Den 4 mars anlände 200 poliser, beväpnade som för ett krig, ledda av fyra officerare och fyra federala åklagare till den förre presidenten Lula da Silvas bostad för att gripa honom. Inför en förbluffad ”Lula” förklarade åklagarna att han skulle ”förhöras”. Den militära operationen följdes direkt i medierna som i förväg hade informerats om tillslaget.
Den 13 mars gick flera miljoner från den brasilianska högeroppositionen ut på gatorna i São Paulo och Rio de Janeiro och krävde Dilma Rousseffs avgång och rättegång mot Rousseff och Lula. I kongressen finns även förslag på att Rousseff ska avsättas som president.
Den 18 mars samlades i sin tur regeringsanhängarna i Sao Paulo till en inte obetydlig demonstration till stöd för duon och regeringen. Större delen av vänstern och de sociala folkrörelserna slöt upp och krävde samtidigt en radikalisering av regeringspolitiken istället för de politiska och ekonomiska eftergifter till oppositionen och den brasilianska arbetsgivarföreningen som länge har dominerat politiken.
”Operation Tvätt med Tryck”
De allt mer högljudda kraven på presidentens avgång har sin bakgrund i en korruptionsskandal med förgreningar in i det statliga oljebolaget Petrobras, den så kallade Operação Lava Jato-affären (”Operation Tvätt med Tryck”). Den federala polisen inledde sina undersökningar den 17 mars 2014 i vad som till en början antogs vara just tvätt av korruptionspengar. Allteftersom svällde skandalen och kom att omfatta såväl industrimän som politiker, några med försänkningar i det regerande arbetarpartiet Partido dos Trabalhadores. Framförallt misstänktes den förre chefen för Petrobras, Paulo Roberto Costa.
Anklagelserna mot Lula handlar om innehav av en lyxlägenhet som den förre presidenten alltid har förnekat ska ha tillhört honom. Åklagarämbetet i São Paulo säger att det inte kan offentliggöra det utredningsmaterial som dokumenterats och att det kommer att ta lång tid att analysera.
Lula som premiärminister
När president Rousseff den 17 mars meddelade att hon skulle utse Lula till ett slags premiärminister (Ministro de Casa Civil) anklagade oppositionen henne för att vilja ge Lula politisk immunitet som skydd från korruptionsanklagelserna. Bara några timmar efter utnämningen upphävde Itagiba Catta Preta Neto, en federal domare, Rousseffs ministerutnämning. Det dröjde inte länge förrän bilder började cirkulera på sociala medier där domaren deltog i demonstrationer mot regeringen Rousseff.
Men presidenten pressades ytterligare när den federale åklagaren Sergio Moro, hyllad av den brasilianska högern för sin utredning om korruption mot Rousseff och Lula, lät det oppositionella medieimperiet Globo offentliggöra en telefonavlyssning som den brasilianska polisen hade gjort av ett telefonsamtal mellan Rousseff och Lula. I den säger presidenten till Lula att hon ska skicka beslutsprotokollet om utnämningen som minister till honom ”i händelse av behov”.
De flesta jurister är överens om att avlyssningen inte bara är illegal och bryter mot författningen, själva innehållet ger egentligen heller ingen substans till anklagelserna om immunitet för att undvika åtal mot Lula.
– Att skapa konvulsioner i det brasilianska samhället som grundas på osanningar och tvivelaktiga metoder som kränker principer och konstitutionella rättigheter för medborgarna öppnar mycket allvarliga prejudikat, underströk Rousseff på en presskonferens.
Denna permanenta ”pågående utredning om korruption” är en central del av den politiska kampanjen mot regeringen Rousseff. Den är också en del av kampanjen för att ”neutralisera” Lulas planer på att ställa upp i presidentvalet 2018.
Så säger de som försvarar regeringen och Lula, däribland teologiprästen Leonardo Boff:
– Domarna agerar inte som sådana, de agerar med en oerhörd partiskhet, sa Boff nyligen till radiostationen Radio El Mundo.
Kritiska vänsterröster
Luismi Uharte, professor och forskare på den sociologiska fakulteten Universitet UPV/EHU i Baskien samt doktor i Latinamerikanska studier på Universitetet Complutense i Madrid, skriver på portalen Rebelion angående kraven om avgång av Rousseff och rättegång mot Lula:
– Krafter från rättsapparaten är strategiska agenter i processen för en statskupp. Men de är inte ensamma, de är del i ett nätverk med många förgreningar. I dag agerar det mediala oligopolet helt öppet och tar på sig en växande och central roll i talet om en statskupp.
Han inkluderar andra krafter i det brasilianska samhället som pressar på för en avgörande konfrontation med regeringen Rousseff. Bland dem finns den mäktiga arbetsgivarorganisationen FIESP med säte i São Paulo.
– Det är symboliskt att platsen framför deras lokaler på Avenida Paulista har förvandlats till en tältplats för en grupp inom extremhögern som brådskande kräver en statskupp.
Lokala analytiker menar att det är ironiskt att FIESP, vars eget program regeringen under det senaste året delvis har infört, såsom skattebefrielser och sänkning av energikostnaderna, nu med entusiasm ansluter sig till rörelsen för ett störtande av regeringen.
”Social” nyliberalism
Jorge Beinstein är argentinsk universitetsprofessor i ekonomisk statsvetenskap vid universitetet i Franche Comté i Frankrike. Han har under de senaste tjugofem åren varit konsult till internationella organisationer och regeringar och lett forskningsprogram i internationell ekonomi i både Europa och i Latinamerika. I dag föreläser han på universitetet i La Plata, Argentina. Till Flamman säger han att Brasilien befinner sig i något som kan betecknas som en politisk och ekonomisk återvändsgränd.
– Zigzag-politiken i Brasilien som har pendlat mellan ”social” nyliberalism och Keynesianism ”modell light” har reducerat maktutrymmet för en progressiv politik. Beroendet av råvaruexport och underkastelsen inför ett lokalt transnationaliserat finanssystem innebar slutligen en blockering för den ekonomiska expansionen. Till detta ska vi lägga kombinationen av fallande internationella råvarupriser och en recession som har genererat den politiska kris som nu utnyttjas av anhängarna till en ”mjuk kupp” och som drivs av den nationella högern och övervakas av USA.
Dilmas pakt med högern
För de jordlösas rörelse MST i Brasilien är kampen om regeringsmakten av central betydelse, säger MST:s språkrör Joao Pedro Stedile i en intervju.
– Den juridiska processen mot Lula och Dilma verkställs inte ens mot de värsta brottslingar. Målet för dessa reaktionära krafter inom rättsapparaten är att förhindra Lulas rätt att ställa upp i valet 2018. Dilmaregeringen befinner sig i en kris som den inte lyckas ta sig ur. Borgarklassen har inte längre så stort intresse av att störta henne, deras intresse består mer i att verkställa sin nyliberala agenda, säger Stedile.
Han understryker att Dilma Rousseff är i full färd med att acceptera en pakt med högern. Den handlar om att exkludera statliga Petrobras från att utforska det påträffade olje- och gasfältet Pré-Sal och istället öppna det för de multinationella företagen. Pré-Sal är ett gigantiskt oljefält med en storlek på 200 x 800 kilometer. Enligt Petrobras kalkyler kan det hysa enorma reserver med olja och naturgas uppskattat till 1 600 miljoner kubikmeter. Oljefältet skulle göra Petrobras till det sjätte största energiföretaget i världen.
– Det handlar om den största oljereserven i världen till havs, något som storkapitalet absolut måste kontrollera. Projektet har lagts fram av senator José Serra från partiet PSDB-SP och har godkänts av senaten. Enligt Wikileaks-dokument har hans valkampanjer finansierats av Chevron, säger Stedile och tillägger:
– Jag tror att vi går in i en period med stora massdemonstrationer till försvar för arbetarnas rättigheter så som rätten till arbete. Men det kommer också att genomföras demonstrationer för att försvara Lula mot kuppmakarna.