Kultur 25 september, 2020

Berusande scenkonst i Malmö

Var går gränsen mellan eklektisk njutning och ångestdämpande drickande? Serietecknaren och författaren Henrik Bromander tar i sin nya föreställning Vita nätter med sig publiken på en barrunda i Malmö.

Vad är Vita nätter för en föreställning?

Vita nätter är en teaterföreställning som spelas på en cocktailbar i Malmö som heter Care/of i Malmö. Det är ingen öppen bar där man bara kan slinka förbi utan ett stängt evenemang, men platsen kommer alltså inte att vara i en teaterlokal utan på en riktig krog. På scenen och i baren under kvällen står Oskar Stenström. Han är skådespelare men har tidigare arbetat som bartender. Samtidigt som han spelar och berättar en föreställning kommer han även att servera riktiga drinkar till publiken. Så han kommer ha lite dubbla roller.

Det är väl både en hyllning till och en kritik av alkohol­kulturen.

Varför har ni valt att spela just på en bar?

– Tidigare har vi spelat på ganska udda platser i den här konstellationen. Blue dreams hette till exempel en föreställning som handlade om Malmös svarta ekonomi, där publiken satt i baksätet på en bil som körde runt i staden under en kväll. Vi har gjort en föreställning som hette Våld och pedagogik också där publiken var med och iscensatte olika saker kopplat till vänsterpolitiskt engagemang som till exempel demonstrationer och blockader. Så att på olika sätt bryta med det traditionella sättet att bara spela på en scen för en sittande publik, det är något vi arbetat mycket med. Att det blev just en bar den här gången beror delvis på att Oskar har en bakgrund inom krogbranschen, men också på att han och jag har ett gemensamt intresse för alkoholkultur. Både den roliga delen i det, som att vara ute på krogen, och den mindre roliga, med anhöriga som har olika problem kopplat till alkohol, som ju väldigt många har. Så det är väl både en hyllning till och en kritik av alkoholkulturen kan man säga.

I information om föreställningen skriver ni att ni söker efter ”gränsen mellan eklektisk njutning och ångestdämpande drickande”.

– Ja, det är en av flera gråzoner vi är ute efter att undersöka. Sedan är jag överlag väldigt intresserad av arbete och av hur arbete skildras i konsten. Så för mig har det också varit intressant att se på bartenderns arbete och göra en arbetsskildring av ett ofta ganska osynligt yrke. Det ingår ju dessutom i bartenderns jobb att vara rätt så osynlig. Man går till baren och får sin öl eller sin drink. Men det är ju en människa som ska stå där hela kvällen och det tycker jag är intressant att ta fasta på inom konsten. Att se den människan och försöka ta reda på vem det är.

Vita nätter

Regi: John Hanse
Manus: Henrik Bromander
Medverkande: Oskar Stenström

Kommentar/Kultur 04 april, 2025

Konstnären Kjartan Slettemark klädde 1975 ut sig i sin pudelkostym utanför konsthallen i Malmö som protest mot konstbranschens flathet. Foto: Johan Nilsson/TT.

Regeringen har hittat ett perfekt läge för sin diskreta palatskupp på den svenska konstscenen.

Regeringen har utrett en sammanslagning av Moderna museet, design- och arkitekturcentrum Arkdes, och vill även passa på att integrera Statens konstråd under namnet ”Moderna – en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design”. Förslaget har skakat branschen – men vad betyder det för alla andra, vad är problemet? Ganska många. 

En sammanslagning ”bör ske skyndsamt” står det i hastverket till utredning som bland annat föreslår en styrelse bestående av upp till nio ledamöter tillsammans med ordförande, vice och överintendent som samtliga ska utses av regeringen. Behöver jag vara övertydlig med hur nära politiken kommer innehållet? 

Läget att genomföra en palatskupp utan för mycket väsen är perfekt. Det saknas såväl riskanalys som internationell utblick. Både Arkdes och Statens konstråd sitter med tillförordnade chefer medan Moderna museets chef har ett mandat som går ut i augusti i år. Att förslaget ens hamnade på remissrunda var tack vare högljudda protester. Några timmar före deadline, den sista mars, kom en artig lunta från Moderna museet som försöker säga både tack som mycket och nej tack på samma gång. 

Ledsen Moderna, men det är inte läge för diplomati. Det är mycket större saker som står på spel än ett löjligt namnförslag. Denna egendomliga utredning som innehåller sakfel som vittnar om rent slarv, raljerande påståenden om  att ”det finns ganska många intendenter och liknande” med en antydan om att det dräller av stolar att värma sitsen på. Inte verkar den heller ha föregåtts av några samtal med de berörda. 

