I helgen ska Vänsterpartiets partistyrelse ta ställning till om tidningsföreningen Revolution är att betrakta som ett eget parti eller inte. Peter Möller, suppleant i Vänsterpartiets partistyrelse, aktiv i Revolution och författare till en debattartikel om händelsen är säker på sin sak: – Revolution är inget eget parti. Tidningsföreningen Revolution är ansluten till International Marxist Tendency, IMT. Som jag har förstått det består en del av kritiken mot Revolution i att IMT arbetar entristiskt (lite förenklat; försöker skapa egna fraktioner inom organisationer), hur ser du på det? – IMT vill ju i de länder som de verkar sprida marxismen i arbetarrörelsen. Det är väl inget fult eller konstigt. Marxismen är till och med inskriven i V:s partiprogram. Jag tycker jag borde ha rätt till att sälja en tidning, särskilt med tanke på att Revolution stödjer V i alla val. Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har avböjt intervju men ger en skriftlig kommentar till Flamman: ”Vad Vänsterpartiets partistyrelse ska diskutera på mötet i helgen är om Revolution, fd Avanti, är ett konkurrerande parti till Vänsterpartiet. Jag vill ogärna föregripa den diskussionen, men jag vill betona att det i det här läget inte handlar om uteslutningar av enskilda medlemmar. Om det skulle bli så att Revolution av PS betraktas som konkurrerande parti blir följden för dem som är medlemmar i både Revolution och Vänsterpartiet i första hand att de erbjuds möjlighet att välja vilket parti man vill fortsätta vara medlem. Detta eftersom våra stadgar inte tillåter medlemskap i konkurrerande partier. Först om de personerna skulle insistera på dubbelt medlemskap skulle det i så fall kunna bli aktuellt med uteslutningsärenden”, skriver han.
Tobias Bradford, ”Stagefright”, 2021. Med tillstånd av Tobias Bradford & Saskia Neuman Gallery. Foto: Jean Baptiste Beranger.
I takt med att teknikmiljardärernas inflytande ökar över USA:s och världens politik har obskyra Silicon Valley-ideologier seglat upp som politiska stridsfrågor. Bakom döljer sig vitt skilda idéer om hur mänsklighetens framtid ska se ut – och om en sådan över huvud taget är önskvärd.
Våren 2021 hände något historiskt på Neuralink, ett företag som ägs av Elon Musk och har som uppgift att utveckla ett nytt gränssnitt mellan dator och hjärna: en schimpans spelade datorspelet Pong med hjälp av ett hjärnimplantat.
Musk har beskrivit implantatet som en version av träningsappen Fitbit för hjärnan, och på sikt är tanken att det även ska erbjudas för människor.
Bland målen finns att apparaten ska kunna användas för att bota både epilepsi och Parkinsons sjukdom, men också att ”smälta samman” det mänskliga medvetandet med artificiell intelligens.
Neuralink är bara ett av mångmiljardärens företag som med spjutspetsteknik försöker pressa gränserna mellan teknik och människa. Det är också ett exempel på hur radikala användningar av exempelvis AI eller reproduktionsteknologi allt mer kommit att laddas ideologiskt.
Frågan är dock med vilka ideologiska budskap tekniken laddas. I dag håller relationen till teknikkapitalisterna på att utvecklas till en allt djupare spricka inom den nya amerikanska högern, som sedan Trumps installation stärkt banden till miljardärerna bakom plattformar som Meta och Amazon.
I en intervju med New York Times förklarade Trumps tidigare högra hand Steve Bannon att teknikoligarkerna vare sig hör till den konservativa högern eller till en stolt amerikansk populistisk tradition. I stället är de vänster, menar han, och vill använda tekniken för att cementera en globalistisk liberal ordning. De vaknade visserligen upp efter valnatten den 7 november, och insåg att de behövde kompromissa med de nya herrarna – men har de egentligen förändrats?
En särskild plats i Bannons nedgörande får just Elon Musk, som stöttade Demokraterna till och med presidentvalet 2020. Musk är, säger Bannon, en ”transhumanist” – en galen världsförbättrare som tror att han kan frälsa mänskligheten med satellit- och batteriteknik, självförädling och elitism.
Tobias Bradford, ”Joints creak like tectonic plates”, 2024. Med tillstånd av Tobias Bradford & Saskia Neuman Gallery. Foto: Company Gallery.
