Med kort varsel, dagen efter torsdagens slutdebatt, dyker Lula upp i staden Salvador. Det blir ett triumfartat besök här uppe i nordöstra Brasilien, där han ledde stort i alla undersökningar. Föraren på den motorcykeltaxi Flammans reporter åker med för att komma fram i trafikkaoset sjunger hela tiden: ”Olej, olej olej ola, Lula Lula”.
Marschen till Bonfim-kyrkan – ett av Salvadors landmärken dit många folkliga demonstrationståg brukar gå – utvecklas till en väldig karneval. Ljudlastbilar körs som på den riktiga karnevalen, orkestrar spelar på gatan. Olika vänsterkandidater till kongressen följs av sina dansande anhängare viftande med flaggor. Så dyker Lula upp på en låg lastbil, omgiven av några viktiga kandidater, främst guvernörskandidaten i deltasten Bahia, Jeronimo Rodrigues. Det blir inga tal, bara en väldig manifestation med tiotusentals lyckliga deltagare.
Lula står upp och vinkar och jublet överröstar till och med de dunkande ljudanläggningarna. Trängseln är enorm under den brännande solen. Med PT:s partisiffra 13 på min skjorta blir jag hela tiden omfamnad av hoppfulla väljare på bussen. Men diskussionerna handlar inte om konkret politik utan om att man vill ha Lula tillbaka. Det är bara i de välbärgade områdena man ser Bolsonaro-anhängare med klistermärken på bilarna och brasilianska flaggor.
Joselto Crispim som är lokal aktivist i det område manifestationen ägde rum berättar att bland vanligt folk är man lycklig över att Lula är på väg tillbaka.
– De såg det som ett angrepp på dem själva när han dömdes. När det blev klart att han fängslats på felaktiga grunder vågade de lokal aktivisterna agera igen. Det har varit en hemsk tid under pandemin när hungern och våldet växt. Det finns inga jobb och den informella arbetsmarknaden har brutit ihop. Den enda möjligheten är narkotikahandeln och unga killar dödas varje dag. Nu föds hoppet, säger han till Flamman.
Diosmar Filho har också varit aktivist i området men nu arbetar han mer med klimatfrågan och den svarta rörelsen. Han hoppas att Lula ska fokusera mer på rasismen än han gjorde när han sist var president.
– Vänstern trodde att det skulle räcka med tio år med progressiva regeringar för att få ett slut på 500 års slaveri och rasism. Det är de vitas vanliga otålighet, det krävs minst 30-40 års långsiktigt och grundligt arbete för att verkligen åstadkomma något. Lula var visserligen den bästa presidenten Brasilien haft men han tänkte mest på den vita arbetarklassen. Jag hoppas han vinner och nu börjar ta itu med rasismen från grunden.
Rio Vermelho, den röda floden, är en del av Salvador där vänstern brukar träffas, ta en öl och äta den traditionella rätten acarajé. På valnatten är torget fyllt till bristningsgränsen, de flesta är klädda i rött och röda flaggor vajar i kvällsbrisen. Stämningen är hög även när de första valresultaten tickar in och visar att Bolsonaro leder ganska kraftigt, med 48 procent av rösterna mot 24 för Lula. Men sakta stiger Lulas siffror och hela torget jublar och sjunger. När Lula nästan är ifatt ropas några slagord mot Bolsonaro som inte lämpar sig för en anständig tidning.
Lucineia Durães do Rosario, med smeknamnet Liu, tillhör de jordlösas rörelse MST. Hon är bekymrad över resultatet. Enligt opinionsundersökningarna hade Lula en viss chans att få mer än 50 procent av rösterna och vinna redan i första omgången.
– Vi hade hoppats på det, säger hon. Det hade sänt ett tydligt budskap mot fascismen, nu får vi kämpa vidare. Vi kan inte acceptera en Bolsonaro-regering som är mot folket, en regering som är rasistisk, homofobisk och machistisk. Vi vill bryta den onda cirkeln i Brasilien och återuppbygga vårt land.
Men varför lyckades Bolsonaro trots allt få mer än de 35 procent som opinionsundersökningarna pekade på? Lucineia Durães do Rosario tror att det rör sig om röstköp.
– Han behärskar statsapparaten, de sista tre månaderna har han öst ut pengar för att folk ska rösta på honom. Folk har haft det svårt, de kunde inte få ihop sina liv. Vinner han i andra omgången får vi det svårt, då måste vi kämpa ännu mer. Men vi hoppas att kärleken ska besegra hatet.
Clovis Araujo är advokat och hjälper ofta de olika sociala rörelserna, han förstår inte hur det kunde gå så här.
– Han har gjort alla möjliga misstag, så det borde vara enkelt att besegra honom i första omgången. Kanske kan det bli så när rösterna härifrån nordöst börjar rulla igen.
Brasilien är ett delat land. Här uppe i det fattiga nordost är stödet för Lula starkt, i undersökningarna får han uppemot tre gånger så många röster som Bolsonaro och den tendensen verkar stå sig i rösträkningen.
– Men Bolsonaro har en mycket stark organisation bakom sig och den verkar ha nått många människor. Det som gäller nu är att utbilda folk. De sociala rörelserna måste bli starkare. Vi måste återgå till basarbetet bland gräsrötterna, folk måste skolas, säger Clovis Araujo.
Nu stiger jublet på torget, för första gången visar resultatet på att Lula ska vinna. Men Cesira Maccarinelli som arbetar inom skolväsendet är ändå besviken, hon trodde att Lula skulle vinna redan ikväll.
– Nu måste vi bygga allianser i andra valomgången så vi kan vinna då. Bolsonaro har förstört så mycket för oss, dragit bort så mycket pengar från skolan.
En grupp börjar sjunga och spela när Lula kommit upp i en ännu större ledning, med 48,3 procent mot 43,3 för Bolsonaro: ”Det vände, Lula ska vinna, stick iväg satan”.
Skådespelerskan och konstnären Elvi Magalhães är en av dem som sjunger.
– Jag tror att Bolsonaro fick så många röster för att många av dem som hade tänkt rösta på mittenkandidaten Ciro Gomes gick över till honom, eftersom de var så hätska motståndare till Lulas parti PT. Nu måste vi övertyga dem som som fortfarande är osäkra. Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara med fyra år till med Bolsonaro. Men även om Lula vinner vet vi inte hur mycket han kan åstadkomma. Han har tvingats till många allianser högerut, säger hon.
Den stora besvikelsen ikväll var inte att Lula inte vann redan nu, utan att Bolsonaro fick så många röster. Frågan är nu åt vilket håll mittenväljarna går. Ledningen med fem procentenheter för Lula är inte kassaskåpsäker – Bolsonaro var starkare än väntat. Mycket står därför på spel inför den andra valomgången den 30 oktober.