Med ett drygt år kvar till nästa val har vi i konstvärlden haft på känn att det skulle komma något liknande. Men jag får gratulera till snygg tajming! 

Så vad handlar det om? Varför fatta korkade beslut som andra länder i Europa gjort för decennier sedan och ångrar i dag? Varför gå fram som en bulldozer och bestämma saker som är omöjliga att backa ur? 

SD styr den svenska kulturpolitiken på samma passivt-aggressiva sätt som så mycket annat i svensk politik.

Är det pengar? Nja, ställ 9,3 miljarder kronor i total kulturbudget mot de 300 miljarder kronor som Sverige nu lånar till nya försvarssatsningar. Hur stor del av dessa institutioners budget som går till marknadsmässiga hyror vill jag inte ens tänka på. Men kanske kan man förstå att Statens fastighetsverks remissvar är positivt. Smidigt att bara skicka en hyresavi. 

Tidöpartierna säger sig vilja minska antalet myndigheter i Sverige för att uppnå ”såväl högre effektivitet som bättre kvalitet”. I själva verket ser vi en nedmontering av det fria kulturlivets institutioner. Kanske får det ske inför öppen ridå eftersom det i stort sett bara finns ett parti i Sverige som förstår vikten av konst och kultur i samhället. För Sverigedemokraterna ligger politiken nedströms kulturen. 

Så varför är reaktionen så klen? Svenska kulturarbetare har tagit sina institutioner för givna så länge att inte ens de inblandade förstår allvaret. Det som står på spel är inte bara vad som händer med en centralstyrd organisation vid framtida nedskärningar, eller om sämre utbud och skadad renommé. Det som sker nu kan endast förstås som en politisk fråga illa maskerad som ”effektivisering” alltmedan längden på armen blir allt kortare. Att i expressfart centralisera och vingklippa institutioner som stödjer ett fritt kulturliv rimmar inte ens med en konservativ kultursyn. Arkdes är för övrigt det enda museet i Sverige som arbetar med arkitektur och ett av få som, sedan sitt utvidgade uppdrag 2015, sysslar med design. I hela landet. Det är kanske inte så långsökt att tänka på tidigare integreringar, som när Fotografiska museet 1998 inlemmades i Moderna och försvann. Eftersom det handlar om så lite pengar, med osäkra resultat, verkar det som om denna ”effektivisering” är ett själv(ända)mål. 

Men låt oss för all del kika på vad det handlar om för besparingar. Gemensam HR? Vari består vinsten i att fungerande myndigheter med tydliga uppdrag, som redan samarbetar, ska ägna tid till att jämkas ihop? Och varför så bråttom? Vi talar redan om små effektiva myndigheter med internationell spetskompetens. Och vi vet konsekvensen av new public management på denna nivå: makten centraliseras. Plikt utan mandat. Vi har sett det förut. Så fort individer med expertkompetens fasats ut försvinner såväl kunskap som kontakten med fältet. 

Läs mer

Kulturen utgör den lägsta andelen av totala statsbudgeten sedan 2004. 65 öre per hundralapp. SD styr den svenska kulturpolitiken på samma passivt-aggressiva sätt som så mycket annat i svensk politik, och det svenska kulturlivets självgodhet har gjort att kulturarbetare inte lyssnat på kollegors varningar från övriga Europa. ”Jag vill vara en kulturminister för medborgarna”, skrev Parisa Liljestrand på regeringens hemsida innan hon reste till filmfestivalen i Göteborg, ”oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Jag är stolt över att företräda en regering som gjort det till sin uppgift att värna det svenska kulturarvet och skapa möjligheter för att det ska komma fler till del.” Hur då? Genom kultur som är politiskt styrd och ”effektiv”?

Kultur 04 april, 2025

”Var och varannan dåre har sin egen valuta”

Tone Schunnesson och Karin Pettersson lanserar sin egen kryptovaluta. Foto: Emi Gunér.

Hej Karin! Grattis till lanseringen av din och Tone Schunnessons kryptovaluta Bambino.

Hur mycket har du investerat själv?

– 200 kronor.

Vad har du lärt dig om blockkedjor och krypto?

– Jag kan ingenting om det här och bara läst lite ytligt. Men vi började utforska ämnet och den politiska betydelsen. Då uppstod frågan om vi inte kunde göra det själva eftersom var och varannan dåre verkar ha sin egen valuta inklusive Trump. Jag hade goda vänner, konstnärsduon SDVVVORKS, som håller på med sådant så vi frågade dem.