Man skulle kunna se Magahögerns interna splittringar som ett hoppfullt tecken på att det politiska projektet egentligen är sårbart och ger stort utrymme till personliga och potentiellt förödande rivaliteter mellan stora egon som Trump, Musk och Bannon. Men snarare tyder intervjun på att den så kallade trans- eller posthumanismen – begreppen används ofta synonymt men innehåller också viktiga motsättningar – håller på att framträda som en ny konfliktdimension till höger.
Och i själva verket går den ännu längre än så. Kampen mellan demokratiska perspektiv på framtiden, som något som måste utformas med hänsyn till kommande liv på jorden, och en ny totalitarism som menar att de nu levande har ett oinskränkt herravälde i tiden, är en ny konfliktlinje i samtidens ideologier. Det är en strid som går på tvärs genom etablerade partier och ideologier.
Att just Musk hamnat i skottlinjen är inte konstigt. Han är en tydlig förgrundsgestalt för en allt mer tongivande intellektuell miljö bland teknikkapitalister och AI-förespråkare. Men vad är egentligen den transhumanism som Bannon pratar om?
Transhumanism eller posthumanism är båda begrepp som i dag används för att beskriva idéer som vuxit fram sedan 1970-talet, i gränslandet mellan politik, kritisk humaniora – inte minst filosofi eller genusvetenskap – och avancerad ingenjörskonst, särskilt inom områden som AI eller genteknik.
För Bannon är begreppen kanske synonyma, men det finns viktiga skillnader mellan transhumanister och posthumanister. Dessa märks i synen på mänsklighetens framtid och på teknikens roll för att antingen förbättra oss som kollektiv – det vill säga samtliga på jorden levande personer och deras framtida avkomma – eller att frigöra oss som individer från mänsklighetens långa historia, med allt vad den innehåller av föreställningar om personlig integritet och mänskliga rättigheter.
De som går under beteckningen transhumanister förespråkar idéer som går att spåra tillbaka till 1970-talets amerikanska futurologi: de som menade att USA framgångsrikt hade koloniserat västern och nu måste vända sig först mot rymden, och sedan mot människans inre världar. Under 1990- och 2000-talet vände sig denna miljö i stället inåt – bokstavligt talat. Den blev allt mer intresserad av kartläggningen av det mänskliga genomet, och möjligheterna att med genmodifikation och cellbiologi ingripa i detta. Transhumanister intresserar sig också starkt för reproduktion, inklusive kloning, och i dag ser de AI, batteriteknik, satelliter och kryptovalutor som en förutsättning för en ny typ av mänsklig frihet.
Kampen mellan demokratiska perspektiv på framtiden och en ny totalitarism är en ny konfliktlinje i samtidens ideologier.
Den första generationens transhumanister dök upp på 70- och 80-talen och var företrädesvis ett slags vänsterlibertarianer, organiserade kring vetenskapliga miljöer i gränslandet mellan teknik och filosofi, exempelvis kring brittiska Oxforduniversitetets Future of humanity institute.
Centret startades av Nick Bostrom, också nationell vetenskaplig rådgivare, men fick läggas ned våren 2024 efter avslöjanden om att mejl hade cirkulerat med starkt rasistiskt innehåll. Skandalen förstärktes av de stora vetenskapliga namn, som filosofen William MacAskill, som hade hört till institutet.
Bostrom är som flera andra transhumanister svenskättad. Hans kollega Anders Sandberg har för mig beskrivit ett slags frivillig exil från den svenska socialdemokratiska välfärdsstaten, där allt ingenjörskap ställdes i välfärdsstatens tjänst. De var i stället intresserade av hur tekniken hängde ihop med människan och hur till exempel proteser kunde användas som mänsklig utveckling. Både Boström och Sandberg var ett slags tekniklibertarianer, som såg en ny möjlighet för mänsklig frihet i genteknik och AI.
Max Tegmark, som skrivit boken Liv 3.0: Att vara människa i den artificiella intelligensens tid, och som driver ett AI-kritiskt labb vid amerikanska MIT, är ett annat exempel.
Själv har Sandberg förespråkat ”exojag”, alltså tekniska implantat av olika former, som en radikal individuell frihetslösning. Bostrom publicerade 2014 boken Superintelligence, som i Guardian beskrevs som ”eugenik på steroider” (28 april 2024).
