18:55 Nu avslutar Flamman sina liveuppdateringar från valets efterverkningar. Bevakningen fortsätter i papperstidningen, och i längre ledarkommentarer och artiklar här på hemsidan.
18:42 Sverigedemokraternas valframgång ser ut att få till följd att många av SD:s mandat inte kommer att fyllas med kandidater. Enligt en granskning av Expo Idag så riskerar partiet totalt 157 tomma stolar runt om i landet. Enligt valnattsresultatet så får SD totalt 1315 kommunala mandat.
18:38 Jan Björklund (FP) aviserar inte sin avgång utan kommer att söka stöd av partimedlemmarna för att fortsätta som partiordförande, säger folkpartiledaren till SVT.
18:33 Stefan Löfven låter inte Vänsterpartiet ingå i regeringen, rapporterar TT, efter att Stefan Löfven haft ett möte med V-ledaren Jonas Sjöstedt under eftermiddagen. Löfven söker av allt att döma att få igenom sin politik genom att söka överenskommelser även över blockgränsen.
18:06 Det nazistiska Svenskarnas parti lyckades inte ta något kommunalt mandat någonstans, rapporterar Expo Idag. Man förlorade alltså även det mandat som nazisterna fick i Grästorp år 2010.
17:34 I kommunvalet i Örebro samlar Örebropartiet (ÖrP) 1,1 procent av rösterna. Örebropartiet bildades efter ett uteslutningsärende i V, där Markus Allard, nu listetta för ÖrP, tvingades lämna Vänsterpartiet. Resultatet räcker inte för att ta något mandat i kommunfullmäktige.
17:15 Socialdemokraterna gör ett succéval i Sundsvall, där partiet ökar från 36,9 till 45,2 procent. Kommunen styrdes fram till valet av Koalitionen – en majoritet bestående av M, KD, FP, C och MP. Nu finns underlag för ett maktskifte, vilket skulle göra kommunen helröd. Vänsterpartiet får 5,7 procent. Sammantaget samlar V och S 42 av de 81 mandaten i fullmäktige enligt valnattsresultatet.
16:55 I västmanländska Norberg ökar Vänsterpartiet från 14,8 till 21,1 procent. I kommunalvalet toppades listan av Kent Persson, som fram tills valdagen var riksdagsledamot för partiet.
14:32 Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta, har i Fagersta-Posten kommenterat resultatet som visar att V backar från 55,6 till 29,7 procent av rösterna. ”Det är ett katastrofval för vänstern i Fagersta”, säger han. ”Det är bara att avgå. Jag brukar säga att väljarnas dom kan inte överklagas”, säger Henriksson, som har varit kommunalråd i 16 år, till Fagersta-Posten.
14:13 I småländska Vaggeryd går V framåt från 4,0 till 7,2 procent i kommunvalet. Sannolikt är det en Alice Åström-effekt, i detta län som traditionellt är ett av partiets allra svagaste. Åström var tidigare Vänsterpartiets vice ordförande (2006-2011) och tappade sitt riksdagsmandat i valet år 2010. I år ställde alltså den populära politiska profilen upp i valet till kommunfullmäktige istället.
13:53 V går starkt framåt i landstinget i Västerbotten, och tar sina nya röster framför allt från Socialdemokraterna. S har dock redan öppnat för att fortsätta styra genom att istället bjuda in något av allianspartierna. ”Alliansen gör ett katastrofval i landstinget men vårt mål är att hitta en väldigt stark majoritet”, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S), till Västerbottens-Kuriren.
13:47 Gårdagens valdeltagande i riksdagsvalet blev 83,3 procent, att jämföra med 2010 års 82,1 procent. Detta enligt valnattsresultatet, slutlig rösträkning pågår.
13:32 Riksdagsvalet igår innebär enligt valnattsresultatet att V ökar från 19 till 21 mandat. De nya mandaten ser, innan den slutliga räkningen har genomförts, ut att tillfalla valkretsarna Stockholms kommun och Södermanland. Det innebär i så fall att Ali Esbati och Lotta Johnsson Fornarve får dessa mandat. Resultatet kan dock fortfarande påverkas av personkryssen på respektive lista.
11:33 ”Vi har hela tiden fört en konstruktiv politik och prioriterat vården och skolan. Vi har även haft vissa framgångar i debatter, där vi visat att vinster i välfärden inte är något för oss”, säger Elisabeth Bramfeldt (V), ordförande för V i Arjeplog, angående den kraftiga valframgången som nämndes tidigare i rapporteringen. V ökar där med 12 procentenheter till 24,7 procent och passerar därmed C som näst största parti.
