– Det har skett saker i korridorerna. Attityderna har förändrats, människor och deras retorik har förändrats. Det sker sakta, men om man jämför med för ett eller två år sedan så ser man att det är skillnad, säger Gin Akgul Hajo, Vänsterpartiets oppositionsråd, om hur attityderna mot SD har förändrats i Gävle stadshus.
Andra bekräftar den bilden. Roger Persson, oppositionsråd för MP i Gävle, tycker att det började inför valet 2014 där SD gick kraftigt framåt.
– Man kunde inte undvika att märka att delar av det som nu är den nya alliansledningen umgicks ganska mycket med SD. De fikade och lunchade tillsammans. Det kan man ju göra för att man är social, men man kan ju välja hur mycket man umgås med någon, säger han till Flamman.
Efter valet 2014 hade inget block egen majoritet i Gävle. De rödgröna var det största blocket.
Gin Akgul Hajo upplevde alliansen som hårda i förhandlingarna efter valet.
– Det var två moderater som förhandlade å alliansens vägnar. Vänsterpartiet träffade dem enskilt och det gjorde S också, men när vi rödgröna försökte träffa de borgerliga partierna enskilt så fanns inte den möjligheten.
Det slutade med att de rödgröna styrde Gävle som största block, men utan majoritet. Men vid årsskiftet tog alliansen makten efter att SD röstat på alliansens budget i stället för att – som tidigare – rösta på sin egen budget och sedan lägga ner rösterna. Det gjorde i sin tur att de rödgröna valde att avgå.
Företrädare för alliansen i Gävle har tidigare sagt att man hade förväntat sig att de rödgröna skulle fortsätta styra kommunen med alliansens budget.
– Jag tycker det är ganska märkligt. Om man lägger fram en budget så har man väl förhoppningen att den ska gå igenom. Och att då bli förvånad om ens budget vinner och säga ”nej, ni kan fortsätta styra med vår budget”, det blir väldigt märkligt. Jag hade inte varit beredd att styra med en borgerlig budget, säger Gin Akgul Hajo.
Tvärvände om EU-migranter
Det finns också exempel på hur SD kan ha fått inflytande i konkreta frågor i Gävle.
– Alliansen tog fram en handlingsplan för fattiga EU-medborgare, där hade vi krav på att det inte skulle bli några avhysningar, att vi skulle hänvisa dem till kommunal mark och se till att det funkar runt omkring dem. Men där gick man på Sverigedemokraternas linje och fastställde planen som de ville ha den, säger Gin Akgul Hajo.
I maj 2015 undertecknade Centerpartiets och Folkpartiets kommunalråd en debattartikel där de föreslog att kommunen skulle upplåta en camping åt EU-migranter. Mindre än ett år senare, i april 2016, beslutade den borgerliga majoriteten att EU-migranter skulle avhysas från kommunal mark. Något som får beskrivas som en kovändning av C och L.
– Om de säger samma sak vet jag inte, men jag tyckte det var ganska tydligt, svarar Richard Carlsson, på frågan om SD:s vågmästarroll hade betydelse där.
Ann-Helen Persson, Centerpartiets kommunalråd, har inte velat ställa upp på en intervju med Flamman med hänvisning till att hon snart slutar som kommunalråd. Men till Gefle Dagblad har hon tidigare sagt att hon helst hade sett att alliansen bildat ett samarbete med Socialdemokraterna för att få egen majoritet.
I samma intervju säger hon också att man har haft flera diskussioner kring EU-migranter och att campingar, som hon tidigare förespråkat, inte visat sig vara en bra lösning.
”En viss förändring”
På samma plan som de rödgröna oppositionspartierna har Richard Carlsson, SD, sitt arbetsrum. ”Alla är ganska professionella, det är inga problem”. Efter att alliansen tog över makten fick SD börja delta på beredningsmöten. Men något samarbete finns inte mellan SD och alliansen, enligt Richard Carlsson.
Richard Carlsson.
