– Vi kommer inte ut med vårt budskap ordentligt. Vi måste bli tydligare helt enkelt.
Carina Svensson är vice ordförande i Socialdemokraterna i Malmö. Hon vill egentligen inte prata om de låga väljarsiffrorna som en kris för socialdemokratin.
– Nej, det tycker jag inte att man kan. Jag är övertygad om att vi har en stabil väljargrund egentligen, men vi har inte lyckats nå den.
Tydlighet är något som återkommer när Flamman intervjuar socialdemokratiska röster.
– Det finns förutsättningar att göra ett mycket bättre arbete om man blir bättre på att ha en tydlig vision som går genom alla politiska förslag som en röd tråd och sätter igång en ny politisk konflikt som samlar väljarna, säger Jesper Lindholm, ordförande för SSU, Stockholms län.
Han jämför med alliansens ”arbetslinjen”:
– Man kunde koppla allt till arbetslinjen, från att minska det statliga stödet till konstnärer så att de skulle sluta lata sig och jobba hårdare, till att skära ner sjukförsäkringen. Det var ett väldigt effektivt sätt att levandegöra sin politik.
Stefan Löfvens ”samhällsbygget” tror han har potential att bli ett sådant projekt för socialdemokratin.
– Vi kan konstatera att det behövs kollektiva lösningar. Det finns ingen ensam person som kan lösa bostadsbristen, eller tågtrafiken.
Svårt regeringsläge
Flera av de som Flamman pratar med lyfter även fram det svåra parlamentariska läget som bidragande orsak till det låga stödet för Socialdemokraterna.
– Det är flera saker som ligger till grund för siffrorna, men det är ett uruselt resultat, säger Lilly Bäcklund, distriktsordförande i Västerbotten.
Hon pekar på att det är en mycket kort tid som regeringen har styrt med sin egen budget.
– Det är inte 40 dagar som vi har haft vår egen budget. Det är nu som den äkta socialdemokratiska politiken kommer. Då får vi bara se till att innehållet i budgeten blir känt.
Även Lovisa Arvidsson, ledarskribent på oberoende socialdemokratiska Länstidningen i Jämtland, säger att det är en exceptionellt svår situation för ett regerande parti.
– Det är det svåraste parlamentariska läget i modern tid, med minoritetsregering och SD som vågmästare som snabbt visade vad de var kapabla att göra. Sedan har vi samarbetsovilliga borgare och ett samarbete med Miljöpartiet som knakat i fogarna.
”Skattehöjningar för tusan”
I samband med flyktingkrisen har migrationsfrågan seglat upp som en av de viktigaste frågorna i väljarundersökningar. Jesper Lindholm tror att debatten om invandring, som den ser ut i dag har missgynnat Socialdemokraterna.
– Det är väldigt svårt att se en höger-vänsterkonflikt i invandringsfrågan. Det är bara ett parti som vinner på diskussionen, säger han och syftar på SD.
Samtidigt kan de som vill se en annan, mer generös flyktingpolitik känna besvikelse över Socialdemokraternas agerande. Lilly Bäcklund:
– Det finns de som tycker gränsen är nådd men de är få. Däremot finns många som har svårt att förstå att vi stängde gränserna och införde passkontroller.
– Men jag tycker vi får lov att köpa den förklaringen som getts, att vi inte kan ta emot på ett värdigt sätt, fortsätter hon.
Lovisa Arvidsson menar å sin sida att regeringen och Socialdemokraterna har varit för reaktiva i flyktingkrisen.
– Vi måste skapa ett samhälle som är anpassat till den migrationstid vi lever i. Den kommer inte vara slut för att Öresundsbron stängs.
I stället för att ta ett helhetsgrepp har man ägnat sig åt att släcka bränder när myndigheter larmat och agerat efter den problembild av flyktingar som finns, menar Lovisa Arvidsson.
– Det handlar inte om att människor är rasister för att man blir rädd när det beskrivs som att samhället går sönder av flyktingströmmarna och man inte får höra talas om någon lösning. Den växande oron måste S hantera och sätta en annan beskrivning på vad flyktingströmmarna kan betyda för oss.
Hon tycker i stället det är borgarna som har kopplat flyktingfrågan till sin egen politik. Till exempel med förslagen på låglönejobb för nyanlända. Hon hade velat se att man kopplat ihop flyktingkrisen med klassisk socialdemokratisk politik.
– Det här är människor som vill jobba och behöver någonstans att bo. Vi behöver händer i välfärden. Hur ska vi anpassa skolsystemet för att människor snabbt ska komma in och lära sig språket?
– Och skattehöjningar för tusan! Det här kräver en aktiv politik. Det krävs att man bygger fler bostäder och hittar långsiktiga system för ett mottagande.
S-krisen
Socialdemokraterna har legat på låga siffror i flera opinionsmätningar. I Sifos januarimätning, som publicerades i Svd och GP, fick Socialdemokraterna 23,2 procent av väljarstödet. S har aldrig legat så lågt sedan Sifo startade sina mätningar 1967. Enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för februari får Socialdemokraterna 23 procent. Det kan jämföras med siffrorna under Håkan Juholt på runt 27 procent, som då ansågs historiskt lågt.