Finns det någon yttre händelse som gjort att resultatet blev som det blev?
”Det har varit stora neddragningar i skolan, barn i behov av särskilt stöd får inte den hjälp de behöver. Jag jobbar själv som lärare och det finns inte en helg där jag inte är på plats på skolan, och jag är inte ensam. Då är det lätt att se att arbetsbördan är för stor”, säger hon till Flamman.
Bramfeldt lyfter även arbetssituationen för undersköteskorna i äldreomsorgen, som fått fler uppgifter och som i dag får ägna mycket tid åt städning. Uppgifter som man tidigare fått hjälp med utifrån.
11:25 Daniel Sestrajcic, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö, skriver i en kommentar till framgången i Malmö att ”Vänsterpartiet Malmö är det partiet som ökar mest. Närmare 6 700 nya röster på Vänsterpartiet i kommunalvalet och vi ökar med 3,2 %. Över 3 500 nya röster på Vänsterpartiet i riksdagsvalet. Över 7 000 nya röster på oss i regionvalet. Vårt arbete i Malmö de senaste fyra åren. Den politiska radikala hållningen, modet att arbeta med och för rörelser på gatan och organiserade arbetet att bygga och stärka organisationen ger resultat.”
11:07 Efter gårdagens kommunalval står det klart att Degerfors kommun blir Vänsterpartiets starkaste fäste. Ändå minskar man från 2010 års succéval och stannar på 42,2 procent, en minskning från 49,8. ”Vi är fortfarande Degerfors största parti, vi är relativt nöjda”, säger Roland Halvarsson (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, till Nerikes Allehanda (NA). Det är ännu inte klart om resultatet innebär att Halvarsson sitter kvar som ordförande för kommunstyrelsen. ”Vi ska göra ett försök att samarbeta med Miljöpartiet”, säger Halvarsson till NA.
10:45 Ett undantag från de uteblivna V-framgångarna i mindre kommuner är Arjeplog där V får 24,7 procent, en ökning med 12 procentenheter. De flesta nya rösterna jämfört med år 2010 har kommit från Socialdemokraterna. Vi söker Elisabeth Bramfeldt, Vänsterpartiets ordförande i kommunen och förstanamn på listan till kommunfullmäktige, för en kort kommentar om framgången.
09:58 Vi vaknar upp i ett land med stora klyftor mellan stad och land för de rödgrönas del. V har gjort ett mycket bra val i kommunvalen i princip alla större städer. Samtidigt står man och stampar på landsbygden. Såhär ser det ut för Vänsterpartiet: Stockholm 8,9 (+1,5), Göteborg 9,4 (+2,3), Malmö 8,4 (+3,3) och Uppsala 8,7 (+2,0).
09:50 Nu är vi igång igen och levererar uppdateringar under dagen, om än något mer lågintensivt än i går.
00:29 Nu kommer rapporterandet att ta en paus över natten. Vi fortsätter att leverera resultat även under måndagen.
00:28 Även i Göteborgs kommun blir det en V-framgång, från 7,2 till 9,6 när 269 av 297 valdistrikt är räknade.
00:23 V gör ett mycket bra val till kommunfullmäktige i Malmö – från 5,2 7ill 8,5 procent när 182 av 189 distrikt är räknade. Den rödgröna majoriteten består.
00:12 Med största sannolikhet så blir det maktskifte i huvudstaden. I Stockholms kommun får de rödgröna plus Fi 53 av 101 mandat. Detta när 519 av 537 valdistrikt är räknade. Vänsterpartiet får 8,9 procent av rösterna vilket i skrivande stund ger två extra mandat – en ökning från 7,4 procent. Fi kommer in i fullmäktige med 4,6 procent och 3 mandat.
00:01 Nu talar Stefan Löfven inför partimedlemmarna. ”Vi har börjat bygga en ny folkrörelse”, säger han, och fortsätter: ”Vi har haft över 2 miljoner samtal med väljarna. Det gör inte vem som helst!”.
23:47 I valet till kommunfullmäktige i Fagersta gör Vänsterpartiet ett mycket dåligt val jämfört med tidigare egna majoriteter. Man tappar från 55,9 till 29,7 procent. Det är alltså ett tapp på 26,2 procentenheter.
23:31 Enligt de nedbrutna sifforna i vallokalsundersökningen så gick V framåt något bland förstagångsväljarna. ”Det är kul” säger Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster, ”även om vi såklart hade önskat en större ökning. Men det är ett tecken på att vi har drivit en valkampanj som gått hem på skolorna”. I skolvalet ser Vänsterpartiet dock ut att minska något.