Musk, som tidigare i sin bana ofta setts som ett slags teknisk utopist och som mer vänster än höger, kan i dag snarare identifieras med en strömning som är djupt kritisk till dessa transhumanister.
Skillnaden går genom det som kallas för longtermism, ett lika delar filosofiskt och teknologiskt projekt kring världens framtid.
Att se den långa framtiden betyder att man anlägger ett så långt tidsperspektiv att den mänskliga närvaron på jorden blir en bland många andra variabler. Longtermism brukar handla om att se mänskligheten som en biologisk art, som på olika sätt kan modifieras både genom evolution, och genom exempelvis tekniska medel för att bättre passa ett föränderligt klimat och geologisk miljö.
Var gränsen går i vår relation till framtida generationer, om vi kan eller bör vara solidariska med dessa, och om de ens kommer att vara lika oss, är en av de frågor som longtermisterna ställer.
Transhumanister menar att mänskligheten i dag har tekniska möjligheter att radikalt förbättra livsvillkoren för den stora majoriteten av jordens befolkning. De menar att mänskligheten med genteknikens hjälp kan rationaliseras, och att etiska dilemman – till exempel i internationella konflikter eller bistånd – kan överlåtas till en rationell algoritm för optimalt resultat.
De ser sig själva som demokrater, och brukar betona att genteknik och AI måste ses som en global allmänning. Bland transhumanister finns sådana som sedan länge menat att reglering av AI är nödvändigt, och sådana som MacAskill, som menar att AI kan hjälpa mänskligheten att utveckla en ny form av altruism. Bland transhumanister finns ofta en misstro till politiken och den representativa demokratin – i politikens värld går allt långsamt och politiken är för dem ofta präglad av en brist på kollektiv rationalitet. Ändå är transhumanisterna ett slags upplysningsförespråkare, som ser sig som bärare av ett liberalt arv.
Transhumanism och posthumanism är ideologier för en hyperteknisk tid.
Posthumanister är på många sätt en reaktion mot transhumanisterna, som de upplever som modernister som inte klarat av att se hur radikalt annorlunda framtiden kommer att bli. Posthumanister menar i princip att all historia är förlegad – inga mänskliga erfarenheter är relevanta längre. De anser att tekniken i dag är långt överlägsen människan, och att den ställer oss inför ett libertarianskt ideal som det är vår plikt att svara upp till om vi inte vill bli slavar. Framtiden är därför ett slags diktat – vi har inga möjligheter att välja bort tekniken utan vi måste underkasta oss. Tekniken själv kommer hur som helst i en snar framtid att kunna välja och fatta beslut mycket bättre än någon människa kan.
Bland posthumanister finns både radikala libertarianer, och postliberaler som Musk som anser att den liberala demokratin är ett svagt system. De uttrycker ofta denna konflikt i genuskodade termer – politiken har feminiserats och därmed blivit svag.
Posthumanister ser kryptovaluta, AI, och genteknik som potentiellt obegränsade områden som drar upp konturerna för ett nytt mänskligt universum. I detta universum simmar vi vanliga dödliga som hjälplösa fiskar, men de som ”förbättrats” (ibland används på engelska uttrycket the enhanced) – de som ställt sig i teknikens tjänst eller till och med blivit ett med tekniken genom modifieringsteknik av olika slag – flyter ovanpå. De äger möjligheten till absolut och radikal frihet. De är helt enkelt inte delar av samma mänsklighet, utan föregångarna till den nya människa som ska komma.
Medan transhumanister ser klimathotet som ett tungt vägande skäl för mänsklig modifiering så menar posthumanister att apokalypsen snarare kommer att öppna dörrarna till en hyperteknologisk värld. Framtiden är en Noaks ark för cyborgen. Därför behöver vi inte rädas apokalypsen, som i stället är den perfekta storm som kommer bära med sig en ny framtid.
Tobias Bradford, ”Cravings”, 2024. Med tillstånd av Tobias Bradford & Saskia Neuman Gallery. Foto: Ståhl collection.
