Alla rödgröna partier, och Feministiskt initiativ, är eniga om att Sveriges arbetslöshet har nått en kritisk punkt. Närmare en halv miljon människor står i dag utan arbete, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,7 procent.
Partiernas förslag på hur Sverige ska komma tillrätta med arbetslösheten skiljer sig dock åt. Socialdemokraterna satsar exempelvis på det så kallade ”framtidskontraktet”, i vilket det framgår att partiets främsta prioritering är en politik för fler jobb. S främsta mål är dessutom att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020, och för att detta ska kunna bli verklighet föreslås stora offentliga investeringar i skolan, infrastruktur, bostäder och klimatet.
– Vår strategi för att lösa arbetslösheten handlar i huvudsak om utbildning och att staten måste ta ett aktivt ansvar för arbetsmarknadspolitiken. Vi måste rusta och utbilda arbetslösa så att de kan ta jobben som redan finns, säger Socialdemokraternas Patrik Björck, som är ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till Flamman.
Socialdemokraterna vill även underlätta för små och medelstora företag att växa och anställa fler, exempelvis genom att låta staten ta över kostnaden för den andra sjuklöneveckan. Partiet går även till val på löftet att ingen ungdom ska stå utan jobb, praktik eller studier i längre än 90 dagar.
Grön omställning skapar jobb
Miljöpartiet vill, precis som Socialdemokraterna, satsa på infrastruktur, bostäder och småföretagande för att skapa fler nya jobb. Till skillnad från S vill dock Mp att småföretagen ska slippa hela ansvaret för sjuklönen. Partiet föreslår även att arbetsgivaravgiften ska sänkas med tio procent, vilket sägs minska skattebetalningen med upp till 100 000 kronor per år för företag med högst tio anställda.
En annan satsning från Miljöpartiet är så kallade startcentraler, lokala arbetsförmedlingar för unga, som ska drivas av kommunerna i samarbete med Arbetsförmedlingen och lokala företag. Startcentralerna ska hjälpa till med det som ungdomarna behöver allra mest, oavsett om det är skola, jobb eller praktik.
Men fokus för Miljöpartiet, det ligger givetvis även på gröna innovationer och en modernisering av industrin.
– Om vi gör långsiktiga investeringar i klimatomställningen så kommer det att kräva flera nya jobb. Det behövs många jobb för att rusta upp slitna miljonprogramsområden som läcker energi, för att bygga vindkraft och för att renovera och bygga ut järnvägen, säger Helena Leander, Mp:s miljöpolitiska talesperson, till Flamman.
På sikt vill ni utveckla ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. Ni är inte oroliga för att det utesluter ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna?
– Vi har sagt att ekonomin inte ska bygga på tillväxt; att det inte ska vara ekonomins yttersta mål. Men det handlar inte om att vi vill förbjuda all tillväxt, utan om att det måste ske på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt, säger Helena Leander.
Finansiera genom vinstförbud
Vänsterpartiet vill bland annat bygga ut och förbättra Sveriges infrastruktur samt satsa på solkraft, vindkraft och energiomställning. Investeringar i bostadsbyggande och resursförstärkningar till välfärden är också prioriterat.
Vänsterpartiet hävdar att denna budget genererar cirka 40 000 fler jobb under nästa år, i jämförelse med regeringsbudgeten.
– Hur vår budget ska finansieras? Vi tar bort Rut-avdraget och regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga, vi höjer skatten gradvis för dem som tjänar över 30 000 kronor i månaden och vi säger nej till vinster i välfärden. Det blir väldigt mycket pengar som vi kan använda till att skapa riktiga jobb, säger Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson till Flamman.
Socialdemokraternas Patrik Björck håller med om att höjningen av arbetsgivaravgiften för unga, och även sänkningen av restaurangmomsen, är pengar som har använts på ett dåligt sätt.
– Dessa reformer har inte bidragit till att sänka arbetslösheten och därför kommer även en del av vår finansiering därifrån, säger han.
Minska arbetstiden
Feministiskt initiativs förslag för att skapa fler nya jobb handlar bland annat om att stimulera småföretagandet och undanröja de hinder som gör det svårare för kvinnor än män att starta och driva företag. Detta ska exempelvis ske genom öronmärkning av statliga riskkapitalfonder för kvinnors företagande.
– Den här fixeringen vid att Sverige ska främja innovationer gynnar endast män och folk med rätt kontakter. Det här förslaget handlar om att alla, även dem med traditionella jobb som frisör och butiksägare, ska kunna få hjälp med finansieringen, säger Zakia Khan, som sitter i Fi:s partistyrelse, till Flamman.
