Man ska börja någonstans, och varför inte vid årsskiftet, ungefär.
Då presenterade S sin valstrategi. Den var ihopsnickrad av valgeneralen John Zanchi och lade stor vikt på lag och ordning, brott och straff, samt invandring.
Planen var att vinna matchen på motståndarens planhalva.
Kritiken kom direkt, inte minst inifrån partiet. Många menade att kampanjen helt enkelt inte var särskilt socialdemokratisk.
En av kritikerna var socialdemokraten och statsvetaren Daniel Wolski.
– Jag tyckte att den var felkonstruerad. Jag var redan från början kritisk till att föra fram en repressiv agenda så pass tydligt, säger han till Flamman.
Problemet, menar han, är att andra frågor riskerar att ”drunkna” i en hårdför retorik.
Nu, ett par veckor efter valet, är han övertygad om att han hade rätt.
Sjukvården blev valets viktigaste fråga, i alla fall om man får tro SVT:s stora vallokalundersökning, som genomfördes under valnatten. 53 procent av de tillfrågade svarade att sjukvården var den viktigaste anledningen till att de röstat som de gjort.
Hade SVT ställt frågan lite annorlunda: ”vilken var den viktigaste frågan för dig i landstingsvalet?”, kan man nästan med säkerhet säga att siffran hade varit ännu högre.
Landstingsvalen är i hög grad ett val om sjukvården. Till sjukvård går också den överhängande majoriteten av landstingens pengar.
Men oavsett om man tycker att vänsterns partier vann eller förlorade i riksdagsvalet – en fråga där man tydligen kan tycka helt olika – så står det tveklöst klart att de förlorade i landstingsvalen.
Det rödgröna blocket backade i samtliga landsting. MP åker helt ur fem stycken. Inte ens för Vänsterpartiet, som nästan dubblerade sina siffror i riksdagsvalet, ser det speciellt muntert ut.
Någon procent upp här. Noll komma trettioåtta där. Tre procent i Västernorrlands län, med Sollefteå och dess rikskända nedlagda BB, där Socialdemokraterna rasar rakt genom golvet och tappar över tio procent. I skrivande stund ser Västerbotten ut att bli det enda landsting där rödgröna kommer att styra. Det mest på grund av S tidigare haft över fyrtio procent av väljarstödet.
Det verkar inte finnas något större förtroende för den rödgröna sjukvårdspolitiken. Eller?
De som styr får klä skott
Statsvetaren Daniel Karlsson vid förvaltningshögskolan i Göteborgs universitet tycker inte att man ska dra för stora växlar. Att landstingen byter sida är normalt, menar han.
– Det har gått från rött till blått till rött till blått de senaste valen, säger han till Flamman.
Efter förra valet stod mätaren på rött i många landsting. Det har inneburit att de rödgröna på landstingsnivå fått ta ansvar även för förändringar som ligger delvis utanför deras kontroll, enligt Daniel Karlsson.
– De rödgröna har styrt på många ställen och det har pågått en rörelse mot centralisering, och då får man reaktioner och protester på det. Medborgarna har väldigt starka önskemål om att behålla decentraliseringen, och det är de som styr som får klä skott för all centralisering.
I Dalarna gick det lokala Dalarnas sjukvårdsparti framåt kraftigt. De kommer sannolikt ta över styret i landstinget tillsammans med Alliansen.
Björn Hammarskjöld, politisk sekreterare, berättar om partiets politik. Den handlar bland annat om att värna privata vårdföretag och motverka just centralisering. Det är framförallt det politiska programmet som har lett till framgångarna, enligt Björn Hammarskjöld.
– Ja, det och missnöjet med det tidigare styret, då.
– Väljarna måste vara missnöjda med de regerande partierna, det vill säga S, V och MP, säger han till Flamman.
Stockholms läns landsting är landets största, och representerar på samma gång vänsterblockets största framgång och dess största bakslag i årets val.
Under mandatperioden har skandal på skandal rullats fram i Stockholms läns landsting. Kostnaderna för bygget av Nya Karolinska sjukhuset har rusat i väg. Det är i dag en av världens dyraste byggnader. Samtidigt har det nyöppnade sjukhuset dragit med stora problem. Datorsystem som krånglar. Badrumsgolv som lutar fel och orsakar översvämningar. Avloppsvatten som läcker in över känslig utrustning.
Efter förra valet stod mätaren på rött i många landsting. Det har inneburit att de rödgröna på landstingsnivå fått ta ansvar även för förändringar som ligger delvis utanför deras kontroll
På toppen av det: Tveksamma relationer mellan landstingssyrelse och sjukhusledning. Enorma konsultnotor. Opinionsbildare har gått så långt som att kalla landstingsstyrelsens ledning för korrupt. Regeringen har tillsatt en kriskommission.
Vänsterväljare förvånade
Vänsterväljare i sociala medier uttrycker inte bara besvikelse, utan förvåning: hur kan Alliansen sitta kvar vid styret efter detta? Hur kan vänstern inte ha tagit över?
– Ett val utvärderas ofta så: vem vann, vem styr. Och då ser det ju ut så, att Alliansen sitter kvar. Men jag har aldrig känt ett så starkt engagemang för landstingsfrågor. Och vi fick 20 000 nya röster. Och Vänsterpartiet gick kraftigt framåt. Vi bröt faktiskt den nationella trenden, säger Erika Ullberg, gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och oppositionslandstingsråd till Flamman.
Men trots den draghjälp som Moderaternas misslyckande kunde varit gick det alltså inte att knuffa ut Alliansen ur Stockholms län. Socialdemokraternas 20 000 nya väljare förändrar bara decimalerna i deras 26-procentiga väljarstöd.
Erika Ullberg menar att den nationella sjukvårdsdebatten skadat partiets möjligheter även på regional nivå. Socialdemokraternas regeringsställning gjorde också att de fick ta ansvar för alla landstings problem, även om de bara styrde i drygt hälften, säger hon.
– Det var ett delat ansvar, men det var inget som hördes speciellt mycket i diskussionerna. Istället fick Moderaterna och Kristdemokraterna prata väldigt kritiskt om växande vårdköer, trots att de själva bär ett ansvar för detta i det landsting där de styr.
Enligt forskare på SOM-institutet på Göteborgs universitet lyckades KD med sitt intensiva sjukvårdsfokus i slutet på valrörelsen också locka över väljare från Socialdemokraterna.
Daniel Wolski vill också peka ut den Socialdemokratiska valstrategin som medskyldig till ett svagare förtroende för rödgrön sjukvårdspolitik.
– Jag tycker inte alls att det är fel att vilja ha fler poliser eller hårdare straff för sexualbrott. Men det är inte där vi ska lägga kraften, säger han till Flamman.
– Vi pratade ju om andra frågor också, men det drunknade i den här repressiva retoriken. Det blev som en våt filt över allt.
Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi har avböjt en intervjuförfrågan från Flamman.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.