Inrikes 16 augusti, 2018

Så bra är partiernas valaffischer

Årets valaffischer är till slut presenterade. Flamman tog hjälp av Pontus Willebrand på varumärkesbyrån Pushing Buttons för att reda ut hur bra årets valaffischer egentligen är.


aff

Vänsterpartiet

”Blandning mellan snapshot-estetik och åttiotalsglamourfoto”

Vänsterpartiet går till val med en uppsättning affischer som baseras på kontraster. Miljardärerna är överstruket, pensionärerna understruket.
– Det kanske är Vänsterpartiets bästa valkampanj på länge, säger Pontus Willebrand.
– Kontrastverkan är effektiv kommunikation, och jag tycker det funkar bra här. Det är faktiskt bland de bättre kampanjerna i hela valrörelsen.
Perfekt är det dock inte, enligt Pontus Willebrand.
– Det är det här med bildspråket. Det är något slags konstig blandning mellan snapshotestetik och åttiotalsglamourfoto. Det förstör lite faktiskt, vad som egentligen är en ganska god idé.
Men den tyngsta kängan får den övergripande parollen ”Ett Sverige för alla, inte bara för de rikaste”.
– Jag tycker att det är ett så klumpigt sätt att hantera språket på! Varför kunde man inte pratat om för ”folkflertalet, inte fåtalet”? Det tror jag är vänsterns problem många gånger – att man litar inte på att folk ska fatta vad man prata om. Så då blir man övertydlig i stället. Och det tycker jag den här sloganen lider lite av. Den funkar, men den är inte vacker.

 

s

Socialdemokraterna

”Kanske är precis det man behöver”

– Det är habila affischer. De känns trygga, och det är nog meningen, kan jag tro, säger Pontus Willebrand om Socialdemokraternas affischer.
Kampanjen är tvådelad. Hälften utgörs av porträtt av Socialdemokraternas fyra tyngsta företrädare: Stefan Lövfen, Magdalena Andersson, Peter Hultqvist och Margot Wallström. Till varje person: ett budskap i jagform.
Andra halvan utgörs av mer allmänt hållna bilder: lekande barn och leende arbetare. Det är genomgående ljust och leende.
– De känns positivt, säger Pontus Willebrand.
– Men då är problemet: det här kanske man skulle ha gjort från början? Deras tonalitet har ju växlat väldigt mycket under valrörelsen.
Han menar att Socialdemokraternas fokus på migrationsfrågor och hårdare tag i början på valrörelsen nu riskerar att ge dem ett splittrat intryck, även om den nya tonen egentligen passar partiet bättre.
– Kampanjen är väldigt traditionell, och det kanske är precis det man behöver göra.

 

nu mp

Miljöpartiet

”Isbjörnen kan jag möjligtvis fatta”

Miljöpartiets affischläge kunde varit guld. Kampanjen, som presenterades relativt tidigt under valrörelsen har ett enda tydligt budskap: ”Nu. Klimatet kan inte vänta.”
Att andelen av väljarkåren som tycker att klimat och miljö är de viktigaste valfrågorna dubblerats sen i juni borde vara ett utmärkt läge för ett sådant budskap. Eller?
– Isbjörnen kan jag möjligtvis fatta, den är bra, säger Pontus Willebrand.
Men du pratar om att det ska vara drivet av en känsla som är tydlig, är inte det här just det?
– Man hade behövt förstärka vad NU:et handlar om och jobba med bättre bilder. De är inte heller stringenta; man vill ändå att man ska känna igen varje valaffisch i något slags bildspråk, så att de går in i varandra eller förstärker varandra. För nu känns det som om det gäller olika saker, och att bara NU:et är återkommande.
Pontus Willebrand tycker också att det är ett slöseri att inte använda sig av sommarens extrema värme och bränder – åtminstone lite försiktigt.
– Man hade nästan kunnat pusha det så långt att man hade en bild på en inte nedbrunnen skog och texten ”klimatet kan inte vänta”.
Men man hade inte kunnat ha en bild på en nedbrunnen skog?
– Nej, men man kan pusha det lite grann.

