Vonovia SE: 38 013 hyreslägenheter
Tyskt riskkapitalistbolag som på sin svenska hemsida beskriver sin verksamhet med orden ”Uthyrning, mervärde, återkommande försäljning, utveckling och annat”. Sedan ett drygt år tillbaka äger de merparten av Hembla, en av Sveriges största privata hyresvärdar. Mellan 2017 och 2019 fick Hyresgästföreningen i Stockholm in dryga 1000 ärenden om brister och problem från hyresgäster i Hemblas fastigheter, som då ägdes av omtalade bolaget Blackstone – som gjorde dryga sex miljarder kronor i vinst på försäljningen till Vonovia. Blackstone hade ägt Hembla, som framförallt förvaltar lägenheter i miljonprogramsområden, i bara tre år. Trots ägarbytet har protesterna på dåligt underhåll och höga hyror inte tystnat bland Hemblas hyresgäster. Vonovia äger även Victoria park, som också gjort sig ett namn som en hyresvärd med bristfälligt underhåll och chockhöjda hyror. Victoria park har ett flertal projekt för nybyggnation, bland annat i Göteborg, Linköping, Växjö, Borås, Eskilstuna och Örebro, vars hyror skulle kunna sättas på Vonovias eget bevåg utan förhandling, om förslaget om fri hyressättning på nybyggnation blir lag. Vonovia är Europas största privata förvaltare av hyresbostäder och bland de största ägarna i bolaget syns enorma investmentbolag som Blackrock, Vanguard group, MFS investments och Landsdowne partners. På hemmaplan i Tyskland har Vonovia mottagit samma typ av kritik som Hembla fick under Blackstones regi.
Heimstaden: ca 32 000* hyreslägenheter
Heimstaden AB ägs av bolaget Fredensborgs AS, som i sin tur är helägt av den norska riskkapitalisten Ivar Tollefsen. Till samma bolagsfamilj hör även Heimstaden bostad, där Heimstaden AB (som till 99 procent ägs av privatpersonen Tollefsen) äger 65 procent, tjänstepensionsföretaget Alecta äger 23 procent, Ericssons pensionsstiftelse 9 procent och Sandviks pensionsstiftelse 3 procent. Ivar Tollefsen, som alltså är majoritetsägare i samtliga bolag, rankades på plats tolv av Norges rikaste personer i tidningen Kapital 2016. De senaste åren har bolagets lägenhetsbestånd expanderat rekordsnabbt, i Sverige så väl som utomlands. I hemlandet Norge har bolaget varit skandalomsusat för att kringgått lagen om att kommun och hyresgäster har förtur vid försäljning av hyreshus, vilket kritiker menar har resulterat i en kraftig ökning av hyror. Vidare har den norska tidningen Dagens Næringsliv avslöjat att Heimstaden har angett att lägenheterna är större än vad de faktiskt är, och vägrat sänka hyran efter att de felaktiga måtten uppdagats. Dagens Næringsliv har uppskattat att de påhittade kvadratmetrarna har resulterat i 1,8 miljoner norska kronor extra per år. Nu bygger bolaget nytt i bland annat Uppsala, Skellefteå, Norrköping, Linköping, Umeå, Sundsvall, Göteborg, Stockholm, Ystad, Lund och Malmö.
Rikshem: 28 973 hyreslägenheter
Rikshem ägs av fjärde AP-fonden och AMF och försökte för ett drygt decennium sedan lansera sig som ”den nationella allmännyttan” med ambition om att bli landets största bostadsbolag. De köpte då upp ett stort antal bostäder från bland annat kommunala bostadsbolag, och mötte kritik för att ha fått köpa fastigheter på grund av nära relationer till kommunpolitiker. 2012 försökte de höja hyrorna i sina fastigheter i Uppsala med 40 procent genom renovering, ett beslut som de dock backade ifrån efter påtryckningar från Hyresgästföreningen och de boende. Rikshems renovräkningar har fortgått under åren, som senast förra året i deras fastigheter i Umeå. 2015 avslöjades att fem personer i ledningen plockat ut 68 miljoner kronor i utdelning genom att låna ut sina egna pengar till Rikshem med löfte om avkastning om de skulle förlora sin insats. En intern granskning visade dessutom att vd:n Jan-Erik Höjvall och vice-vd Ilija Batljan drivit egna fastighetsbolag, bedrivit privata fastighetsaffärer, slarvat med redovisningar och utsatt sig för jävrisk. Båda lämnade bolaget efter att AMG hotat med att sälja samtliga aktier. Rikshem utsågs till Sveriges sämsta hyresvärd i en medlemsundersökning av tidningen Hem och Hyra 2019. Detta på grund av höga hyror och svårigheter att komma i kontakt med värden. Rikshem planerar nu nyproduktion i Luleå, Halmstad, Norrköping, Stockholm, Södertälje, Umeå, Upplands Väsby, Västerås och Östersund.
