Våren 2014. Axel Gränse, då politisk sekreterare, gör i ordning papperna inför ett möte med trafiknämnden. Han är mån om att dubbelkolla allt flera gånger. Det var redan en spänd situation på jobbet där Axel flera gånger upplevt sig kränkt av landstingsgruppens gruppledare Gunilla Roxby Cromvall. Något som han även tagit upp på medarbetarsamtal med gruppledaren och på ett möte där en facklig representant från Vision deltog. Nu skulle det inte finnas något att kritisera honom för. Allt var perfekt och framlagt i tid.
– Men då hade jag lagt fram papperna på fel sätt. Jag borde ha lagt dem på ett annat ställe på bordet. Då kändes det som att det inte spelade någon roll vad jag gjorde, säger han till Flamman.
I förra veckan avslöjade SVT att anställda och tidigare anställda på V:s landstingskansli i Stockholm har känt sig mobbade av ledningen.
– Det är de här små sakerna som alltid kommer upp och som man aldrig blir av med. Det maler ner en, säger Torbjörn Björlund, som var anställd som kanslichef en kort tid i början av 2015.
– Det är en väldigt försvårande arbetsmiljöfaktor, att man alltid känner sig ifrågasatt, oavsett vad det gäller, fortsätter han.
Dålig arbetsmiljö
Personal vittnar om utskällningar, att ledningen talar illa om personal så att de hör och systematiskt skitsnack, både om anställda och andra politiker. Flamman har talat med flera personer som blivit sjukskrivna på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Axel Gränse fick till exempel professionell samtalshjälp.
– Det var ett systematiskt mobbningsarbete som var omöjligt att verka i. Beslut som togs dagen innan gällde plötsligt inte dagen efter. Så kunde man plötsligt bli inkallad på ett samtal och anklagad för att inte vara tillräckligt glad, säger en före detta anställd som vill vara anonym.
– Jag har jobbat i många år. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en annan tidigare anställd.
Eva Bolin arbetar som politisk sekreterare på landstingskansliet i dag.
– Jag har aldrig varit på ett ställe med så lågt i tak som på landstingskansliet, säger hon till Flamman.
Någon riktig förklaring till uppsägningen har hon inte fått. Också hon har varit utsatt för kränkande behandling.
– Man skulle kunna tro att Vänsterpartiet av alla arbetsgivare skulle vilja vara bättre, säger hon.
”Ny, modern personal”
Problemen på kansliet ska ha pågått under flera år. Runt 2013 började den dåvarande personalgruppen att ta upp missförhållanden med ledningen. Politiska sekreterare är anställda en mandatperiod i taget. Inför valet 2014 kom signaler om att de som jobbade på kansliet inte skulle få förlängt mandat.
– De sade ungefär att de ville ha en ny, modern personal. Vi hade väl blivit för jobbiga, säger Ingrid Falk, som arbetade på kansliet mellan 2001 och 2014.
Hon och några andra sökte sig vidare till nya jobb. Andra fick inte förnyat mandat. Vid årsskiftet 2014/2015 anställdes en i princip helt ny personalgrupp. Ett halvår senare hade nästan samtliga slutat. Totalt har nio anställda slutat inom loppet av 18 månader.
Enligt flera som Flamman talat med började personalgruppen att spela in möten för att kunna bevisa vad som sagts på dem, då de inte litade på att beslut på mötet återgavs i protokollet. Att det ibland funnits flera versioner av samma protokoll är något som flera källor bekräftar.
– Det var flera gånger som protokoll drogs in och ”rättades”. Det är inte olagligt men som arbetstagare är det väldigt obehagligt och som politisk sekreterare är man väldigt oskyddad, säger en av dem som Flamman talat med.
Politiska sekreterare omfattas inte av lagen om anställningsskydd. Det är en slags blandning mellan förtroendeuppdrag och anställning. De är anställda av landstinget men det är respektive parti som tillsätter tjänster och ansvarar för arbetsledning.
I det här fallet har de anställda känt att de hamnat mellan stolarna. När de vänt sig till landstinget, som är deras formella arbetsgivare, har de fått till svar att det är Vänsterpartiets ansvar.