 

fi

Feministiskt initiativ

”Gudrun är fortfarande väldigt viktig”

Feministiskt initiativs affischkampanj är liten – bara tre affischer har presenterats nationellt – och fokuserad.
På alla tre syns partiledarna Gita Nabavi och Gudrun Schyman framför ett rosa skynke.
Feministiskt initiativ ligger runt en procent i opinionsmätningarna, långt ifrån förra valets resultat när de närmade sig fyraprocentsspärren. Det är inget som den här kampanjen kommer att ändra på, tror Pontus Willebrand. Men partiets slogan ”Klart vi kan!” gillar han skarpt.
– Jag är väldigt förtjust i deras slogan. Det är den bästa översättningen av Obamas ”Yes, we can” som jag har sett. Den är vacker.
Feministiskt initiativs andra partiledare Gita Nabavi tillträdde i våras och har en bra bit kvar innan hon blir ett lika välkänt ansikte som Gudrun Schyman. Pontus Willebrand tror att en affischkampanj med de båda ledarna tillsammans kan vara till hjälp med det.
– Jag tror att det är klokt. Gudrun är fortfarande väldigt viktig för de som kan tänka sig att rösta på Fi. Låt det gnugga av sig lite.
Man hade inte kunnat ha bara Gudrun?
– Jo, det skulle man kunna ha haft, och det hade nog varit effektivare på många sätt. Men det man försöker säga här är något om att Fi fortsätter. Även efter Gudrun, och även efter det här valet kommer man att fortsätta. Och jag tror att det kan vara ganska bra att säga ”framtid” just nu.


Se hela intervjun i Flamman-TV:

Inrikes/Nyheter 07 april, 2025

Utredning om friskolor kritiseras av lärare: ”Spackel i hörnen”

Från regeringens pressträff måndagen den 7 april. Foto: Axel Narving/TT

Regeringens utredare vill kunna stoppa vinstutdelning till ”oseriösa” friskolor, och dela ut ”kännbara” böter. Men skoldebattören Marcus Larsson ser bara ”lite spackel i hörnen” av den helrenovering som regeringen utlovat – och facket hade föredragit ett totalt vinststopp.

– Det här är en del av en helhet. Det ska bli mindre attraktivt att driva en skola av spekulativa skäl, och Skolinspektionen ska få mer resurser och skarpare verktyg för uppföljning, säger regeringens utredare Joakim Stymne till Flamman.

I en debattartikel i Dagens Nyheter redogör utredaren, som också var SCB:s förra generaldirektör, för utredningen ”Skärpta villkor för friskolesektorn”. Bland det batteri av åtgärder som presenterades för utbildningsminister Johan Pehrson (L) under måndagen finns ett förbud mot vinstutdelning i fem år från att en ny skola grundas eller byter huvudman.

Skolföretag ska även kunna påföras ett ”värdeöverföringsförbud”, där skolpengen endast får användas till ”skolverksamhet” och inte vinst ifall brister upptäcks av Skolinspektionen. Att bryta mot förbudet ska innebära ”kännbara” sanktionsavgifter, och tillstånd ska återkallas för allvarliga eller upprepade brister, säger Joakim Stymne under regeringens presskonferens.

Robin Smith (bilden), vice ordförande på fackförbundet Sveriges Lärare, kallar förslaget om vinststopp för extra undermåliga skolor ”ett steg i rätt riktning”.

– Friskolor som missköter sig ska inte få dela ut vinst. Men vi tycker ju i grunden att skattemedel avsatta för en kvalitativ skola ska användas för att möta de behov som finns i skolan. Vi skulle vilja se krav på att överskottet helt och hållet återinvesteras i verksamheten, som en allmän regel.