Willhem AB: 26 099 hyreslägenheter
Willhem AB helägs av första AP-fonden. Även de har anklagats för renovräkningar, främst i Biskopsgården i Göteborg, där de efter renoveringar ville höja hyran med 40 procent. Willhem har som uttalat, långsiktigt mål att byggstarta 500 lägenheter om året på de orter de är verksamma. Pågående och kommande projekt finns i dagsläget i Karlstad, Järfälla, Linköping, Malmö, Jönköping och Göteborg.
Stena fastigheter: 25 971 hyreslägenheter
Stena fastigheter är del av familjeimperiet Stena, som årligen brukar toppa listan för Göteborgs allra rikaste. Grundare var Sten Allan Olsson, som byggde sin förmögenhet under mitten av 1900-talet på båtar, vilken sedan gått i arv. I dag är sonen Dan Sten Olsson – som enligt en intervju med Affärsvärlden är värd 40 miljarder och brukar råda sina anställda att de ”måste lära sig att älska pengar” – hälftenägare i bolagen medan syskonen Madeleine och Stefan delar på resterande andelar. I en intervju med GT 2019 uppgav Dan Sten att hans och Madeleines barn kommer att ärva företagsimperiet. Inom Stenasfären ingår förutom fastigheter och båtar även Stena metall AB. De senaste året har bolaget skiftat ett allt större fokus från båtar till hus, vilket dock inte skett utan kritik. Bolagets renovering av bostadsområdet Pennygången i Göteborg 2012 har kallats ”sinnebilden av svensk renovräkning”. De annonserade en hyreshöjning på 64-82 procent, vilket enligt en enkätundersökning från Hyresgästföreningen skulle leda till att åtta av tio boende inte skulle ha råd att bo kvar. Påtryckningar och organisering begränsade hyreshöjningen till 15 procent. Under renoveringens gång stod dock hyresgäster utan både varmvatten och uppvärmning till följd av missar i arbetet. Stena har också fått kritik för att ha bytt ut golv som inte är mer än fem år gamla för att kunna få igenom hyreshöjningar. Bolaget har av protesterande döpts till ”Satans fastigheter”. De närmaste tio åren planerar Stena att bygga cirka 8000 nya lägenheter. Ytterligare renoveringar och ”uppgraderingar till Plus-standard”, som de skriver på sin hemsida, är också planerade.
Bubblare: Akelius, med sina 24 685 hyresrätter, som enligt Hyresgästföreningen också bygger sin verksamhet på kortsiktig spekulation.
Ägare är Akelius Residential Property AB som förra året uppmättes äga fastigheter för 128 miljarder kronor. Bakom imperiet står mångmiljardären Roger Akelius, vars koncern enligt en granskning av Expressen ägs av flera Cypernbolag, med ett eget kapital på 55 miljarder kronor, som i sin tur kontrolleras av stiftelser Akelius grundat i Bahamas. Vilket med andra ord innebär att pengarna går direkt in i privata bankkonton. Även Akelius har anklagats för att chockhöja hyror och Roger Akelius har personligen varit i konflikt med Hyresgästföreningen för att han menar ”att det är bäst om kapitalister tar hand om miljonprogramshusen”.
*Antalet hyresgäster är hämtade från en lista som Fastighetstidningen tog fram i februari 2020, med undantag för Heimstaden. 32 000 hyresrätter är en siffra de själva uppgett till Flamman.
Renovräkning?
Trots att hyressättningen i Sverige formellt inte är fri är det möjligt att få till stånd kraftiga hyreshöjningar genom renoveringar som höjer lägenhetens standard.
När en sådan renovering med tillhörande hyreshöjning betyder att den ursprungliga hyresgästen inte kan bo kvar kallas det för renovräkning.
Renovräkningar är inte olagliga, men kritiseras hårt av bland annat Hyresgästföreningen.