Landstingsgruppen lyder under distriktsstyrelsen. Enligt dokumentation som Flamman tagit del av har problemen på landstingskansliet varit kända både för distriktsstyrelsen i Stockholm och partiledningen sedan åtminstone i juni förra året. Distriktsstyrelsen ska ha stått i kontinuerlig kontakt med landstinget sedan dess. Partiledningen centralt ska ha sagt att det behövs ett specificerat önskemål från distriktet för att den ska kunna agera.
Enligt Vänsterpartiets presstjänst vill inte partisekreterare Aron Etzler uttala sig. Inte heller Barbro Sörman, distriktsordförande för V Storstockholm vill intervjuas, utan hänvisar till Gunilla Roxby Cromwall.
”Oerhört sorgligt”
Gunilla Roxby Cromvall väljer att svara på Flammans frågor via mejl. Vi publicerar frågorna och svaren här.
Flera personer som varit anställda på landstingskansliet menar att du och landstingsråd Håkan Jörnehed har mobbat personalen. Bland annat handlar det om att de ska ha känt sig hackade på och fått utskällningar för småsaker. Vad tycker du om det?
– Det är oerhört sorgligt att de har upplevt det så. Vi har haft en konfliktfylld situation på kansliet och vi har inte varit den arbetsgivare vi önskar att vi skulle vara. För det finns inga ursäkter, men vi jobbar nu sedan en tid tillbaka mycket aktivt på att bli det.
De personer som intervjuas pratar om en ”skitsnackskultur” på arbetsplatsen där du och Håkan Jörnehed setts som drivande. Hur ser du på det?
– Jag blir ledsen över att höra det. Självklart vill vi förebygga att anställda känner så här, så vi har tagit in en organisationspsykolog, arbetat med att förtydliga våra roller och delegationer samt verkligen förbättra kommunikationen mellan oss för att förebygga missförstånd.
I SVT sade du att du inte visste att kritiken mot arbetsplatsen gällde dig och Håkan Jörnehed. Jag har fått uppgifter som pekar på att det var känt för er tidigare att kritiken gällde just er. Bland annat ska det ha lyfts i möten med facket. Vad är dina kommentarer till det?
– I dag vet jag att kritiken riktats mot oss. Det har visat sig i efterhand att en del av den kritik som facket har framfört har fastnat hos landstingets personalavdelning och tyvärr inte nått oss i tid.
Tidigare personal säger att de har tagit upp vad de upplevt som kränkningar i medarbetarsamtal med dig. Det finns även uppgifter om att kritik mot landstingsledningen har lyfts på möten där ni själva närvarat. Ni kanske inte kände till vidden av kritiken, men att den funnits och i personalens ögon varit allvarlig kan väl inte ha gått er förbi?
– Jag kände till kritiken men inte vidden av den. Tyvärr framkom inte det i SVT:s sändning.
Enligt uppgifter från flera personer har personalgruppen spelat in möten eftersom de inte litat på att beslut återges korrekt i protokoll. Hur ser du på det?
– Det är nya uppgifter men om det stämmer så visar det vilken osund kultur som rått och att det aldrig mer får upprepas.
Varför tog det så lång tid innan ni kopplade in extern hjälp?
– Det är lätt att vara efterklok, med facit i hand finns det mycket vi hade kunnat starta med tidigare.
Hur har konflikterna på kansliet påverkat arbetet som politisk opposition i landstinget?
– Vi har hela tiden arbetat hårt som politisk opposition. Uppenbart skulle vi också räckt bättre till för personalen.
Känner du att du och Håkan Jörnehed har fortsatt förtroende från landstingsgruppen och Vänsterpartiets medlemmar att sitta kvar efter det här?
– Ja, vi känner stöd och att det finns ett förtroende för att det arbete vi gör leder till en bättre arbetsplats.
Fotnot: Flamman har i kontakter med landstingskansliets pressavdelning även erbjudit Håkan Jörnehed att svara på samma frågor.
Texten har uppdaterats 15-05-23.