Han tillägger att skollagen är tydlig med att ”alla barn och elever i samtliga skolformer ska utvecklas så långt som möjligt”, och att det är svårt att kombinera med grundidén om vinstutdelning. 

– Om vi förväntar oss att elever och lärare levererar 100 procent – ibland får man som lärare höra ”110 procent” – är det ju inte något vidare pedagogiskt exempel när huvudmannen bara satsar 95. Hårt arbete i skolan ska löna sig för de som utför det, inte aktieägarna.

Marcus Larsson (bilden), skoldebattör och skribent på Tankesmedjan Balans, instämmer.

– Är man för marknadsskolan är det här ett sätt att reglera marknaden bättre, men är man emot tanken på att skolan bör styras som en marknad ger den här utredningen inga svar.

Han menar att denna regering ”på ett unikt ärligt sätt” beskriver bristerna inom svensk skola – ibland rentav i ”mer extrema” ordalag än han själv skulle använda.

– Men de förslag som läggs är så oerhört inom marginalen, trots att problemen beskrivs som så omfattande. Det är intressant.

Friskolornas arbetsgivarförbund har inte reagerat glatt på förslaget. Andreas Mörck, direktör för Almega Utbildning och tidigare veteran inom lärarfacket, menar att man bara borde ”ta diskussionen” om det man egentligen vill göra är att förbjuda skolaktiebolag helt, och ”är orolig för om man i framtiden alls kommer kunna driva friskoleverksamhet”.

– Vi är rädda att utredningen slår sönder en bred bransch, som i stor utsträckning fungerar väldigt väl och i grunden levererar väldigt bra resultat, istället för att ta tag i de verksamheter som inte gör det, säger han (bilden) till Flamman.

Är det inte precis det man försöker göra, att slå mot oseriösa aktörer i systemet?

– Det finns nästan inga oseriösa aktörer i systemet, menar Andreas Mörck.

– Men även jag inser att vi behöver göra ganska mycket för att återvinna förtroendet för Sveriges friskolor. Lycksökare ska inte finnas i branschen.

Regeringens utredare Joakim Stymne (bilden) tycks ha en annan bild av sektorn.

– Vi har inte gjort någon särskild undersökning på hur många det finns, men vi har åtskilliga exempel på där man styrt bort pengar från skolverksamhet på sätt som inte kommer att gå nu, säger han till Flamman, och fortsätter:

– Om det är för att man är ”oseriös” eller bara för att man haft chansen kan jag inte säga, men nu kommer det oavsett inte längre att vara möjligt.

Till skillnad från Andreas Mörck ser Marcus Larsson snarare åtgärderna som otillräckliga, och jämför måndagens åtgärdspaket med regeringens löfte om en ”helrenovering” av marknadsskolesystemet.

Vi skulle vilja se krav på att överskottet helt och hållet återinvesteras i verksamheten, som en allmän regel.

– Man ser framför sig ett stambyte, en ny fasad, en ny hiss. Stora saker, som i dag inte fungerar. De här utredningarna byter inte ut några fundament i skolans styrning, utan river på sin höjd något av de mest förfallna uthusen på gården, säger han och förtydligar:

– Låt oss leka med tanken att det uthuset är Thorengruppen. Man försöker helt enkelt göra sig av med systemets riktigt ruttna aktörer, och dra lite spackel och färg i hörnen. Några huvudmän kommer få problem, men IES, Academedia och Kunskapsskolan ser nog inget hot.

När det kommer till att säkra att skolpengen faktiskt ”följer eleven” och ”låses in” i skolan menar Marcus Larsson att fokuset är för snävt – och att man underskattar på vilka sätt de riktigt stora koncernerna faktiskt flyttar pengar och strukturerar sina bolag.