23:20 Vi hann få en kort kommentar från Ali Esbati (V) på valvakan, innan Reinfeldt höll sitt avskedstal. ”Valresultatet är en liten besvikelse, men kan ganska enkelt förklaras av framgången för Fi”, säger han.
23:05 I Malmö kommun så ser Vänsterpartiet, och de rödgröna sammantaget, ut att göra ett betydligt bättre resultat än på nationell nivå. V ökar från 6,0 till 7,6 procent samtidigt som Fi ökar till 5,5 procent. Även S ökar en procentenhet medan Miljöpartiet minskar marginellt. Detta när 185 av 189 valdistrikt är räknade.
22:46 Nu talar Jonas Sjöstedt till valvakan. Han inleder med att tacka valarbetarna för sina insater, och fortsätter: ”Det finns några goda nyheter den här kvällen: Fredrik Reinfeldt kommer att avgå som statsminister efter den här kvällen” säger han. ”Utan vårt arbete för att sätta vinstintresset i välfärden högst upp på dagordningen, så hade det inte varit möjligt. Men det finns fler goda nyheter. Vi har blivit ett parti som fler litar på. Och vi har gjort ett bättre resultat i många kommuner runt om i landet. Men vi måste även inse att det här inte är ett resultat vi är nöjda med, och detta ska vi lära oss av. Men vi kan lova en sak: Vi kommer att vara antirasimens och feminismens röst varje dag i riksdagen. Vi kommer att ägna varenda minut framföver åt att pressa tillbaka rasisterna. Vi kommer att anta utmaningen, vi kommer att stå emot rasismen varenda ögonblick. Och det gör vi också genom att bekämpa de ekonomiska klyftorna.”
22:41 När 518 av 537 valdistrikt är räknade i Stockholms kommun så får Fi hela 7,1 procent.
22:39 ”Kampen fortsätter – rasismen ska krossas” skanderar valvakan.
22:25 Under den återstående kvällen kommer vi bland annat att rapportera från resultatet nedbrutet på olika regioner i landet. I Västerbotten ökar V något mer än vad partiet ser ut att göra på riksnivå. När 126 av 165 valdistrikt är räknade ökar man från 9,9 till 10,9 procent. Möjligen en lokal Sjöstedt-effekt?
22:18 Maria Larsson (KD) vädjar till Miljöpartiet att samarbeta mer med Alliansen för att bilda ”starkast möjliga regering”. Anders Wallner (MP) vill inte kommentera det utspelet.
22:14 Stämningen är dämpad på valvakan. De allra flesta hade sannolikt räknat med ett betydligt bättre valresultat för Vänsterpartiet.
22:05 Rossana Dinamarca (V) säger till SVT att valresultatet innebär ett regeringsskifte, men att hon hade önskat att V blivit starkare. Sannolikt innebär det nuvarande resultatet dock att såväl Sverige som Vänsterpartiet står inför en mycket tuff situation.
21:59 Den slutliga prognosen ser nu ut enligt följande: V 5,7; S 31,2; Mp 6,8; C 6,1; FP 5,4; KD 4,5; 23,1; SD 13,0 och Fi 3,2 procent.
21:55 Gunnar Hökmark (M) sågar Stefan Löfvens chanser att bilda en handlingskraftig regering i en intervju med SVT.
21:44 ”Inga rasister på våra gator” skanderar deltagarna på vakan.
21:39 Drygt 2 200 valdistrikt är nu räknade. Det råder såklart en nervös stämning i väntan på den slutliga prognosen som verkar dröja.
21:20 Flamman träffar Karin Rågsjö, riksdagskandidat för Vänsterpartiet i Storstockholm. Hon har blandade känslor efter Valun. ”Det känns lite både och. Jag tycker att vi borde ligga på åtta procent. Det mest skrämmande är att Sverigedemokraterna fortsätter öka. Det är ett rasistiskt högerparti och bevisligen har vi inte haft en tillräckligt bra strategi för att bemöta det. Vi har varit ute och sagt att SD är rasistiskt, att de röstar höger och inte är pensionärernas bästa vän, men vi måste bli bättre på att prata med väljare under tiden mellan valen”, säger hon.
21:18 Vänsterpartiet får 9 procent av förstagångsväljarna, enligt Valu.
21:13 Enligt Valun så har 30 % av Feministiskt initiativs röster kommit från Vänsterpartiet. 33 % av Fi-väljarna röstade på Miljöpartiet i förra valet. 21 procent av Vänsterpartiets väljare röstade i förra valet på Socialdemokraterna.
20:56 Flammans ledarkommentar till Valun hittar ni här.
