Inrikes 20 augusti, 2023

Vi är en del av landskapet

Högsommar på andelsodlingen Kultivator på Öland, juli 2023. Foto: Kultivator.

En utopi som bokstavligen växer fram. Ölandsbaserade konstkollektivet Kultivator fungerar sedan snart 20 år som en experimentell plattform för möten mellan samtidskonst och jord- och skogsbruk. Här ger de sin framtidsvision som en del av Flammans utopiserie.

Kultivator grundades utifrån en tanke om att samtalet om vår framtid behöver föras ute i markerna, nära de människor och ekosystem som levererar våra livsmedel, material och energi. Att grundförutsättningarna till liv, men också till rättvisa och kollektivitet finns där. Boplatsen är ett litet småblandbruk på Öland, men vi har applicerat vår tanke i Landskap på många platser i världen. Vi har också haft förmånen att jobba med både långväga och lokala konstnärer, bönder, aktivister, studenter och andra intresserade här på gården under alla år. Det är de, som tillsammans med naturens oräkneliga mer-än-mänskliga livsformer som både vi och konsten är beroende av, som tänker och lever fram den utopi som jag försöker översätta i text här.

Varje verk och varje samarbete har lagt en liten bit till den. Från Kultivators första verk Middag med korna 2004, via häststudiecirklar med kvinnor från asylboenden, kompostmålning hos sanfolket i Sydafrika, ostystning i Arktis, vattenmonument på Öland, spridning av daggmask i Belgrad och Berlin, till anläggningen av en bygemensam matskog här i Dyestad, som händer just nu. Vi zoomar in på den, och landskapet allra närmast oss i den här berättelsen.

2021 kontaktades vi av Moderna museet i Stockholm, som ville utöka samlingarna efter pandemin. Möjligheten att bidra till deras samlingar var förstås eggande men också utmanande. Hur skulle det levande landskapet kunna förvärvas till ett museum? Tillsammans med museets lyhörda intendent Asrin Haidari, som stöttade tankeprocessen i de olika stegen, formulerade vi ett förvärv av vårt landskap genom en undertecknad förbindelse. Den löd så här:

Landskapet

Ett område, en tid.
4.7 ha 5 år

Detta utsnitt bevittnar en förbindelse mellan Kultivator, Moderna Museet, och en yta av 4,7 hektar åker- och skogsbetesmark ur Mittlandet, Öland, hädanefter kallat Landskapet.

Under denna tid och på denna plats ska landskapet förvaltas och gestaltas konstnärligt av Kultivator enligt den erfarenhet som ackumulerats i jorden, hos djuren, växterna, lavarna, svamparna och mikroorganismerna, och i lika mån, vår önskan om och behov av att skapa en ny (sam)existens för överlevnad.

Livsbetingelser för hävdgynnade arter och därigenom biologisk mångfald i Landskapet ska ökas genom utglesning av buskskiktet för större solljusinfall, och bete av får och hästar.

Våtmark och fuktäng i Landskapet ska utökas med dämme. Sånger ska sjungas och pinnar täljas. Nötter ska samlas av möss. Rådjur ska skrapa upp lövskiktet och äta ekollon. Faunadepåer för vedlevande insekter som till exempel långhorningar och ekoxbaggar ska anläggas i Landskapet. Berättelser om en gammal ål i brunnen ska berättas. Ris ska brännas och ved till fyra hushåll hämtas. Kattugglan ska ropa om våren. Material till staket ska skördas och hundarna ska leka. Lammen ska lära sig vilka växter som är ätliga. Vitsipporna ska blomma i Landskapet och hästarna ska köra ut timmer. Vildaplarna ska ympas med kulturäpplen och stenmuren ska ligga kvar. I Landskapet.

Detta avtal upprättas i två likalydande exemplar, varav parterna erhåller var sitt.