Där transhumanister ser den liberala demokratin som skyddsvärd men också felbar, menar posthumanister att politiken kommer vara överflödig i en kommande värld. Förbättrade framtidsmänniskor kommer inte att stå inför några avgörande rättvisekonflikter. De kommer alla att vara lika. Politiken själv kommer att ha nått i ett högre tillstånd, ett slags allmedvetande eller artificiell intelligens ibland kallad Singulariteten (vilket också är namnet på Googles universitet i Silicon Valley), ibland Futarkin (en förkortning av future-archy – en politisk vision dikterad av framtiden).
Transhumanism och posthumanism är ideologier för en hyperteknisk tid. De har lite gemensamt med klassiska politiska ideologier som konservatism, liberalism, socialism, även om de delar drag, exempelvis i betoningen av omfördelande global jämlikhet å ena sidan, och ett radikalt libertarianskt ideal å den andra. De är ideologier som följer teknikens paradoxer.
En sådan paradox är relationen mellan frihet och plikt: har vi exempelvis rätt att vägra reproduktiv teknologi som gör att barn med vissa funktionshinder kanske i framtiden aldrig blir till? Har vi rätt att vägra hjärnimplantat? En annan är de etiska gränserna för människans modifiering och AI:s styrning. Har vi rätt att sätta gränser för AIs fortsatta utveckling? De mest radikala posthumanisterna menar att vi inte kan sätta sådana gränser, för vi har inte rätt att stjäla framtida generationers möjligheter genom att hämma dagens utveckling. Bland posthumanister finns radikala queerteoretiker, som hoppas att tekniken ska frigöra sexualitet från reproduktion och kropp. Och sedan finns det raketkillen Musk, som bokstavligen tycks se tekniken som en förlängd fallos.
Historikern Quinn Slobodian har föreslagit att accelerationism och diagonalism bör ses som ideologier som kretsar kring en avgörande kris, där det existerande universum ska sprängas så att det nya kan födas.
Accelerationismen handlar om att ställa sig bakom framsteget – till exempel genom att satsa på teknologier som kan förändra relationen mellan människan och världen i grunden. En accelerationist accepterar inte tanken att klimathotet skulle nödvändiggöra en omvärdering av tillväxt och ekonomisk utveckling.
Diagonalism är tanken att nya politiska rörelser, exempelvis i vaccinmotståndet eller teknikfascismen, har förmågan att köra en kil rakt igenom det etablerade politiska landskapet och den klassiska höger-vänster-skalan.
Accelerationism och diagonalism delar avgörande drag med fascismens mellankrigshistoria – och i båda har tekniken en avgörande ideologisk betydelse som är viktig att förstå.
Självkörande bilar, privata satellitsystem, genmodifiering och AI är teknologier som till skillnad från de flesta i människans historia påverkar själva utrymmet för självständigt handlande.
Både Elon Musk och hans miljardärskollega Peter Thiel har ett starkt intresse för posthumanism, och skälet till Musks allians med Trump grundar sig i en världsbild där Trump är stormen och Musk framtiden. Det avgörande ideologiska slaget för Musk står inte kring reglering eller frihet eller ens kring en ny transatlantisk konfliktdimension, utan kring framtiden. Det handlar om att över mänsklig tid utesluta alternativ.
Mellankrigstida intellektuella som Carl Schmitt och Martin Heidegger såg på 30-talet upphävandet av tiden som politikens yttersta syfte. De menade att nazismen syftade till att omintetgöra alla möjliga framtidsalternativ genom att göra politik och tid till ett. Det var i desperation över denna tidsmakt som Walter Benjamin formulerade metaforen om historiens ängel som blåser baklänges in i framtiden, innan han begick självmord vid den spanska gränsen.
Det är på grund av en posthumanistisk framtidsbild som Musk inte bara vill erbjuda flyktingstatus till vita sydafrikaner, utan också sprider hat mot transpersoner, genusvetare, klimatforskare, befolkningen i Gaza – och deklarerar att hans transdotter i själva verket är en ”död son”.
Transpersoner, befolkningar i territorier som inte passar i den nya världsordningens geografi, och forskare som talar om vårt ansvar för framtiden är obekväma av precisa skäl. De har ingen plats i en posthumanistisk världsordning. De gör framtiden obestämd, eftersom de öppnar den för val, exempelvis val av kön och sexuella preferenser, eller för nya former av solidaritet och politisk aktivism. Detta är grupper som posthumanister uppfattar som imperfekta, och som uppenbarligen påminner dem om en mänsklig existens som innehåller oacceptabla existentiella lidanden och egna val.