20:47 Aron Etzler talade förut på valvakan: ”Vi vet inte hur det här kommer att sluta, men ett av våra mål är att vi ska byta regering i Sverige och nu ser vi ut att nå dit. Förhoppningsvis kan vi snart fira Fredrik Reinfeldts sista kväll som statsminister i Sverige. Vi har gjort helt rätt – vi har tagit debatten om utförsäljningen av Sverige”, sa han och möttes av rungande applåder.
20:41 Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand förespråkar en regering bestående av S, Mp, C och Fp när hon intervjuas i SVT.
20:24 I Valun har man även mätt vilka partier som folk upplever har den bästa politiken i olika frågor. Vänsterpartiet ”vinner” frågan om vinster i välfärden. Vänsterpartiets ambition om att profilera sig och banka in budskapet om en välfärd fri från vinstintresse verkar ha gett resultat.
20:20 Även Moderaternas partisekreterare Kent Persson kommeterar Valun: ”Det är klart att det är en besvikelse. Vi hade siktat på ett bättre valresultat. Vi har gått i motvind i hela valrörelsen”.
20:17 Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler kommenterar undersökningen i SVT: ”Det bästa resultatet vi gjort under en borgerlig regering. Men det är än så länge ganska ovisst. Vi är medvetna om att vi har ett växande SD. Oss kan folk lita på i frågan om att marginalisera Sverigedemokraterna”.
20:05 Om vallokalsundersökningen stämmer så får de rödgröna sammantaget 44,8 procent. Alliansen får 39,7 procent. Och Fi får alltså prick 4,0 procent. Gudrun Schyman kommenterar till SVT och säger att hon är orolig därför att Fi ofta ligger högt i vallokalsundersökningen jämfört med det slutgiltliga resultatet. Samma förhållande gäller för övrigt för Vänsterpartiet, medan SD tenderar att underskattas. Det är alltså för tidigt att dra alltför stora slutsatser kring dessa resultat.
20:00 Nu har SVT:s vallokalsundersökning presenterats. Så här ser resultatet ut: M 22,2; Fp 6,0; C 6,5; Kd 5,0; S 31,1; V 6,6; Mp 7,1; Sd 10,5 och Fi 4,0.
19:49 ”Jag vill gärna vara positiv men jag är oroad för SD. Men jag försöker vara positiv tills jag är överbevisad”, säger poeten Jenny Wrangborg som är på plats på Vänsterpartiets valvaka.
19:44 I fyra olika vallokaler i Stockholm ska nazistiska grupper ha tagit sig in och skrikit slagord, rapporterar Aftonbladet.
19:40 Nu är det 20 minuter kvar till SVT:s vallokalsundersökning presenteras. I de senaste valen har Vänsterpartiets siffor överskattats i undersökningen jämfört med det faktiska valresultatet.
19:30 Vänsterpartiets fem bästa valresultat genom tiderna lyder enligt följande: 1998 12,0; 1944 10,3; 2002 8,3; 1917 8,1 och 6,4 procent både år 1920 och 1928. I ljuset av detta har V chansen att göra ett bra resultat i en historisk jämförelse.
19:21 ”Efter de här åtta åren så känns det som att vi har en trött regering”, säger Margot Wallström (S) till SVT och menar därmed att detta val är viktigare än på mycket länge. Inte heller S ser ut att göra något bra val jämfört med för fyra år sedan. S har tidigare satt ett mål om att nå 35 procent av rösterna, men enligt den förut nämna sammanvägningen förväntas man stanna på runt 30 procent.
19:19 ”Alliansregeringen har gjort en imponerande uppryckning” säger utrikesminister Carl Bildt (M) till SVT. Han är inte sugen på att kommentera Moderaternas förväntade ras jämfört med valet år 2010.
19:16 Stämningen på valvakan är spänd men optimistisk. Den allmänna uppfattningen verkar vara att man förväntar sig en valframgång, men att den riskerar att uppfattas som liten mot bakgrund av de högre siffror V haft under våren.
18:59 Just nu tackar Vänsterpartiet Storstockholms distriktsordförande Seluah Alsaati medlemmarna och kandidaterna för arbetet i valrörelsen. ”Ett stort tack till alla oss tillsammans”, säger hon.
18:48 Den senaste sammanvägda opinionsmätningen från Svensk Opinion lyder enligt följande: M 21,8; Fp 6,2; C 6,2; Kd 5,2; S 30,0; V 6,7; Mp 9,1; Sd 10,6 och Fi 3,3.
18:38 Nu är Flamman på plats vid pressbordet på Vänsterpartiets valvaka. Vi laddar för att presentera de allra senaste reaktionerna och kommer att bevaka valresultaten från hela landet.