Bambino-krypto är delvis ett konstverk. Behövs konsten för att förstå ekonomi?

– Ja, det tror jag. Jag är själv ekonom och vi har levt i en era som har präglats av ekonomism. Men man kan inte förstå ekonomi enbart utifrån det perspektivet, utan det behövs andra verktyg som konst, humor och experimenterande.

Vad skulle du göra om dina tillgångar plötsligt blev värda 10 miljarder?

– Några har föreslagit att ordna ett botoxparty, andra att starta en bar. Själv skulle jag vilja investera dem i replokaler. Helt enkelt mer plats för gemenskap och att ha kul.

Inrikes/Nyheter 04 april, 2025

Efter avhoppen: lobbyist får tung post i Liberalerna

Simona Mohamsson blir ny partisekreterare i Liberalerna, med ansvar för hela organisationen. Dit kommer hon direkt från att ha arbetat med påverkan – för hemliga uppdragsgivare.

– Det är dags att växla upp kampanjandet och visa vad vi går för, säger Simona Mohamsson, ny partisekreterare för Liberalerna.

30-åringen efterträder Jakob Olofsgård, som avgick i förra veckan. Samtidigt lämnade även jämställdhetsminister Paulina Brandberg och partiets kanslichef Oscar Wåglund Söderström sina uppdrag.

– Nu riktar vi blicken för att få ett ökat förtroende för Liberalerna, säger hon vid pressträffen.

Simona Mohamsson är medlem av partiets styrelse sedan fyra år tillbaka, och har haft uppdrag för Liberalerna i Göteborgs kommun. Inför EU-valet stod hon på tredje plats på partiets lista, men endast en av partiets kandidater fick en plats i Europaparlamentet. 

I december meddelade Simona Mohamsson att hon i stället fått jobb på pr-byrån Narva Communications, och skulle arbeta med ”påverkan och public affairs”. För Flamman bekräftade hon att hon planerade att sitta kvar i partistyrelsen.

– De uppdrag jag har för Liberalerna gör jag på min fritid, det är inget jag gör på arbetstiden, sade hon till Flamman vid tillfället.

Till Flamman skriver Narvas vd Frida Dahlgren att Mohamsson lämnat sina uppdrag för byrån i samband med det nya uppdraget som partisekreterare.

”Jag kan bara gratulera Liberalerna till ett fantastiskt val av partisekreterare och önskar Simona varmt lycka till i sin nya roll”, tillägger hon.

Narva Communications har kritiserats av debattören Marcus Larsson för att vara en av många pr-byråer i Sverige med hemliga kunder. Han beskrev Mohamssons övergång som ”ytterligare en pusselbit i problematiken med lobbyfirmors makt” över svensk politik.

Att byrån har hemliga kunder bekräftades även av vd Frida Dahlgren:

”[M]en vår icke-transparens ska aldrig vara driven av att vi inte står för det vi gör”, skrev hon till Flamman vid tillfället.

Flamman söker Simona Mohamsson och Narva Communications.

Kultur 04 april, 2025

Storebror har blivit Techbrorsa

Foto: Sören Vilks.

Skönheten är upprorets oväntade vapen i ett Orwells ”1984” på Kulturhuset Stadsteatern. Men den politiska sprängkraften slarvas bort.

Något drömskt vilar över Stockholms Stadsteaters uppsättning av George Orwells dystopiklassiker 1984. Scenrummet är kalt, svart och ödsligt. Inga monument eller jättebilder av diktatorn. Ingenting av totalitarismens traditionella parafernalia. Det är uppfriskande. Statstjänstemannen Winston, spelad av Pekka Strang, står övergiven och talar till oss som från botten av en brunn dit endast enstaka ljuspelare hittar ned. Ibland pratar han om ett bord och ett bord materialiserar sig på scenen, som framkallat ur hans medvetande. Från sitt källarhål berättar han historien om hur han tillsammans med sin förbjudna kärlek Julia (Matilda Ragnerstam) började viska förbjudna tankar om uppror.