Feministiskt initiativ hävdar dessutom att arbetslösheten har blivit en marknad, som omsätter enorma summor på exempelvis administration och jobbcoacher, och menar att detta är resurser som skulle kunna användas till att skapa nya jobb inom den offentliga sektorn.
– Men allra viktigast är ändå att vi minskar arbetstiden.
Ett krav som även Vänsterpartiet står bakom.
– Vi måste vara inställda på att jobba mindre så att vi kan fördela jobben rättvist mellan oss, säger Zakia Khan.
V och Fi vill dela lika – S och Mp tvekar
Fortfarande än i dag är det mammorna som tar ut 75 procent av dagarna i föräldraförsäkringen. Pappornas uttag av föräldradagarna har visserligen ökat något, men om det fortsätter i dagens takt skulle det dröja 30 år innan föräldraförsäkringen är helt jämställd.
Detta vill de rödgröna partierna, och Feministiskt initiativ, ändra på. Men vägen dit ser lite olika ut. För att snabbt skapa ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen föreslår både Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ en individualiserad föräldraförsäkring. Enligt V skulle ett jämnt uttag förbättra kvinnors inkomstutveckling och dessutom ge barnen en bättre relation till båda föräldrarna.
– Vi är väl medvetna om att familjer kan se olika ut, men huvudprincipen är en tvådelad föräldraförsäkring som försäkrar att inte endast en av barnets vårdnadshavare stannar hemma, säger Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, till Flamman.
Feministiskt initiativ håller med om att utgångspunkten ska vara barnets behov av trygghet och stabila relationer, och menar därför att föräldraförsäkringen även bör ge andra personer än vårdnadshavarna rätt att ha omsorg om barnet.
Finns det inte en motsättning mellan den rätten och en individualiserad föräldraförsäkring, som inte går att överlåta för att främja jämställdhet?
– Nej, det tror jag inte. Jag var ensamstående mamma och fick hela föräldraförsäkringen, men om möjligheten hade funnits hade jag gärna överlåtit en del av den till någon annan i min närhet. Det finns en poäng med att kräva att föräldrarna delar lika, men det är även viktigt att fler kan erkännas som vårdnadshavare, säger Zakia Khan, som sitter i Fi:s partistyrelse, till Flamman.
”Man tar sina strider”
Även Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill verka för en jämställd föräldraförsäkring. Till skillnad från V och Fi föreslår däremot Mp och S att den ska delas i tre olika delar. En tredjedel ska gå till vardera vårdnadshavare och den sista tredjedelen ska båda vårdnadshavarna ha möjlighet att ta ut.
– Målet är en individualiserad föräldraförsäkring, men vi vill förändra den steg för steg, säger Socialdemokraternas Patrik Björck, som är suppleant i riksdagens socialförsäkringsutskott, till Flamman.
Varför då inte satsa på en individualisering direkt?
– Ja, du… jag kan ibland ställa den frågan till mig själv. Man tar sina strider helt enkelt. Sedan handlar det om vad man tror är politiskt möjligt. Politiker ska självklart ha visioner och visa vägen, men vi måste även samtala med väljarna och få acceptans för det vi gör, säger Patrik Björck.
Några av partiernas klimatpolitiska satsningar
Socialdemokraterna:
• Utsläppen i Sverige ska minska med 40 procent till år 2020, i jämförelse med år 1990.
• Staten ska stödja investeringar i nya klimatinnovationer för att stärka svenska företags konkurrenskraft.
• Det ska införas ett klimatpolitiskt ramverk för ett Sverige utan fossila bränslen år 2050.
Miljöpartiet:
• All el- och värmeproduktion ska vara helt förnybar till år 2030.
• Fler nya järnvägsspår ska byggas och byggstarten för nya banor för snabbare tåg ska tidigareläggas.
• Det ska införas ett klimatanpassat ROT-avdrag för att energieffektivisera bostäder och skolor.
Vänsterpartiet:
• Det svenska utsläppsmålet ska skärpas till 45 procent till år 2020.
• Sverige ska satsa 4,5 miljarder kronor på ett särskilt klimatbistånd till u-länderna de kommande tre åren.
• Skatter och avgifter ska minska övergödning, mängden bekämpningsmedel och antalet kalhyggen.
Feministiskt initiativ:
• Staten ska bilda ett nationellt center för att stödja produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel.
• Det ska utvecklas en koldioxidskatt på mat i syfte att minska köttkonsumtionen.
• Kärnkraftsavvecklingen ska påskyndas genom ökat skadeståndsansvar till minst 100 miljarder kronor.