– Hyra in vikarier från ett företag man själv äger, eller att som Raoul Wallenbergskolan ha ett eget mat- och restaurangbolag. Det går att kompensera genom att höja priset på sådana tjänster internt. Ska man förbjuda matbolaget att ta ut vinst då också?

Han tar fasta på formuleringarna om ”kortsiktigt och oseriöst ägande” och ”den som främst vill sko sig på skolpengen” som beskrivning av vilka man vill komma åt med ny lagstiftning.

– När man säger så är det intressant vem man riktar sig till: jag tror inte det är den franska miljardären som köper Academedia-aktier, i exakt samma syfte och inte för att han bryr sig om svenska barns utbildning, säger han, och fortsätter:

Läs mer

– Jag tror läsaren ser framför sig ”skurkar”, men det är ett lika stort problem för svensk skola när vi skapar en marknad där anonyma aktörer förväntar sig relativt säker utdelning från Academedia. Man får välja vad man använder för ord för dem.

Väljarna till både höger och vänster vill se en skola utan vinstutdelning, konstaterar Robin Smith från Sveriges Lärare.

– I nästan hela världen fungerar det ju så. De här förslagen är bra i sig, men vi behöver ta nästa steg.

Inrikes 07 april, 2025

Ungdomarna som vägrar lämna SEB i fred

”Reapriserna” hänvisar till att SEB:s aktie sjönk med flera procent under tisdagen, samma dag som aktivisterna tog sig in på bankens årsstämma. Foto: Liz Fällman.

I fredags samlades Ta tillbaka framtiden för att störa vardagen hos storbanken SEB – för tredje gången på en vecka. ”Vi rubbar en stöttepelare till fossilindustrin”, säger aktivisten Irma Källström.

Morgonsolen får fasaden att blänka på Svenska Enskilda Bankens högkvarter i Solna. En kille med megafonen står och hojtar på jäktande pendlare som precis klivit av tåget.

– Vi har fika, kaffe och te, men framför allt har vi det trevligt!

Ur en högtalare spelas både lugn pop, punk och en studentflaks-remix av ”Bella Ciao”. Ett trettiotal ungdomar dansar runt med plakat i händerna. På flera av dem syns bilder på SEB:s toppar: vd, hållbarhetschef, ”chief risk officer” och ordförande Marcus Wallenberg. 

– Vi har kunder som ska ha möte härinne! 

Två affärsklädda kvinnor surnar till en aning när bankens säkerhetspersonal pekar bort dem från huvudingången, som fått stängas av inför protesten. En man i kostym som ska till byggnaden bredvid tar istället en pamflett med texten ”sämsta enskilda banken” och en kaffemugg från en av demonstranterna, och säger att de är ”riktiga hjältar”. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 07 april, 2025

Även de rika har börjat bojkotta USA – inte minst på Systembolaget. Foto: Vickan Mörk/TT.

”Solen påverkar nog försäljningen av rosévin mer än räntan”, konstaterar en av kollegorna på Systembolaget medan vi blickar ut över havet av kunder som köar inför fredagens släpp av det tillfälliga sortimentet.

Vi befinner oss i den sydostliga delen af hufvudstaden. Utanför fönstret trängs suvarna och cabbarna med varandra och har man riktigt tråkigt i kassan kan man ägna sin tid åt att studera exotiska rashundar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 06 april, 2025

USA är en opålitlig allierad – och har alltid varit det

En amerikansk och en ukrainsk flagga vajar framför Kapitolium i Washington D.C. Foto: J. Scott Applewhite/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Jag kommer ihåg tv-spelsnamnen på USA:s militära operationer i Mellanöstern: Desert Storm, Red Dawn, Relentless Strike, Iraqi Freedom. Jag minns också att i Södertälje, där jag växte upp, sades det att vi hade tagit emot fler irakiska flyktingar än hela Nordamerika sammantaget efter invasionen.