Det drömska förstärks av att skådespelarna talar till publiken genom hörlurar som delats ut till oss på väg in i salongen. De viskar rakt in i våra hörselgångar och replikerna blandas med ljudkulisser, musik och inlästa röster från Winstons parti(o)kamrater. Winston pratar med någon vars röst vi hör men som inte finns där. I nästa stund befinner vi oss i ljudet av en uppeldad folkmassa, men när jag ser mig omkring sitter publiken stilla och uppmärksam. Ljud och bild dissocieras och skapar distans. Snarare än känslan av akut närvarande förtryck, är det som att föreställningen frammanar ett avlägset minne av ett tyranni som inte längre är vårt. Trots uppenbara paralleller i samtiden är det publiken upplever inte 1984 som omedelbar bild av den tid vi befinner oss i. I stället ger pjäsen en inblick i en annan tids totalitära mardröm. Avsiktlig eller inte är det en fin effekt. Orwell skräddarsydde sin dystopi enligt stalinismens mått, och även om likheter finns, ska vi inte inbilla oss att vi är kvar i hans värld: Storebror har blivit tech-brorsor och algoritmer.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 03 april, 2025

USA:s president Donald Trump håller upp en tavla med de nya tullarna under sitt tal utanför Vita huset den 2 april. Foto: Mark Schiefelbein/AP.

Donald Trumps fäbless för handelstullar framstår lätt som irrationell. Men strategin grundar sig i en logik som ekar av 1930-talet. Då ledde den till katastrof.

Den 17 juni 1930. Nästan ett år efter att börskraschen på Wall Street har utlöst den värsta ekonomiska krisen någonsin ställer sig USA:s republikanske president Herbert Hoover i talarstolen i kongressen.

Talet han håller är ett klassiskt försvar av protektionistisk handelspolitik: ”Jag tror [...] att förslaget kommer att ge skydd åt jordbrukets försäljning av sina produkter och till alla de industrier som är i behov av skydd för sina arbetares löner; att med en återgång till normala förhållanden kommer vår utlandshandel att fortsätta växa.”

Lagförslaget i fråga var den så kallade Smoot-Hawley-lagen, en av de största tullhöjningarna i USA:s historia. Förslaget hade debatterats och antagits av Republikanerna redan 1928 som ett sätt att stödja den inhemska jordbrukssektorn i den turbulenta världsekonomin. När finanskrisen bröt ut ett år senare blev det ännu viktigare för regeringspartiet att skydda en av sina trognaste väljargrupper.

Den 2 april 2025. Inför nio stora amerikanska flaggor och till högstämd marschmusik går Donald Trump upp på ett podium utanför Vita huset och utropar landets ”frigörelsedag”: ”Detta är en av de viktigaste dagarna, anser jag, i USA:s historia”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 03 april, 2025

Klart Vänsterpartiet ska träffa Wallenberg

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Vänsterpartiets regeringsskola, med inbjudna talare som Anders Borg och Jacob Wallenberg, har utlöst en smärre storm på sociala medier. Kritiska V-röster hörs, trollkonton går varma och motståndare gjuter olja på vågorna. 

Själv är jag mest förvånad, över kritiken och över den bild av politiskt arbete som framtonar. 

Vi som haft ledande uppdrag, lokalt, nationellt och i EU, har aldrig isolerat oss. Vi har ständigt träffat människor vars åsikter vi inte delar. Som makthavare uppvaktas man och man initierar själv möten med aktörer med andra agendor, ingångar och värderingar. De egna målen och den ideologiska ryggraden bär man med sig. Man är väl förankrad internt, om man gör som man ska. 

Jag skulle gladeligen lyssna intresserat, uppmärksamt och nyfiket på såväl Borg som Wallenberg och har svårt att förstå upprördheten. Det är ju inte en ideologisk grundkurs de medverkar i, utan en regeringsskola. 

Jag har i mina uppdrag vallats runt av skogsägare och skogsindustrilobby, dialogat med ledande företag, träffat näringslivsorganisationer, jordbrukssektorn, energiproducenter med flera. Jag har avvärjt mutförsök från detaljhandeln, tackat nej till en ihärdig väglobby, sprungits på av handelskamrar och en arg oljeintressent och byggt förtroende med fack, miljöorganisationer, solidaritetsrörelser, småföretag och andra. Det var vardag för oss alla redan då och gjorde oss nog inte till sämre socialister och feminister. Vi hade ju den egna politiken i ryggen.  

Visst har vi under åren sett enstaka vänsterpartister bli så maktberusade av att ens släppas in i ministrars eller näringslivspampars rum, att de tappat kompassen där inne och kommit ut med mygelblicken på, duperade och desorienterade. Det har skapat problem, som i grunden bottnat i intern splittring. Men det numera mognare, förhandlingsskickliga, mer samlade och regeringsfähiga Vänsterpartiet kan väl bättre än så? Hur som helst måste politisk isolering vara det sämsta av botemedel.  

