Det har skett ett tydligt skifte i svensk politik. Sedan Fredrik Reinfeldt tillträdde som partiledare för Moderaterna har partiets fokus i de politiska debatterna förflyttats från sakfrågor till personliga karaktärsdrag.
Detta hävdar Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler i sin nya bok Reinfeldteffekten – Hur Nya Moderaterna tog över makten i Sverige och skakade Socialdemokraterna i grunden.
– Reinfeldteffekten handlar om en strategi där skillnaderna mellan höger och vänster i politiken neutraliseras samt en retorik där koncentrationen ligger på motståndarens förtroende, kompetens och regeringsduglighet, säger han.
Arbetet med boken tog fart i slutet av år 2010 då han var chefredaktör på Flamman. Inför valrörelsen fyra år tidigare startade tidningen en inrikespolitisk satsning och i samband med den växte hans intresse för inrikespolitik.
– Min tanke var att jag skulle skriva Reinfeldteffekten och sedan komma tillbaka till Flamman med en ökad kunskap. I stället blev jag vald till partisekreterare i början av förra året och det gjorde att arbetet med boken drog ut på tiden, säger Aron Etzler.
Amerikaniserad politik
Reinfeldteffekten tar avstamp i det faktum att när Fredrik Reinfeldt blev partiledare för Moderaterna år 2003 hade partiet, sedan Socialdemokraterna fick regeringsmakt år 1932, endast suttit i regeringen vid fyra tillfällen.
I dag ser det annorlunda ut. Moderaterna har högt förtroende när det gäller att sköta landet och flera mätningar visar att Fredrik Reinfeldt är den populäraste statsministern någonsin.
Aron Etzler hävdar att detta varken beror på att det svenska folket har blivit mer borgerligt eller att Moderaterna har närmat sig Socialdemokraterna i vissa frågor utan på att politiken till viss del har blivit mer amerikaniserad.
– Vi ser allt fler negativa kampanjer och debatter om vem som är mest duglig som statsminister, säger han.
Ett tydligt exempel, enligt honom, är debatterna mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson under valrörelsen år 2006. Då framställdes Göran Persson som bufflig, trött och diktatorisk.
Sedan dess har det fortsatt. Mona Sahlin var slarvig med pengar. Håkan Juholt bakåtsträvande. Nu menar Aron Etzler att Stefan Löfven porträtteras som långsam och oförmögen att fatta beslut. Och det i kontrast mot att Fredrik Reinfeldt framställs som energisk och viljestark.
– Om kritiken inte bemöts av Socialdemokraterna så kommer folk att få en uppfattning om att den bilden av Stefan Löfven stämmer. Och då blir detta en effektiv strategi. Folk ska inte tro att Moderaterna är dömda att förlora valet, skapas en ny presidentkamp så kan partiet vinna igen, säger han.
Tydliga värderingar
Aron Etzler menar att när Fredrik Reinfeldt tonar ned skillnaderna mellan höger- och vänsterpolitik samt fokuserar på personlighetsdrag i stället för sakfrågor i debatterna så resulterar det i att betydelsen av partiernas idéer och värderingar minskar.
– För Vänsterpartiet är det djupt problematiskt i och med att värderingarna är det starkaste vi har. Paradoxalt nog är vi dessutom inte speciellt bra på att prata om dem vilket grundar sig i att hela vänstern i Sverige har en väldigt dålig självkänsla, säger han.
Hur menar du då?
– Vänstermänniskor är riktiga perfektionister. Vi är nog bäst av alla på att kunna rapporter och statistik, och det verkar ha blivit viktigare att kunna redovisa varenda liten siffra, men det är värderingarna som gör att folk väljer att gå med i vårt parti. Det måste vi våga lita på.
Aron Etzler vidhåller att politikernas karaktär har en viss betydelse för möjligheten att vinna val, men det allra viktigaste är ändå att partiet är tydligt med vilken politik det står för.
– I grund och botten handlar det om vilket land och vilken slags värld vi vill leva i. Ett samhälle med stora klyftor är sämre för nästan alla än ett samhälle där omtanke och medmänsklighet får inflytande.