Det kanske var självklart att de inte ville fly till USA, men det fanns ett slags stolthet i det konstaterandet. Kanske för att den särskilde oss från de ryggradslösa amerikanerna. På nyheterna hörde vi om hur många irakier som miste sina liv under de USA-ledda styrkorna, i Södertälje togs de emot som flyktingar.

Amerikanerna torterade irakier i Abu Ghraib-fängelset – i Södertälje fick de jobb som lastbilsmontörer.

Det är väl känt att USA beväpnade den afghanska mujaheddinrörelsen genom underrättelsetjänsten CIA – för att tio år senare invadera Afghanistan och slåss mot sina egna vapen. Den USA-ledda koalitionen hade då förklarat krig mot Al-Qaida, som Usama bin Ladin grundat i spillrorna av rörelsen efter det sovjet-afghanska kriget. Al-Qaida betyder bokstavligen ”databasen”, och var ursprungligen benämningen på ett dokument med namn på tusentals mujaheddiner som CIA rekryterat och tränat.

Men även i Irak slogs USA mot de krafter som man tidigare delat bord med. Under kriget mellan Irak och Iran understödde USA Saddam Husseins styrkor när de genomförde några av historiens värsta attacker med kemiska vapen, för att bara 15 år senare invadera Irak för att de sades ha just kemiska vapen.

Amerikanerna är vana att överge tidigare allierade och slänga gamla principer över bord.

Det har framkommit senare att den amerikanska militären var väl medveten om att de irakiska styrkorna använde sarin- och senapsgas som dödade tusentals iranier. Trots det fortsatte det amerikanska stödet oförtrutet. USA bistod Saddam Husseins styrkor med satellitbilder och underrättelseuppgifter som bedöms ha varit avgörande för de kemiska attackerna som pågick till och med krigets slut.

Att USA:s utrikesminister Colin Powell visade upp ett provrör för FN:s säkerhetsråd med vad han menade var mjältbrand från Saddams Husseins lager av kemiska vapen – vilket visade sig vara en total lögn – är bara en detalj i sammanhanget. Powells tal i säkerhetsrådet har i efterhand beskrivits som avgörande för att underminera USA:s trovärdighet och globala roll.

Och nu har det alltså skett igen. USA har gått från att ge det enskilt största och viktigaste militära stödet till Ukraina – till att avbryta vapenleveranser och förhandla med Ryssland över huvudet på Volodymyr Zelenskyj.

Trumpadministrationens helomvändning har väckt starka reaktioner i Europa, men följer i allt väsentligt gamla mönster. Amerikanerna är vana att överge tidigare allierade och slänga gamla principer över bord. Det är viktigt att hålla i tankarna när europeisk säkerhet diskuteras efter att Trump antytt att de inte skulle komma till Natos undsättning i händelse av krig.

Läs mer

Fallet Irak och Afghanistan går inte att jämföra med Ukraina och det är inte poängen här; det är att understryka att USA alltid agerar efter egna intressen. Det är också just därför en så stor omläggning av det amerikanska stödet för Ukraina inte bör förvåna. I nästan tre års tid lyssnade vi på deras högstämda tal om att Ukraina slogs för vår frihet, värderingar och vårt sätt att leva – mot tyranniet.

Likt de tidigare gångerna var det som att den amerikanska ståndpunkten byttes mitt i en mening, från att oreserverat stå bakom Ukrainas suveränitet till att kalla Zelenskyj för en diktator som startade kriget.

Det borde tas på allvar av regeringen Kristersson, som hittills undvikit att kommentera Trumpadministrationens nya positioner. Om inte annat eftersom Sveriges försvar numera är helt uppknutet till USA med medlemskapet i Nato och försvarsavtalet DCA.

Inrikes 05 april, 2025

Modemagasinet Bon återlanseras – ägs av antiwoke-miljardär

Saga Cavallin, skribent i Dagens Nyheter och Flamman, blir ny chefredaktör för tidningen Bon. Foto: Anders Wiklund/TT.

Det klassiska modemagasinet Bon återstartas med Flammans Saga Cavallin som chefredaktör, som utlovar ett fokus på det smala och initierade. Högst upp i ägarkedjan finns Saeid Esmaeilzadeh, som i höstas drev en högerlutande ”svartklubb” på Östermalm.

”Vi vill erbjuda något som fattas inom svensk kulturjournalistik: välskrivna texter med en internationell utblick som tar det nischade på allvar.”

Så inleder modemagasinet Bon sin återlansering.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 05 april, 2025

Mina drömmars fristad

Författaren och konstnären Sam Hultin på gården utanför Nederländska ambassaden. Foto: Paulina Sokolow.

I Eva-Lisa Bengtsons arkiv finns allt från festannonser i porrtidningar till strikta mötesprotokoll. Konstnären Sam Hultin har gjort transpionjärens liv till en stadsvandring – och nu en roman.

En fyraåring som kallas lillebror och ibland ett pojknamn står framför spegeln och har på sig storasysters klänning. Det är 1930-tal, och barnet testar för sitt inre namnet Eva-Lisa. Det känns vackert och självklart.

Klipp till 1965. Den vuxna Eva-Lisa syns på ett foto iklädd en djupblå sammetsklänning. Hon lutar sig ömsint mot en annan dam i rosa sidenhatt.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 04 april, 2025

Snart är bara lobbyisterna kvar i L

Johan Pehrson, Romina Pourmokhtari och Simona Mohamssom. Foto: Adam Ihse / TT.

En lobbyist tar över som partisekreterare i det krisande Liberalerna. Partiets marsch mot undergången går snabbt nu.

I dag tar Simona Mohamsson över som partisekreterare i Liberalerna.

Hon sitter sedan 2021 i partistyrelsen, och i december kunde Flamman visa att hon vid sidan av politiken blev kommunikationskonsult för pr-byrån Narva Communications. 

Bland kunderna finns bjässar som Academedia, Volvo och SEB, företag som Liberalerna är med att stifta lagar om. Men också ett okänt antal kunder, som byrån medvetet håller hemliga. Vilka Mohamsson arbetat för under sin tid på pr-byrån kommer vi troligtvis aldrig att få veta.

Inte nog med att lobbyism inte är ett hinder för att sitta i partiets styrelse – det framstår nu som rena karriärvägen

”Jag kommer hjälpa myndigheter, företag och organisationer inom civilsamhället med allt ifrån budskap till hur de ska bygga trovärdighet kring sitt varumärke”, sade hon till oss. Men när vi frågar om samröret med Sveriges största skolkoncern avslutar hon snabbt intervjun: ”Det är inget jag kan kommentera.” 

Den lilla trovärdighet som partiet byggt upp i skolfrågan under det senaste året är snabbt på väg bort igen. Inte nog med att lobbyism inte är ett hinder för att sitta i partiets styrelse – det framstår nu som rena karriärvägen.

Annars sägs det ofta att pr-branschen är ett skafferi där partierna kan ställa in politiker de inte har omedelbar användning för, för att ta tillbaka dem när det behövs. Men Liberalerna verkar fungera tvärtom: ett slutet Almedalsmingel för lobbyister, som hoppar in ett tag för att rösta ned ett par regleringar.

Nu är medlemmarna i chock över alla tunga avhopp. I måndags avgick partisekreterare Jacob Olofsgård och jämställdhetsminister Paulina Brandberg inom en halvtimme, och samma dag även kanslichef Oscar Wåglund Söderström. Olofsgård har nu dessutom sjukskrivit sig.

Vilka kommer ens att bli kvar?

I en desperat räddningsaktion för att göra partiet attraktivt igen har de precis lanserat ”Vision Selma”, med hänvisning till medgrundaren Selma Lagerlöf, som en ”ny liberal vision för Sverige”. Även detta har gett upphov till interna splittringar, trots att ingen har lyckats förklara vad projektet innebär.