Människor påverkar på gott och ont varandra – det gör oss till just människor. Förtroendevalda blir inte starkare av att överlämna dialog, kunskapsinhämtning och nätverksbyggande med andra aktörer åt andra. Styrka är att med vår ideologi och politik i ryggen ständigt lyssna och samtala, utan att glömma vårt eget mandat.  

Vänsterpartiet är det enda parti i en tänkbar koalition som aldrig regerat. Det behöver rättas till. Hantverket måste läras in. Tidigare departementstjänstemäns och riksdagsledamöters kunskap räcker inte. Jag hade i den kontexten gärna lyssnat på både Borg och Wallenberg som två kvalificerade, framgångsrika, intressanta personer. Det skulle varken göra mig till högerspöke eller kapitalist.  

Och jag har fullt förtroende för att de våra inte tappar sin politiska kompass därinne.

Utrikes 03 april, 2025

Berlins dödsmässa vägrar låta känslorna begravas

På Death Festival i Berlin kan man testa hur man passar i en kista – eller rentav låta sig begravas levande. Foto: Filip Sandström Beijer.

På Death Festival i Berlin får besökarna komma i kontakt med sitt inre lik. Flamman deltar i erotiska sörjceremonier, lyssnar till zombiehymner och jordfäster en man.

Jag är för lång för kistan. Den äldre mannen framför mig är det inte.

Han tar av sig skorna, viker ihop sina glasögon och lägger sig till rätta. Jag står bredvid, osäker på om jag borde ingripa, men han möter min blick och ler.

– Kan du hjälpa mig? frågar han.

Dödgrävarna har rast, och han har inte lust att vänta.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Essä 03 april, 2025

Striden om mänsklighetens framtid

Tobias Bradford, ”Stagefright”, 2021. Med tillstånd av Tobias Bradford & Saskia Neuman Gallery. Foto: Jean Baptiste Beranger.

I takt med att teknikmiljardärernas inflytande ökar över USA:s och världens politik har obskyra Silicon Valley-ideologier seglat upp som politiska stridsfrågor. Bakom döljer sig vitt skilda idéer om hur mänsklighetens framtid ska se ut – och om en sådan över huvud taget är önskvärd.

Våren 2021 hände något historiskt på Neuralink, ett företag som ägs av Elon Musk och har som uppgift att utveckla ett nytt gränssnitt mellan dator och hjärna: en schimpans spelade datorspelet Pong med hjälp av ett hjärnimplantat.

Musk har beskrivit implantatet som en version av träningsappen Fitbit för hjärnan, och på sikt är tanken att det även ska erbjudas för människor.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 02 april, 2025

Ungern lämnar ICC – för att slippa gripa Netanyahu

När arresteringsordern mot Netanyahu utfärdades 2024 kallade Viktor Orbán den ”fräck, cynisk och helt oacceptabel”. Foto: Ariel Schalit/AP

I dag landar internationellt efterlyste Benjamin Netanyahu i Ungern. Premiärminister Viktor Orbán har lovat bortse från ICC:s anklagelser om krigsbrott – och nu vill landet dra sig ur systemet. Men enligt folkrättsexperten Pål Wrange är det inte riktigt så enkelt.

– Ungern har en skyldighet att samarbeta med domstolen och överföra personen enligt artikel 89 i stadgan, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Den 21 november 2024 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen, ICC, en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans förra försvarsminister Yoav Gallant. Båda anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Palestina, bland annat avsiktliga attacker mot civila och användningen av svält som vapen.

Bara två dagar senare bjöd Ungerns premiärminister Viktor Orbán in Netanyahu till landet, vilket han tackade ja till. Under onsdag kväll anländer den israeliske ledaren, för att påbörja en ”lyxig” fyradagarsvisit med ”garanterad frihet och säkerhet” från Orbáns håll. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 02 april, 2025

Grillen #2: Vilken Porsche kör din Icahandlare?

I veckans Grillen: Bojkotten mot höga matpriser har gjort Wallenberg ledsen – har den gått för långt? Tornedalingarnas riksförbund anklagar en samisk konstnär för hets mot folkgrupp – hur mår Sverige minoriteter? Att sova med fienden – behöver vi släppa partipolitiken för att hitta kärleken?

Dessutom gästas vi av författaren Lyra Ekström Lindbäck som menar att vi måste sluta prata så mycket om trauma.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr