Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
I Flamman nummer 9/2022 redovisas ett upprop undertecknat av 72 svenska och finska medborgare: ”10 argument varför Sverige och Finland bör stå utanför Nato”. Jag vill lägga till ytterligare ett argument: ett Natomedlemskap innebär i praktiken ett förbud mot att underteckna FN-konventionen om kärnvapenförbud.
Sverige hade en aktiv roll när FN arbetade fram konventionen om kärnvapenförbud. ”Nu är det dags att skriva under mot atomvapen”, sade Margot Wallström” 2018. 2019 lät det tvärtom: ”Sverige kommer inte att skriva under FN-förbudet mot kärnvapen”, sade Margot Wallström. Två månader senare avgick hon som utrikesminister.
Denna totala omsvängning berodde naturligtvis på påtryckningar från USA och från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som hade varnat för att undertecknandet av avtalet skulle få ”allvarliga konsekvenser”. ”Sverige tystas ner av USA och Nato” löd en rubrik i Dagens Arena. ”USA:s försvarsminister varnar Sverige för kärnvapenstopp”, löd en annan i SvD.
Opinionsundersökningar visar att 78 procent av svenska folket vill att vi ska skriva under FN-delkarationen om kärnvapenförbud. I Finland är motsvarande siffra 84 procent. Att inte skriva under är att ge vika för påtryckningar från USA och Nato. I andra sammanhang framhåller man det självklara i att varje land ska besluta om sin egen säkerhetspolitik utan hot och påtryckningar från andra. Men i det här fallet låter Sverige sig tystas av hot från USA och Nato. Skriver vi under får vi inte vara med och ”leka krig” tillsammans med världens största militärallians, och att dörren för Natomedlemskap stängs.
Nu har 56 stater ratificerat och 86 länder har signerat FN-konventionen om kärnvapenförbud. Men inget Natoland har skrivit under. För första gången någonsin ställer sig Sverige utanför ett multinationellt nedrustningsavtal. Det är en oroande utveckling.
För övrigt anser jag att V bör inta en mer antimilitaristisk hållning och inte dras med i den nu rådande krigsretoriken. Världen blir inte säkrare av mer vapen. Snarare tvärtom.