”Selma skulle vända sig i graven”, konstaterar i alla fall en partimedlem i en sluten grupp.

Med blågula färger och ett löfte om att lyssna till samtalen vid ”köksborden” anar man ännu ett närmande till Sverigedemokraterna. Johan Pehrson nämner specifikt klimatet som ett område där vanligt folk inte hänger med – och får med rätta mothugg av partikamraten Jan Jönsson som säger att klimatfrågan visst är förankrad i befolkningen.

Det folk talar om vid köksbordet är nog snarare hur usla Liberalerna är numera, om de alls pratar om dem

Att Liberalerna är för offensiva i klimatfrågan låter som ett skämt. I januari rapporterade SCB om en ”unik ökning” av utsläppen, och frågan har blivit så pinsam att klimatminister Romina Pourmokhtari inte vågade visa sig när Klimatpolitiska rådet presenterade årets rapport.

Och så var det frågan om köksborden. Vad säger folk egentligen där?

Enligt en underlagsrapport till Klimatpolitiska rådet, som bygger på SOM-undersökningar från 2021 och 2022, stödjer tvärtom en majoritet av svenskarna en rad klimatåtgärder – som höjda utsläppsskatter, bygga ut kollektivtrafiken och cykelvägarna med skattemedel och förbjuda korta inrikesflyg.

Det folk talar om vid köksbordet är nog snarare hur usla Liberalerna är numera, om de alls pratar om dem. I den senaste mätningen av SVT/Verian får de endast 2,5 procent.

Trots att hon fått en grundlig kurs i krishantering under sin pr-karriär har alltså Simona Mohamsson har en tuff uppgift framför sig. Och inte ens glavprundringen av Selma Lagerlöf kommer att hjälpa.

Artikeln innehöll en felaktighet om Jan Jönssons position och har uppdaterats.

Kommentar/Kultur 04 april, 2025

Konstnären Kjartan Slettemark klädde 1975 ut sig i sin pudelkostym utanför konsthallen i Malmö som protest mot konstbranschens flathet. Foto: Johan Nilsson/TT.

Regeringen har hittat ett perfekt läge för sin diskreta palatskupp på den svenska konstscenen.

Regeringen har utrett en sammanslagning av Moderna museet, design- och arkitekturcentrum Arkdes, och vill även passa på att integrera Statens konstråd under namnet ”Moderna – en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design”. Förslaget har skakat branschen – men vad betyder det för alla andra, vad är problemet? Ganska många. 

En sammanslagning ”bör ske skyndsamt” står det i hastverket till utredning som bland annat föreslår en styrelse bestående av upp till nio ledamöter tillsammans med ordförande, vice och överintendent som samtliga ska utses av regeringen. Behöver jag vara övertydlig med hur nära politiken kommer innehållet? 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 04 april, 2025

”Var och varannan dåre har sin egen valuta”

Tone Schunnesson och Karin Pettersson lanserar sin egen kryptovaluta. Foto: Emi Gunér.

Hej Karin! Grattis till lanseringen av din och Tone Schunnessons kryptovaluta Bambino.

Hur mycket har du investerat själv?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 04 april, 2025

Efter avhoppen: lobbyist får tung post i Liberalerna

Simona Mohamsson blir ny partisekreterare i Liberalerna, med ansvar för hela organisationen. Dit kommer hon direkt från att ha arbetat med påverkan – för hemliga uppdragsgivare.

– Det är dags att växla upp kampanjandet och visa vad vi går för, säger Simona Mohamsson, ny partisekreterare för Liberalerna.

30-åringen efterträder Jakob Olofsgård, som avgick i förra veckan. Samtidigt lämnade även jämställdhetsminister Paulina Brandberg och partiets kanslichef Oscar Wåglund Söderström sina uppdrag.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr