I augusti 2015 bedrev Sverigedemokraterna en kortvarig kampanj i Stockholms tunnelbana. Kampanjen var menad att framstå som en ursäkt till turister över att det är ”rörigt” i Sverige och att det aktivt bedrivs en form av organiserat tiggeri i Stockholm och övriga delar av landet. Kampanjen bar klart rasistiska förtecken och kunde inte enbart ses som ett uttryck för partiets rasistiska värderingar, utan även som en vilja att sprida dessa värderingar.
Kampanjen fick många starka reaktioner mot sig och anmäldes hela 87 gånger till Justitiekanslern, som dock menade på att reklamen inte utgjorde hets mot folkgrupp. Här menade bland annat Justitiekanslern att reklamen inte riktade sig mot någon speciell folkgrupp. Vidare menade Justitiekanslern även att Sverigedemokraterna hade agerat inom vad som är rimligt inom yttrandefriheten och således inte gjort sig skyldiga till tryckfrihetsbrott.
Förutom de inkomna inlagorna till Justitiekanslern reagerade allmänheten även starkt mot reklamen. En konkret aktion genomfördes bara timmar efter att kampanjen hade installerats med resultatet att den revs ner. Under dagen för aktionen rasade även debatten inom såväl konventionell som social media. En av de som gav sig in i debatten var vänsterpartiets Hanna Gunnarsson, som på twitter gav uttryck för sina åsikter kring reklamen.
Kort efter att Hanna Gunnarsson uttryckt sin åsikt på Twitter polisanmäldes hon av Sverigedemokraten Ted Ekeroth, en person som bland annat själv har medverkat på den rasistiska siten Avpixlat. I förra veckan kom så beskedet att kammaråklagaren väljer att åtala Gunnarsson för uppvigling, ett beslut som framstår som minst sagt underligt i skenet av vad Gunnarsson skrev och inte minst i relation till det politiska klimatet i allmänhet.
Att Sverigedemokraterna däremot får lov att affischera och sprida rasistisk propaganda som är mer eller mindre oundviklig att undvika om man pendlar inom Stockholm betraktades av samhället som helt legitimt. Under debatten kring kampanjen menade dock många jurister att SD:s reklamkampanj minst sagt rörde sig i utkanten av vad som är lagligt och många antirasistiska debattörer menade på att SL:s länstrafik agerat minst sagt omdömeslöst.
Det som kanske är mest uppseendeväckande i berättelsen om Gunnarsson är bland annat det faktum att aktiva inom V-familjen dagligen utsätts för grova hot på internet och ibland har dessa hot även förverkligats gentemot såväl person som deras egendom. Trots att många av våra egna aktivister ofta polisanmäler hoten och skadegörelsen står rättssamhället handfallet, samtidigt som det i Gunnarssons fall ledde till åtal. Med bakgrund av detta vill vi därför inte enbart rikta stark kritik mot rättsväsendets hantering av våld och hot mot aktiva i vänstern, utan även uttala vårt fulla stöd till Hanna Gunnarsson.
Oavsett vad tingsrätten landar i för slutsats kommer vi även fortsatt att ha ett stort förtroende för Hanna Gunnarsson och betrakta henne som ett antirasistiskt föredöme i kampen mot rasismen.
Uttalandet är antaget av förbundsstyrelsen för Vänsterns Studentförbund den 27/6-2016.