Och här måste man säga att Musk må vara en grotesk spökbild av vår samtid, men han förstärker de teknologiskt deterministiska framtidsbilder som vi sett på en rad områden under de senaste 20 åren.
Han uppmuntrar oss till något rent totalitärt – att kasta oss huvudstupa in i framtiden och blunda för det som händer runt om oss genom att blint acceptera ny teknik, och det faktum att den kommer att påverka våra mänskliga möjligheter att påverka framtiden.
Självkörande bilar, privata satellitsystem, genmodifiering och AI är teknologier som till skillnad från de flesta i människans historia påverkar själva utrymmet för självständigt handlande. Att just dessa teknologier har så stor betydelse i radikala högerideologier är talande – och tydliggör att framtiden fått en helt ny betydelse som konfliktlinje i det politiska landskapet.
Denna går nämligen inte bara mellan höger och vänster – utan löper som en spricka i tiden mellan de rörelser som tror på en framtid för mänskligheten, åtminstone såsom vi i dag förstår den, och dem som inte gör det.
När arresteringsordern mot Netanyahu utfärdades 2024 kallade Viktor Orbán den ”fräck, cynisk och helt oacceptabel”. Foto: Ariel Schalit/AP
I dag landar internationellt efterlyste Benjamin Netanyahu i Ungern. Premiärminister Viktor Orbán har lovat bortse från ICC:s anklagelser om krigsbrott – och nu vill landet dra sig ur systemet. Men enligt folkrättsexperten Pål Wrange är det inte riktigt så enkelt.
– Ungern har en skyldighet att samarbeta med domstolen och överföra personen enligt artikel 89 i stadgan, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Den 21 november 2024 utfärdade Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans förra försvarsminister Yoav Gallant. Båda anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Palestina, bland annat avsiktliga attacker mot civila och användningen av svält som vapen.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
I veckans Grillen: Bojkotten mot höga matpriser har gjort Wallenberg ledsen – har den gått för långt? Tornedalingarnas riksförbund anklagar en samisk konstnär för hets mot folkgrupp – hur mår Sverige minoriteter? Att sova med fienden – behöver vi släppa partipolitiken för att hitta kärleken?
Dessutom gästas vi av författaren Lyra Ekström Lindbäck som menar att vi måste sluta prata så mycket om trauma.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Välfärdsbolagen har blivit en pengamaskin för kriminella. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Äntligen erkänner Liberalerna att avregleringarna har gått för långt. Synd att det behövdes några år av gängskjutningar innan de förstod.
Det är tjatigt med människor som återkommande måste påpeka att varje livsform – hur slemmig, blodsugande och sjukdomsspridande den än må vara – minsann har en nyttig roll att spela i den stora biosfären. Brännmaneten, får man höra, reglerar planktonpopulationen, medan bromsen blir föda åt fåglar och grodor. Tack, jag ska tänka på det nästa gång det brinner på smalbenen.
Nu har det även uppenbarats vad de kriminella gängen har för oväntad nyttofunktion i samhällssfären (vi väntar fortfarande på motsvarande uppenbarelse avseende miljardärerna): De har visat sig att de, och endast de, kan få liberaler att omvärdera Sveriges alla misslyckade avregleringar.
För 15 år sedan publicerades Laura Hartmans rapport ”Konkurrensens konsekvenser”, som visade att det inte gick att belägga ens en ökad effektivitet i de nyprivatiserade verksamheterna. Sedan dess har har rapporterna fortsatt komma. Skandalreportagen från vinstdrivna åldersdomshem och förskolor, med allt från överfulla blöjor till köttätande larver, är så många att de har bildat genre.
Vidareförsäljningen av skolkoncerner har gjort det svårt att fastställa vem som äger en skolkedja som ansvarar för tusentals svenska elevers utbildning (ett riskkapitalbolag med ett gäng brevlådor på Jersey, exempelvis). Lägg därtill att den politiska opinionen, inklusive de borgerliga väljarna, åtminstone sedan 2021 velat stoppa vinstuttag ur skolväsendet.
Via vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och gruppboenden har de gängkriminella tvättat pengar och dessutom gått med vinst på verksamheten, pengar som de snabbt växlat in till sportbilar.
Och ändå, trots att till och med de egna väljarna blivit allt mer skeptiska, har borgerliga partier stått surrade vid sin mast med ett enda svar på varje rapport och skandalreportage: ”Det behövs fler kontroller för att granska oseriösa utförare.” Det har blivit privatiseringshögerns Ave Maria, ständigt spelande på läpparna.
Den som sätter sig ned och räknar inser snart att en tillräcklig mängd kontroller sannolikt betyder 1:1-kontroller: en mindre armé av inspektörer som befolkar varje mottagningsrum, varje gruppboende och varje Kry-chatt på heltid. En tandläkare som konsekvent överbehandlar med onödiga rotfyllningar för ersättningens skull, ett gruppboende som påstår sig ha två utbildade personal på natten men bara har en enda stackare som knappt talar svenska – hur ska man kunna kontrollera bort sådant på annat sätt? Men Liberalerna har framhärdat.
Fram tills nu då, när det blivit uppenbart att de kriminella gängen är skickliga entreprenörer, som lärt sig att nyttja avtal med det offentliga för sina brottsupplägg. Via vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och gruppboenden har de tvättat pengar och dessutom gått med vinst på verksamheten, pengar som de snabbt växlat in till sportbilar.
Då händer det äntligen, det absolut enda som vi har att tacka de gängkriminella för. På Liberalernas riksmöte i Karlstad nyligen säger Johan Pehrson rakt ut: ”Vi har haft en för naiv inställning till en hel del avregleringar.”
Det är välkommet. Man frestas att utropa ett halleluja, och tacka både Jordgubben och Räven. Samtidigt är det tydligt att borgerligheten egentligen inte har något emot att skolpeng och assistansbidrag genererar vinster som omvandlas till travhästar och oändlighetsbassänger i Dubai. (Eller, som i fallet makarna Bergström, till ett par miljoner till Trumps valkampanj.) De är bara emot att pengarna landar hos fel sorts vinnare.
Tesla-vd:n Elon Musks stöd till extremhögern har lyfts fram som ett av skälen till att bilbolagets försäljning går knackigt. Foto: Matt Rourke/AP.
Försäkringsbolaget säljer innehav för 1,6 miljarder – samtidigt som försäljningen ”tvärnitar” för Elon Musks bolag. ”Innehavet har sedan 2013 bidragit positivt till vår avkastning”, säger Folksam till Flamman.
Försäkringsbolaget Folksam säljer sina aktier i Tesla, meddelar de på onsdagsmorgonen. Prislappen landar på 1,6 miljarder kronor, och bakgrunden är den strejk som sedan hösten 2023 lamslagit elbilsbolagets verksamhet i Sverige.
”Teslas inställning till sina anställdas fackliga rättigheter är problematisk sett till Folksams placeringskriterier”, skriver de i pressmeddelandet.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Motståndet mot Erdogan samlar allt från det socialdemokratiska oppositionspartiet CHP till pokemonen Pikachu. Presidenten tvingas nu till alltmer repressiva metoder för att behålla makten.
Ett hav av turkiska flaggor vajar i solljuset. Det är lördag den 29 mars, och kollektivtrafiken har knappt kunnat hantera att hundratusentals människor har vallfärdat till stadsdelen Maltepe, på den asiatiska sidan av Istanbul. På scenen avlöser talarna varandra, innan det blir dags för Özgür Özel, ledare för Turkiets största oppositionsparti CHP.
– I dag skriver ni historia här! I dag försvarar ni vår demokrati och vår framtid!
Turkiet skakas av den största protestvågen på mer än ett årtionde.
Allt började mindre än två veckor tidigare, när polisen morgonen den 19 mars under en gryningsräd grep runt 100 personer, anklagade för alltifrån korruption till terrorism. En av dem var CHP-politikern Ekrem Imamoglu, sedan 2019 borgmästare i mångmiljonstaden Istanbul, och en av de största potentiella utmanarna till president Erdogan.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Utredaren Robert Schött och migrationsminister Johan Forssell. Foto: Viktoria Bank / TT.
I dag presenterades den utredning av bristande vandel som beställts av Tidöregeringen. ”Viktigt och rimligt”, säger migrationsminister Johan Forssell – medan Vänsterpartiets Tony Haddou menar att man nu ”öppnar upp för godtycke”.
– Förtroendet för migrationspolitiken vilar på en grundläggande princip: de som missköter sig ska inte vara här. Då väljer man bort att vara i Sverige, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Under tisdagsmorgonen tog han emot det förslag på ”skärpta och tydligare krav på vandel” som utformats under Tidöpartiernas mandatperiod. Förslaget innebär utökade möjligheter att återkalla och neka uppehållstillstånd, även för personer som inte dömts för något brott.
– Viktigt och rimligt, kommenterar Johan Forssell från podiet.
Bakom förslaget står en grupp under ledning av den pensionerade domaren Robert Schött, som fått i uppdrag att utreda ett återinförande av begreppet vandel, som tidigare var en del av utlänningslagen men avskaffades 2005.
Egentligen berörs alla av det. När vi talar om vandel är det för oss alla här
– Vandel är ett gammalt begrepp. Men vi tydliggör det och rensar bort andra begrepp, säger han till Flamman.
Formuleringen var en del av regeringsförklaringen i oktober 2022, där man föreslog att ”återinföra möjligheten att utvisa utländska medborgare som visar brister i sin vandel”. Begreppet kritiserades vid tidpunkten för att vara otydligt och öppna för godtyckliga bedömningar. Arbetet med utredningen inleddes 2023.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Jacob Wallenberg är en av flera talare som ska lära Vänsterpartiet hur man styr. Foto: Magnus Lejhall/TT.
Vänsterpartiets beslut att bjuda in tunga näringslivstoppar som talare till sin ”regeringsskola” har väckt intern debatt. Men Lisa Claesson (V) menar att den som vill få igenom vänsterpolitik vinner mycket på att studera ”hur makt fungerar i praktiken”.
– Det var intressant att få höra hur saker går till, för att kunna applicera det som socialist, säger Lisa Claesson, som sitter i Vänsterpartiets verkställande utskott.
Måndagen den 31 mars har hon tillsammans med cirka hundra ”elever” samlats från landets alla hörn, för den första av vårens fyra "skoldagar" i riksdagens andrakammarsal. Målet är att lära sig sitta i regering. I den pampiga hallen utanför står kaffe och kakor uppdukat under de välvda takkupolerna, och på väggarna hänger stora porträtt av historiska riksdagsmän.
Bakgrunden till regeringsskolan, som partiet kallar den, är Nooshi Dadgostars utspel om att Vänsterpartiet inte framöver kommer att stödja en regering som man själva inte ingår i.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Den turkiska presidenten har velat kliva av demokratin i decennier. Foto: Francisco Seco/AP.
Regeringen måste göra allt för att journalisten Joakim Medin ska friges. Men dess vekhet mot autokrater, både på både bortaplan och hemma i Sverige, inger inte mycket förtroende.
”Demokratin är som en spårvagn”, förklarade Istanbuls borgmästare vid 1990-talets mitt. ”När man är framme är det dags att kliva av.”
Borgmästaren hette då Recep Tayyip Erdogan, och skulle komma att bli landets president. Fram tills den 19 mars i år innehades samma post av socialdemokraten Ekrem Imamoglu, som då arresterades och anklagades för att ”leda en kriminell organisation”.
Protesterna lät inte vänta på sig. Oppositionsledaren Özgür Özel beskrev hur Maltepe-torget ”svämmade över” när 2,2 miljoner människor gav sig ut på gatorna i lördags.
Denna historiska flodvåg var journalisten Joakim Medin där för att rapportera om, på uppdrag av Dagens ETC. Men även han arresterades kort efter att ha landat den 27 mars, med anklagelser om ”medlemskap i en väpnad terrororganisation” och för att ha ”förolämpat presidenten”, efter obelagda påståenden om inblandning i dockprotesten mot Erdogan den 11 januari 2023. Likt Imamoglu fördes han till Silivrifängelset utanför Istanbul.
Att den turkiska regimen först fängslar landets främsta utmanare om presidentposten, och därefter en journalist som är där för att rapportera om protesterna, visar hur långt Erdogan är beredd att gå för att behålla makten. Det torde också vara enkelt att ta ställning mot – vilket Reportrar utan gränser, Svenska Pen, Publicistklubben och Tidningsutgivarna snabbt gjorde. Deras krav är lika enkelt som självklart: Joakim Medin måste släppas omedelbart.
Vi befinner oss i den ”tredje vågens avdemokratisering”, där autokrater stegvis avskaffar folkstyret genom att tysta all opposition och press.
Från regeringen är det desto tystare. Att vi inte har full insyn i regeringens strategi är begripligt: det överordnade målet nu måste förstås vara att få hem Medin. Men deras tidigare agerande mot Turkiet ger mig inget större hopp.
Under Tobias Billström var målet att alliera Sverige med USA och Turkiet så viktigt att han fördömde dockprotesten, samt kallade Turkiet för en ”demokrati”. Inte mycket verkar ha förändrats med Malmer Stenergard: om Trumps nedmontering av demokratin eller attacker mot vårt grannland Danmark har regeringen inte heller någonting att säga. Och när Flamman bad om ett uttalande från utrikesministern om Medin hänvisades vi till X – en plattform knuten till den amerikanska regeringen, och som bara tidigare i veckan stängde av ett flertal Erdogankritiska konton.
De kallar det för ”tyst diplomati”, och nog kännetecknas knähundar av tystnad. Desto mer ljudligt är extremhögerns fjäskande för världens främsta islamistdiktator.
”Jag hade hellre sett att det var Dagens ETC:s chefredaktör som satt fängslad. Men i det här fallet får det väl duga med en AFA-terrorist antar jag”, skriver den sultanslickande swishaktivisten Joakim Lamotte på X.
Tidigare NMR-medlemmen och ”förtalsombudsmannen” Christian Peterson förklarade för Patriotiska partiets märkliga högermaoistiska tidning Aydinlink att Joakim Medin inte alls är journalist, utan ”vänsterextremist med kopplingar till terrorgruppen AFA”.
Det hade kanske inte spelat så stor roll om de kom från anonyma trollkonton, men både Lamotte och Peterson har hyllats av sverigedemokratiska riksdagspolitiker och bjudits in att föreläsa för Sveriges näst största parti.
Quislingarnas tid är nu. Vi befinner oss i den ”tredje vågens avdemokratisering”, där autokrater stegvis avskaffar folkstyret genom att tysta all opposition och press.
I Ryssland dömdes dissidentveteranen Alexander Skobov i mars till 16 års fängelse för att ha kritiserat kriget, och i USA har Donald Trump samma månad gått hårt åt den propalestinska studentrörelsen. Ungern har nyligen förbjudit Prideparader, Hong Kong har fängslat 47 demokratikämpar, och Sydkoreas arbetarrörelse stoppade nyligen ett auktoritärt kuppförsök. I Sverige har en rad åtgärder införts som monterar ned yttrandefriheten, och i dag förklarade man att ”yttranden” ska kunna leda till att uppehållstillstånd dras in.
De auktoritära män som vill hoppa av demokratins spårvagn blir allt fler, och på vissa håll verkar den konservativa högern redan ha rest sig från sina säten. Det är dags att hålla ögonen på vilka i Sverige som sneglar mot stoppknappen.
Vart fjärde servicekontor, som erbjuder lokal kontakt med statliga myndigheter, stänger igen när regeringen skär ner i budgeten med hundratals miljoner. I Dalarna har politikerna krokat arm i protest, över både orts- och blockgränser.
– Det är så oerhört tondövt från regeringen att öppna ett kontor i Ludvika, lova att man ska behålla det, och sedan ändå lägga ned det, säger Mats Nilsson (S), kommunalråd i Säter.
I närbelägna Ludvika planerar energijätten Hitachi Energy, som redan har över 4 000 anställda på orten, att expandera med ett ”gigantiskt logistikcenter”. Bolaget har sedan i höstas tagit emot personal som sagts upp från det krisande Northvolt – varav en stor del är utländska arbetare – och säger sig ha öppningar för minst 800 jobb framöver.
– De är snart uppe i 300 miljarders orderingång på ett och ett halvt år, anställer tre personer om dagen, och tar in folk från 80 olika länder. Är det någonstans vi behöver ett servicekontor är det i Ludvika, menar Mats Nilsson (bilden).
Ändå är Ludvikaen av de orter, tillsammans med bland annat Piteå och Tranås, som drabbats av massnedläggningen av statliga servicekontor – de lokala samlingsplatser där flera olika myndigheter ryms under samma tak, bland annat Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.