– Jag älskar att arbeta som barnmorska och vara med under förlossningar. Däremot är jag oerhört trött på arbetssituationen. Det gör ont i hjärtat när tiden inte räcker till och man måste överge kvinnor i en situation då de är i allra störst behov av stöd, säger Eva Nordlund som har en elvaårig yrkeserfarenhet.
Hon är dessutom medlem i Strategigruppen för Stockholms barnmorskor och en av dem som grundade Barnmorskeupproret vilket fick stor uppmärksamhet i våras. Det har nu spridit sig över hela Sverige och allt fler barnmorskor vittnar i dag om en totalt havererad förlossningsvård.
En granskning av Sveriges Radios program Kaliber visar exempelvis att åtta barn dog i samband med förlossningen under åren 2010-2013. En bidragande orsak tros vara resursbrist i form av för liten andel personal och förlossningsplatser.
– Vi kräver förutsättningar för att kunna ge en trygg och säker vård under förlossningen. Man föder barn en, två eller kanske tre gånger i sitt liv, många utsätts för stor smärta och då bör det vara en grundläggande rättighet att ha någon bredvid sig som ger stöd, säger Eva Nordlund.
Oron bemöttes inte
Sara, som egentligen heter någonting annat, hör till en av dem med negativa erfarenheter av sin förlossning. I december förra året – när värkarna kommit igång ordentligt – åkte hon in till Danderyds sjukhus norr om Stockholm.
Bebisen hade haft dåliga hjärtljud under hela graviditeten och hade det även vid ankomsten till sjukhuset. För att bebisen skulle få en chans att återhämta sig gav personalen Sara en spruta med muskelavslappnande medicin vilket i sin tur saktade ned förlossningsprocessen.
– Jag hade ingen möjlighet att påverka beslutet och fick inte förklara hur situationen hade sett ut innan. Hjärtljuden kanske var helt normala för min bebis, det gjordes ingen extra kontroll och sprutan gavs helt på rutin, säger hon.
Sara upplevde sedan att hon inte fick någon återhämtning mellan värkarna utan att någonting gjorde ont hela tiden. Enligt henne bemöttes inte oron av personalen; i stället gav barnmorskan henne en klapp på axeln och sa ”ja, det gör ont att föda barn”.
Bebisen förlöstes slutligen genom ett kejsarsnitt och i efterhand kom det fram att värken troligtvis berodde på att Saras bäcken var för trångt för en vaginal förlossning.
– Barnmorskan gav mig inget stöd över överhuvudtaget, men om det berodde på personkemi eller att hon tog hand om flera förlossningar samtidigt vet jag faktiskt inte, säger Sara.
Brist på barnmorskor
I dag kan en barnmorska vara ansvarig för upp till tre kvinnor i fullt värkarbete samtidigt. Forskning och erfarenhet visar dock att en närvarande barnmorska under hela det aktiva värkarbetet minskar risken för komplikationer som kejsarsnitt och större blödningar.
Barnmorskeupproret kräver därför en barnmorska per kvinna i aktiv förlossning. Det vill även se en satsning på förlossnings- och mödrahälsovården samt fler barnmorskor i de beslutande organen.
Barnmorskorna i Stockholm har nått vissa framgångar. Exempelvis satsar landstinget 118 miljoner kronor på att höja lönerna, det finns ytterligare en vårdsakkunnig barnmorska i det reproduktiva rådet och förlossningspengen har höjts med ungefär 20 miljoner kronor.
– Men det har fortfarande inte hänt någonting konkret ute på arbetsplatserna. Det som krävs är ett ökat antal förlossningsplatser i kombination med fler utbildade barnmorskor, säger Eva Nordlund.
Det privata sjukhuset Sophiahemmet planerar att öppna ett BB med 4 000 förlossningsplatser i början av nästa år. Rekryteringen av personal är redan påbörjad och på Danderyds sjukhus BB Stockholm har redan hälften av alla barnmorskor – närmare 40 stycken – sagt upp sig för att börja på BB Sophia.
– En ny förlossningsklinik är självklart positivt, men barnmorskebristen gör att andra förlossningskliniker dräneras på kompetens. Och det kommer i sin tur att resultera i en otrygg förlossningsvård under en längre tid framöver, säger Eva Nordlund.
Manifestation i Stockholm
Under tisdagseftermiddagen genomförde Barnmorskeupproret en manifestation utanför landstingshuset i Stockholm. Ia Jeppsson, medlem i Strategigruppen för Stockholms barnmorskor, höll ett tal och poängterade att politikerna måste börja ta ett större ansvar för en säker förlossningsvård.
Manifestationen hölls i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde och representanter från samtliga politiska partier valde att ge sin syn på framtidens förlossningsvård. En av dem var Filippa Reinfeldt; moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.
– Tillsammans med er barnmorskor har vi nått viktiga framsteg, men vi måste självklart fortsätta föra en dialog med varandra. Jag kan dessutom meddela att vi precis godkände förslaget om en ny förlossningsklinik på S:t Göran så nu kan vi komma igång, sa hon.
Dag Larsson, socialdemokratiskt landstingsråd, var däremot något mer bekymrad. Han framhävde att det är positivt med fler förlossningskliniker, men att den avgörande frågan snarare handlar om en fungerande personalpolitik.
– Om vi inte kan få barnmorskorna att vilja arbeta i förlossningsvården, om vi inte kan få dem att känna sig trygga, då spelar det ingen roll hur många nya kliniker som byggs i vårt län, sa han och möttes av rungande applåder.