I går släppte Kalla Fakta en dokumentär som alla väljare borde se.
För i ”Partiernas hemliga pengar” skymtas något som många anar men sällan får syn på, nämligen att riksdagspartierna är till salu. Att ju mer pengar du har, desto mer har du att säga till om. Att i rum som vanliga medborgare inte släpps in i sluts hemliga överenskommelser, antingen i lagliga gråzoner eller genom rena lagbrott.
Nu har det här visat sig vara kalla fakta.
Upplägget är genialt. TV4 har låtit en mångmiljonär höra av sig till partierna för att se om de vill ta emot en donation, på villkoret att den är anonym. Detta går på tvärs med lagen (2018:90) om insyn i finansiering av partier, som säger att alla större ekonomiska bidrag måste redovisas hos Kammarkollegiet så att de också blir offentliga. Partierna borde alltså omedelbart säga nej.
Tyvärr låter bara tre partier den anonyma miljonären vända i dörren – Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. All heder åt dem.
Övriga fem partier däremot försöker runda lagen. Socialdemokraterna nämner ordet ”bulvan” rakt ut, och Liberalerna tar hjälp av Timbros medarbetare Svend Dahl för att slussa pengarna via honom. Att Timbro känner sig så bekväma inom L att de hjälper dem att bryta mot lagen är en skandal i sig. Även de borde avtvingas en förklaring. Att högertrion Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna bommade testet förvånar nog få.
Transparency International släpper varje år en ”Corruption perceptions index”, vanligen översatt som korruptionsindex men som egentligen mäter hur vi uppfattar korruptionen i olika länder. Sverige ligger på delad tredjeplats med Finland, och jag ska inte här raljera över placeringen – det är mycket möjligt att andra länder har större problem. Men det kan också vara så att bedömningen inte hänger med.
För de senaste decennierna har vi sett otaliga korruptionsskandaler som knappt har fått några politiska konsekvenser. I DN:s intervjuer med välfärdsmiljardärer säger Kunskapsskolans vd Peje Emilsson att han skickar sms till Ulf Kristersson när han har ”varit duktig”. I samma serie berättar Ilija Batljan om vägen från socialdemokratisk lagstiftare till att köpa upp välfärdsfastigheter och hyra tillbaka dem till det allmänna.
De rundar demokratin och skäms inte ens.
Så vilka konsekvenser får avslöjandet för partierna? S och L har sparkat dem som var ansvariga för dialogen. Alltid något. Gissa vilka tre partier som inte har vidtagit några åtgärder? M erkände i varje fall att de gjort fel – och det är utmärkt att TV4 är så tydliga mot de partier som försöker frisera sanningen i stället för att ta itu med problemen. I en debattartikel anklagar tre av tv-kanalens chefer L, KD och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU för ”lögner och trumpism”.
Det brukar sägas att sådant här skadar tilltron till demokratin. När man ser rulltrappor som aldrig lagas, tåg som ständigt ställs in, alla fullproppade skolklasser och vårdköer, så går det inte att skaka av sig känslan av att vanliga medborgares välfärd knappast är politikernas första prioritet. Dessa aningar förstärktes i går.
Men det som skadas är inte bara tilltron utan demokratin själv. En medborgare en röst ska gälla – de rika ska inte kunna köpa sig inflytande. Nu vet vi vilka partier som är beredda att bryta mot lagen för att sälja ut sig.
Referensen till Trump är träffande. I land efter land har högern gått till angrepp mot demokratin – senast i Grekland där det nyligen avslöjades att den konservativa regeringen har avlyssnat oppositionen. Den som var naiv nog att tro att Sverige är immunt lär nu veta bättre.