Augusti. En månad till valet. En video sprids i sociala medier.
En ung man, Martin Hagwall, klistrar upp en klisterlapp föreställande en stor krokig näsa på en tunnelbanevagn i Stockholm.
– Det är en näsa som är väldigt typisk för en viss typ av människor, säger Hagwall i videon.
Näsan som Martin Hagwall, partistyrelseledamot och riksdagskandidat för Alternativ för Sverige, klistrat upp kommer från högerextrema Nordisk alternativhögers webbshop. Det är en antisemitisk karikatyr, en så kallad judenäsa.
Händelsen med klistermärket får viss uppmärksamhet i svenska medier under förra veckan. Till slut tvingas Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand säga att han ska prata med Hagwall.
Men det är inte första gången som Alternativ för Sverige sammankopplas med antisemitiska tankefigurer.
Antisemitiska konspirationsteorier
Under ett torgmöte i Stockholm i maj i år spred Jeff Ahl, före detta riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, numera ett av AFS namn i riksdagen, öppet antisemitiska konspirationsteorier.
– Allt färre beslut fattas i dag av svenska politiker. De fattas i dag av icke folkvalda byråkrater som är i händerna på utländska intressen. George Soros – behöver jag säga något mera? ropade Jeff Ahl, och publiken jublade.
George Soros är en judisk affärsman och filantrop. Av extremhögern används han som ett kodord för en judisk, så kallat ”globalistisk”, världskonspiration.
Bland åhörarna den där majdagen fanns medlemmar i både Nordisk ungdom och Nordiska motståndsrörelsen.
Markus Jonsson, presstalesperson på Alternativ för Sverige, såg då inga problem med att medlemmar i öppet nazistiska organisationer deltar i deras torgmöten.
– Våra torgmöten är öppna vilket innebär att vem som helst får komma dit, skriver han i ett mejlsvar till Flamman.
Att AFS på något vis skulle kunna sammanblandas med till exempel NMR tror han inte är någon risk.
– Nej, jag tror inte det finns någon risk för det eftersom det är helt olika organisationer utan kopplingar till varandra.
Tidigare medlemmar i Sverigedemokraterna
Både Nordisk alternativhöger och Alternativ för Sverige har bildats av tidigare medlemmar i Sverigedemokraterna.
Nordisk alternativhöger har som ambition att ta den amerikanska ”alt-right”-rörelsen till Sverige. Alternativ för Sverige vill komma in i riksdagen.
Båda söker aktivt donationer från sina anhängare för att fortsätta bedriva sina verksamheter.
Nordisk alternativhöger driver dessutom en nätbutik, som förutom det nämnda klistermärket med judenäsa säljer produkter som refererar till ”Finspång”. Ett annat högerextremt kodord som refererar till en tänkt rättegång – och avrättning – för ”landsförrädare”.
Men för att kunna driva sina insamlingar och nätbutiker är båda organisationer beroende av mellanhänder, och det kan göra dem sårbara.
I juli stängde företaget Stripe ned sin betaltjänst för den franska högerextrema organisationen Generation Identitaire. Anledningen uppgavs vara att organisationen, genom att bland annat förespråka våld, brutit mot tjänstens användaravtal.
Händelsen följde på ett öppet brev från ett tjugotal organisationer, riktade till företaget Stripe.
Bland de undertecknande fanns den svenska organisationen Skiftet.
Robin Zachari, chef på skiftet, säger nu till Flamman att liknande aktioner kan vara på gång mot företag som underlättar insamlingar och näthandel för AFS och Nordisk alternativhöger.
Däribland just Stripe, som handhåller Nordisk alternativhögers betallösning.
– Vi har många verktyg i vår verktygslåda. Men vi börjar med en enkel påminnelse bara. Vi tror faktiskt att det främst handlar om att de inte vet, säger han till Flamman.
Men när Flamman kontaktar de företag som är inblandade i pengarna som samlas in av de två högerextrema organisationerna verkar ingen av dem vilja agera.
Stripe, som sköter betalningarna åt Nordisk alternativhöger, svarar överhuvudtaget inte på Flammans frågor.
Nordisk alternativhöger samlar även in pengar via Swish, en tjänst som samägs av flera svenska banker. Där har man dock inte heller något intresse av att agera mot högerextremisterna.
Per Ekwall är pressansvarig på Swish:
– Det är inget som vi har att göra med. Det är bankerna som har kontona och sen har vi ett avtal med bankerna, säger han till Flamman.
Av den anledningen, menar han, tar Swish inget ansvar för vilka transaktioner som görs via appen.
Flamman kan spåra Swishkontot, som tillhör en privatperson: Christoffer Dulny, grundare av Nordisk alternativhöger. Men vilken bank han använder vet vi inte.
Banksekretessen innebär att detta är så gott som omöjligt för en utomstående att ta reda på. Så länge varken Swish eller Stripe vill agera, kommer Nordisk alternativhöger med andra ord sannolikt att kunna fortsätta samla in pengar.
Alternativ för Sverige, å andra sidan, bedriver insamling på sin hemsida med hjälp av bankgiro. Men inte heller Bankgirot vill ta ansvar för vem som använder sig av deras tjänster.
– Vi har ingen kundrelation, säger Sara Bringzen på bankgirot till Flamman.
Bryter mot användarvillkoren
När vi ställer följdfrågor, ber hon att få dem på mejl istället. Det får hon. Unni Jerndal, pressansvarig på Bankgirot, svarar först på samtliga frågor med ett kort uttalande.
”Bankgirot levererar betalningsinfrastruktur och finansiella tjänster till bankerna i Sverige. Enkelt uttryckt: vi garanterar betalmarknaden. De företag och organisationer som skaffar bankgironummer gör det som bankkunder via sin bank. Det är respektive bank som ansvarar för de kontroller som görs med stöd i lagstiftning, regelverk eller av affärsmässiga skäl, till exempel kreditupplysningar.”
Jag förstår att det är bankerna som håller i den delen. Men om de inte agerar i ett fall som detta – när er tjänst används för att samla in pengar till ett antisemitiskt parti – finns det då ingenting ni kan göra?
– Det är bankerna som har en avtalsrelation med de kunder som köper bankgirotjänsten. Bankgirot har sina avtalsrelationer med bankerna.
Robin Zachari på Skiftet menar dock att rasistiska organisationer ofta bryter mot användarvillkoren hos tjänsterna de använder – vilket borde vara tillräckligt för att företagen ska agera.
– När det gäller de här tjänsterna så följer de ju uppenbarligen inte användarvillkoren. Så jag tycker att man kan förvänta sig att de minst av allt står upp för den biten.
Finns det inget problematiskt i att ge sig på insamlingsmöjligheterna för ett politiskt parti som Alternativ för Sverige?
– Om det är ett parti som bryter mot användarvillkoren för en tjänst, då är det faktiskt deras problem. Det vi säger är inte att de inte ska få ha ett bankkonto, säger Robin Zachari och fortsätter:
– Ju mindre dödsnazistiskt något är, desto mer komplicerad blir den frågan. Men gränsen går väl någonstans när man använder pengarna för att sprida antisemitism.
_____________________________________
Prova Flamman gratis!
Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.