Förbindelsen beskriver både hur vi följer restaureringsplanen från Länsstyrelsens ekologer, och den större process som Landskapets talrika naturbefolkning står för. Det finns redan en gemensam strävan, i alla ekosystem och alla kulturlandskap över hela jorden, och vår möjlighet är att göra skillnad i den. Det är utopin. En framtidsvision som alltid har funnits, långt innan vi började tro att både individer och arter kämpar mot varandra för att överleva.

Till exempel det här: det finns över 80 000 ätliga växtarter på jorden. Av dem odlar och äter vi nu ungefär 300. Av dem står fyra stycken för över 90 procent av all livsmedelsproduktion – vete, majs, soja och ris.

Den fossildrivna kapitalismen har utarmat variationer i vad och hur vi äter och tyvärr också på hur vi tror att vi kan bygga samhällen och leva ihop.

När jag som tonåring på åttiotalet i Falun läste Marx i studiecirkel, fastnade särskilt en passage. Det var ett räkneexempel på hur en fri marknad med tillväxt leder till större och större produktionsenheter och i slutändan krymper till ett fåtal aktörer eller monopol. För mig lät det som en sådan paradox att tillväxt får något att bli mindre. Det orimliga är väl snarare att vi valt ordet tillväxt för något som borde heta utslagning? Hur som helst, det stämde. Vi är mitt i den sjätte och största massutrotningen av arter i planetens historia, mitt i en klimatkris som med översvämningar och bränder minskar livsutrymmet för varje minut. Vi har en dominerande idé om hur vi ska organisera oss, som är marknadsekonomi med mer eller mindre socialistiska inslag samtidigt som 1 procent av människorna på planeten äger 50 procent av tillgångarna, åtminstone som vi räknar nu.

Kan evolutionära minnen vara en framtidsvision? Vi tror det.

Men tänk om vi vänder på det, och börjar se oss och resten av ekosystemen som tillgångarna? Inte som en mänsklighet utan framtidstro på den ena sidan, och på den andra en utrotningshotad natur. Utan som ett rikt kollektiv av specialegenskaper där vi alla är en del, från dyngbaggar till narkossjuksköterskor, från mulåsnor och alger till småbönder och eltekniker. En makalöst mångfaldig och superkompetent kraft där många redan jobbar ihop, och framförallt vill och blir lyckliga av det. Det fina är att vi genast kan börja där vi står, och tillsammans med dem som är där med oss. Praktisera samverkan genom direkta åtgärder i landskapen vi är i, och låta det vara revolutionens såbädd.

Något år efter Modernas förvärv bjöd vi in konstnärer till fyra koncentrerade arbetsperioder i Landskapet. Först ut var Mathieu Vrijman, med verket Woods co-lab.

Långhus inspirerat av byggtekniker från Kanadas urbefolkning. Woods co-lab av Mathieu Vrijman. Foto: Kultivator.

I Woods co-lab har Mathieu Vrijman skapat en plats för lyssnande till och med skogen, genom att undersöka materialen som den har gett människan genom tiderna. Verket utgörs av ett långhus, delvis inspirerat av byggtekniker från urbefolkning i liknande skogar i Kanada, men här invävt i Skogsbetesmarkens växande hässlen. Till det kommer redskap och exempel, nyuppfunna och traditionella, som bjuder in till fortsatt gemensamt laborerande både med Skogens material, och med nya visioner för samvaro. Vid invigningen berättade Susanne Forslund, naturvårdare vid Länsstyrelsen Kalmar län och projektledare för Mittlandsprojektet, mer om Mittlandets särskilda karaktär och arbetet som drivs från deras håll. Vad är egentligen ett kulturlandskap? Hur mår det i dag, och hur kan vi föreställa oss ett hållbart brukande i framtiden?

Det andra verket i serien var Fátmmie – öppen famn av familjen Ajnnak, de enda inbjudna konstnärerna som inte är bosatta på Öland.

I den samiska traditionen har det funnits och finns fortfarande heliga platser i naturen. Fátmmie – öppen famn av familjen Ajnnak. Foto: Kultivator.

Hela familjen Ajnnak har arbetat med verket tillsammans, något som kommer sig naturligt inom rennäringen, som familjen också samarbetar i. Det som görs nu påverkar nästa generation, som också ska kunna leva med och i sin omgivning. I den samiska traditionen har det funnits och finns fortfarande heliga platser i naturen, och familjen Ajnnak skapade genom sin medverkan i projektet en plats där Landskapen och vi som finns i dem, kan mötas. Både i sorg över exploatering, gruvdrift och skogsavverkning, men också i tillförsikt till den kunskap som finns i den samiska traditionen, och att alla vi som lever med djuren i landskapet kan ledas framåt av den.

Viva Coleoptera – leve skalbaggen av
Jonas Rahm. Foto: Jonas Rahm.

Med sitt verk Viva Coleoptera – leve skalbaggen, det tredje verket, ville Jonas Rahm öka kännedomen om skalbaggsfaunan i Mittlandsskogen. Många skalbaggar är knutna till det ålderdomliga odlingslandskapet, vilket i vår tid i hög grad har ersatts med mer intensivt jord- och skogsbruk och användning av växtgifter i våra marker. På Öland och i hela Sverige håller dessa arter därför på att dö ut. Genom stiliserade, grafiska brännmärken i skogsbetesmarken ska verket uppmärksamma den allvarliga situationen som skalbaggarna (och vi) befinner oss i, och belysa vikten av att skydda skalbaggarna och deras livsmiljöer. Under invigningen, när ekologen och skalbaggsspecialisten Jonas Hedin berättade mer om Mittlandets (och Sveriges) största skalbagge, kom han flygande, en ståtlig ekoxe, som tålmodigt visade upp sig innan han vandrade uppför en av ekstammarna intill oss.

Det sista verket i serien är en samverkan mellan konstnärerna Marlene Lindmark och Anna Lindvall. I sitt bidrag till En del av Landskapet valde konstnären Marlene Lindmark att gå in djupt under Mittlandets växt- och humusskikt, fram till de ställen i Landskapet där sediment transporterats av forna vattendrag och bildat lera. Processen att hitta, rensa och forma lokal lera från Mittlandet är i sig en resa tillbaka till en tid så långt tillbaka att det är svårt att överblicka. Var låg den här platsen för en miljon år sedan? Leran som material, och i någon mån som minne, har tvättats, silats, bearbetats och bränts till hyllningsporträtt av några av dem som formar landskapet över marken: våra får. Fårens tid på den här platsen är också lång, men ändå mer greppbar än lerans. Vi har ju varit här tillsammans, och generationer av andra växter och djur som minns de betande fårens landskap finns också kvar, om än med nya gemensamma utmaningar. Verket The Choir of the sheep fick sin slutliga form i samtalet med Anna Lindvall som bjudits in som Marlenes poetiska expert i projektet. Med Annas bidrag, ett körverk där en inspelning av fårens röster omvandlas till sång och ackompanjeras live i skogen av Anna på elorgel, knyter konstnärerna samman de ofattbara volymerna av tid i ett kondenserat ögonblick. Fårens kör hörs och ses av oss som samlats där i skymningen, en stund som blir till ett minne. En erfarenhet som läggs till alla de geologiska, organiska, fysiska och själsliga minnen som byggt, och fortfarande bygger, vårt landskap.

Fårens röster omvandlas till sång och ackompanjeras live i skogen på elorgel. Marlene Lindmark, The Choir of the sheep. Foto: Kultivator.

Kan evolutionära minnen vara en framtidsvision? Vi tror det. Som nämndes i inledningen, har vi nu börjat anlägga en bygemensam matskog, och mellan raderna av unga träd växer nu vår andelsodling med lök, potatis, kål och bönor, som vi skördar och äter, ofta tillsammans. Träden är ännu små kvistar, knappt synliga mellan vildmorotsblommorna. Det kommer att ta tid. Kanske kommer det inte att vara i vår livstid som de är fullvuxna, men om allt går bra, om alla i kollektivet på fältet mår bra och kan gynna varandra, kommer de att ge skörd, och en bit åkermark kommer att ha blivit till en skog som är tillräckligt varierad för att ge mat och skydd och material till framtida generationer av olika liv.

I denna framtidsvision får vi människor vara så relationella som vi egentligen vill, och behöver vara. Den enkla och trösterika utgångspunkten är att varje individ inte kämpar mot alla andra om ändliga, knappa resurser, utan att vi i själva verket kollektivt är de resurser vi behöver för att leva. Vi är mat, energi, uppfinningar och omsorg, minnen, gemenskap, utmaningar och värme. Vi är mark, landskap, ekosystem och otaliga specialiserade släkten som lever genom varandra, för annars hade vi helt enkelt inte uppstått.

Kultur 24 april, 2025

Ge mig en trosa med puls

Foto: Khvost/adobe stock.

Konsten att skapa bra underkläder har gått förlorad. Modeskribenten Alice Aveshagen dissekerar samtidens intima estetik – och hittar konservatismen i grenen.

Jag bor i London. Det är nödvändigt att nämna, om vi ska tala om det här med någon sorts precision. Det här är inte Oskarshamn. Inte ens Oslo. Det är, åtminstone enligt alla officiella narrativ, en av världens modehuvudstäder. Så varför känns det som att underklädesutbudet är kuraterat av en krisberedskapsgrupp snarare än av någon med en relation till hud?

Jag gav mig ut för att köpa något vackert. Något tunt, kanske till och med opraktiskt. Men framför allt: något som signalerade ett estetiskt ställningstagande. På Selfridges, där jag hade tänkt botanisera bland underplagg som får en att rodna eller tänka (helst båda), stod jag i stället framför hyllmeter av textil kompromiss. En expedit log vänligt och frågade om jag sökte ”något specifikt”, och jag hörde mig själv svara: ”Något med puls.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 24 april, 2025

Derek Guy: ”Folk förväxlar god smak med att se rik ut”

Derek Guy recenserar Elon Musks och Jimmie Åkessons klädstil. Foto: Alex Brandon/AP, Christine Olsson/TT.

Han har blivit en nätkändis för sina folkbildande dissar av den nya högerns klädsmak. Själv menar Derek Guy att bara vill lära sina följare att klä sig bättre. Flamman frågar ut internets främsta modekritiker om Bernie Sanders stil, shorts på stan – och Jimmie Åkessons val av strumpor.

I högstadiet gick det rykten om en kille i min klass, som köpt ett par jeans från Cheap Monday. Vissa sade att han brukade bada med sina jeans för att få dem extra tajta. Enligt en annan sägen behövde han tillbringa en halvtimme varje kväll med att ta av sig brallorna.

Men det obligatoriska hånflinet som vanligtvis följer rykten kändes påtvingat. Anledningen: alla tyckte egentligen att det var jättecoolt. Även jag, som i 15 år fortsatte köpa byxor som var lite för små.

Men jag kan inte göra det längre. Anledningen är mannen på skärmen framför mig: Derek Guy. Han är en blandning av modekritiker, folkbildare och nättroll, och har vigt sitt liv åt en hänsynslös kritik av allt existerande herrmode. Men en särskild plats har han reserverat för högerpolitiker.

På X, tidigare Twitter, har kanadensaren 1,3 miljoner följare – och på utmanaren Bluesky knappt en halv miljon. Han är känd under aliaset @dieworkwear – eller helt enkelt som the menswear guy – herrmodesnubben.

– Det har varit två märkliga år, säger han på länk från San Francisco.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 23 april, 2025

Förening vill köpa fängelse: ”Började som en galen idé”

Matilda Regell, Sandra Qvarfordt, Nils Phillips och Britt Jürgensen sitter i styrelsen för föreningen Backa Kåken. Foto: Jacob Lundberg.

