Under hela året 2015 har frågan om Kataloniens oberoende dominerat den spanska politiken. Efter en politisk konflikt mellan den spanska regeringen och regionregeringen i Katalonien lovade den katalanska regeringschefen Artur Mas att göra Katalonien oberoende inom arton månader efter regionvalet i slutet av september. Mas parti, kristdemokratiska CDC, bildade en valallians med vänsternationalistiska ERC som fick 40 procent av rösterna i regionvalet.
Alliansen behöver dock stöd från vänsterpartiet CUP, som fick 8 procent av rösterna, för att kunna få en majoritet för ett oberoende Katalonien i det nya regionala parlamentet.
Kristdemokrat stötesten
CUP har dock inte kunnat enas om att stödja en regering som leds av kristdemokraten Mas. I slutet av december slutade en omröstning om detta på en medlemskonferens oavgjort. Medan 1515 konferensdeltagare röstade för ett samarbete med en Mas-ledd regering, menade exakt lika många att Mas, som genomfört nedskärningar och stått för en antifacklig linje som regeringschef, måste bereda plats för någon annan politiker.
Lyckas CUP inte enas i frågan hotar nyval i Katalonien i mars och i och med detta kommer också tidsplanen för att driva genom Kataloniens slutgiltiga oberoende från Spanien att påverkas. Detta är ett dilemma för den katalanska vänstern som ser ett katalanskt oberoende som ett sätt att slippa medlemskap i Nato och den europeiska valutaunionen. Dessutom tyder resultatet i det spanska parlamentsvalet den 20 december på att de partier som vann valet i september, inte minst CUP, riskerar att tappa väljarstöd.
Nationella nyval
På nationell nivå har vänsterpartiet Podemos, som gjorde ett dåligt regionval i Katalonien, tagit över frågan och meddelat att partiet bara kommer att stödja en regering som kommer att tillåta att Katalonien genomför en folkomröstning om oberoendet. Den sittande spanska högerregeringen har avfärdat detta och lyckades vid två tillfällen få den spanska författningsdomstolen att olagligförklara sådana beslut av den katalanska regionregeringen.
De spanska socialdemokraterna (PSOE) gick dock den 28 december ut och förklarade att partiet inte kommer att samverka med sådana partier som förespråkar ett katalanskt oberoende ”på något sätt”.
Det innebär att vare sig PSOE, som blev näst största parti i valet i december, eller högerpartiet PP, som blev störst, kan få ihop en majoritetskoalition i det nya spanska parlamentet. PSOE skulle nämligen behöver stöd från såväl Podemos samt något nationalistparti från Katalonien eller Baskien.
Förhoppningar om att öka
I och med detta kan nyval bli aktuella också på nationell nivå. Flera lokala representanter för Podemos har visserligen gått ut och uppmanat partiledningen att ändra sin linje i Katalonienfrågan. Men Podemosledningen lär ha ett intresse av nyval, eftersom partiet kan hysa förhoppningar om att öka ytterligare om PSOE skulle få skulden för ett misslyckat regimskifte i Spanien.