– Det har skett en viss förändring, dock inte så mycket, säger han om attityden till sitt parti.
Enligt Richard Carlsson var det primära för ett år sedan, att rösta ner de rödgrönas budget. Inte att stödja alliansen. Anledningen var att man ansåg att de rödgröna var för flyktingvänliga.
– Regeringen förde en politik som vi inte tyckte var bra och lokalt här i Gävle följde man upp den politiken.
Men att att Gävles flyktingmottagande skulle vara skäl till att fälla en rödgrön budget är andra tveksamma till.
– Just det avtalet som de indirekt hänvisar till var vi ju faktiskt överens om, alla sju partier förutom SD, säger Roger Persson.
En testballong?
Varför är då Gävles kommunpolitik intressant för riksplanet? Strax efter att de borgerliga partierna tog makten i Gävle publicerade Dagens Industri ett avslöjande om att den lokala alliansens agerande var sanktionerat från Moderaternas högsta partiledning.
Anna Kinberg Batra skulle, enligt högt uppsatta källor inom M, vilja se om det var möjligt att styra som minoritet med SD:s stöd. Detta har tillbakavisats av alliansföreträdare i Gävle.
– Jag tror att de [allianspartiernas ledning] åtminstone följer det här med stort intresse, säger Roger Persson.
Gin Akgul Hajo håller med:
– Jag tror man vill känna efter hur det ser ut i Gävle.
Hon tror också att SD på riksplanet intresserat följer utvecklingen i den norrländska staden.
– Jimmie Åkesson var här 8 mars och pratade. Jag tycker det är en väldigt tydlig signal från SD till sina egna här, att inte så långt efter att alliansen tagit makten göra ett besök. Det är ett ganska tydligt tecken vad man vill skicka för signaler från riks.
Hon tycker också att attityden hos SD har ändrats under den här tiden.
– Man ser ett självförtroende hos dem. De vet att det är hur de röstar som gäller. Och de röstar oftast på alliansens förslag.
Samtidigt säger Roger Persson att SD faktiskt inte gör så mycket väsen av sig, med tanke på de resurser partiet har fått efter valet.
– Om man ska se det från deras perspektiv så skulle de kunna vara mycket mer aktiva. De reagerar men de driver inte egna frågor.
Liberalerna i gävle:
”Gävlemodellen finns inte”
Det har varit svårt att få kommentarer från de borgerliga politikerna i Gävle. Samtliga kommunalråd har erbjudits intervju och tackat nej. Det står i alla fall klart att man inte håller med om den gängse beskrivningen av Gävlepolitiken.
– Gävlemodellen som några vill klistra på oss finns inte, skriver Helene Åkerlind, L, i ett mejl till Flamman.
Hon påpekar även att alliansen och de rödgröna i de flesta fall är överens och att i de fall där SD fäller avgörandet, röstar de ”i fyra fall av tio med de rödgröna”.
Till slut får Flamman i alla fall ett mejlsvar från av Jan Myleus, KD. Enligt Attila Fabian, politisk sekreterare för alliansen i Gävle, ställer sig samtliga borgerliga kommunalråd bakom det:
Hur har SD:s vågmästarroll påverkat politiken i Gävle? Har den haft betydelse i sakfrågor, som till exempel om kommunen ska upplåta mark åt EU-migranter?
– I alla frågor för vi i alliansen fram vår politik. Hur de andra partierna väljer att agera är upp till dem.
Det har diskuterats mycket om det skulle vara möjligt att överföra erfarenheterna från Gävle till riksplanet. Det vill säga att de borgerliga partierna styr i minoritet med SD:s stöd, vad tror du själv om den tanken?
– Eftersom alliansen Gävle inte styr med stöd från Sverigedemokraterna så kan jag inte svara på den frågan.
Tycker du att SD är ett rasistiskt parti?
– Jag har hört uttalanden från Sverigedemokraternas företrädare som varit både rasistiska och främlingsfientliga. Om man kan hitta något motsvarande i deras officiella partiprogram i dag vet jag inte.