människor ställer sig upp och säger sin mening.