Rätt riktning, men för lite. Så kan man sammanfatta omdömena om de satsningar som regeringen hunnit presentera ur sin kommande budget.
”Utrymmet för större reformer saknas på grund av bristande finansiering. Viljan att höja skatter för att omfördela så att jämlikheten ökar, viktiga välfärdsreformer kommer på plats och för att pressa ner arbetslösheten, är inte tillräcklig”, skriver V:s Ulla Andersson på debattplats i Aftonbladet och konstaterar att även om det tas flera steg i rätt riktning är budgeten en förlust för V.
Vänsterpartiets förslag var bland annat att öka intäkterna för satsningar genom arvs- och gåvoskatt eller höjd skatt för dem med månadslön på över 40 000 kronor för att kunna göra större investeringar.
Bland de förslag som Vänsterpartiet faktiskt fick igenom återfinns 250 miljoner extra på fritidshem.
De största satsningarna hittills återfinns på jobb och bostäder. I förra veckan presenterade regeringen ett jobbpaket på tio miljarder. Investeringar i byggande, upprustning av miljonprogramsområdena och infrastruktur är tänkt att skapa nya jobbtillfällen.
Hyresgästföreningen välkomnar satsningarna som ”ett steg framåt”.
– Men med tanke på det omfattande renoveringsbehov som finns kommer det att krävas fler insatser för att skapa en rejäl förändring, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen i ett uttalande.
Dessutom satsas på utbildningsplatser för vuxna. Målet är att alla vuxna ska ha rätt till komvux på gymnasienivå.
– Det här är en reform av historisk karaktär. Det betyder att oavsett var man bor eller vilken ålder man har ska man kunna fullfölja gymnasium eller läsa upp sin behörighet till universitetet, sa Aida Hadzialic, kunskapslyfts- och gymnasieminister, vid pressträffen.
Berge: ”Gör en kickstart”
Agneta Berge, ekonom och tidigare utredare på LO, efterlyser mer ambitioner från regeringen.
– Vi skulle kunna göra en kickstart för att satsa oss ur det här läget.
Hon kan tänka sig både skattehöjningar och att i nuläget låna till fler investeringar.
– Problemet med Magdalena Andersson är att hon åt ena hållet har bundit upp sig att finansiera ”krona för krona” och åt andra hållet bundit upp sig att inte röra alliansens skattesänkningar. Utrymmet däremellan blir ganska litet.
Är det bättre att höja skatterna eller att låna?
– Det går så klart att tänka sig båda. Det är olika avvägningar. Det vi lånar måste vi i princip betala tillbaka genom att höja skatten eller minska utgifterna, om det inte är så att satsningen man gör med lånade pengar ökar BNP. Men i grund och botten är det skatterna som måste finansiera vårt välfärdssystem.