Den gamla anstalten i Kirseberg kommer sannolikt att säljas. Nu ser föreningen Backa kåken en möjlighet att förverkliga sin dröm om ett föreningsdrivet kvarter fyllt med kulturella, sociala och kreativa verksamheter.

– Det är en fin byggnad, men det är uppenbart att det varit ett fängelse, säger Sandra Qvarfordt, sekreterare i föreningen Backa kåken.

Vi står på trappen till den pampiga villa med grönt plåttak där direktören på Kirsebergsanstalten en gång brukade bo. Bakom skymtar det betydligt större hus där fångar satt fram till 2015.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Essä 23 april, 2025

Skyddsombudet som målade socialismen i pastell

Hayao Miyazaki grundade Studio Ghibli på 1985, tillsammans med Isao Takahata. Foto: Armando Gallo/AP.

Studio Ghibli är inte Japans version av Disney, utan dess antites. Flera av studions animatörer har rötter i den japanska kommuniströrelsen – och vill med sina filmer hylla det kreativa arbetet och den mänskliga solidariteten.

En av de senaste årtiondenas mest framgångsrika filmstudior har sina rötter i fackföreningen vid Toei Doga, animationsavdelningen vid ett av Japans största filmbolag.

På 1960-talet var branschens villkor brutala: tecknarna förväntades pumpa ut hundratals teckningar varje dag för tv-serier som Astro boy. Tidsramarna var snäva, kvaliteten oviktig – minst en animatör dog faktiskt på jobbet.

Två av fackets mest framträdande skyddsombud var de unga animatörerna Hayao Miyazaki och Isao Takahata (bilden). Det finns ett fotografi där Miyazaki, med megafon i handen, leder en strejk. 20 år senare skulle han och Takahata gå sin egen väg och grunda Studio Ghibli.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 22 april, 2025

Påsken påminde mig om vår gemensamma kraft

Kretas olivodlingar hotas av torka och vattenbrist orsakade av klimatförändringarna. Foto: Leonidas Aretakis.

I en kretensisk by firar vi uppståndelsen med grillat lamm, krossat porslin och dans på borden. Men runt olivträden växer oron. För vad händer med byn, när regnet slutar komma?

I helgen firade jag ortodox påsk på Kreta, i byn där min pappa växte upp. På lördagskvällen lyssnade vi in på en aldrig sinande gudstjänstsång, som fortsatte ut på gatan till klockornas ringande vid tolvslaget. Då tog fyrverkerierna och smällarna vid, vars ekon från stenhusen borrade djupt in i bröstet. Överallt låg krossade tallrikar. Barnen var så söta i sina kliande kostymer och tyllklänningar.

På söndagen var det middag framför min farbrors lilla hus, med syskon, kusiner, och släktingar jag inte kan namnet på. Vin från plastflaskor, helgrillat lamm, och dans både på borden och bredvid den färgskiftande bluetooth-högtalaren. Högre upp på samma olivträdklädda kulle ligger mina farföräldrar begravda. Jag har aldrig sett pappa så glad.

När min farbror ropar ”du ser, ni är greker!” till oss mjäkiga svennar förstår jag instinktivt det som tyskarna kallar Heimat. Känslan av att höra ihop med en plätt jord, och kanske till ett folk. Att underkasta sig en tradition som ingen tror på, men som just därför knyter samman en by.

Dagen därpå läser jag att den katolska påven är död. Han har representerat den globaliserade traditionen, förvandlingen av sådana ”små gemenskaper” till en som spänner sig över hela världen.

Om det är en sak som hotar bylivet på Kreta är det inte transpersoner i omklädningsrummen, utan det förändrade klimatet.

Samtidigt finns det mycket med den nykonservativa vurmen för det lilla som klingar falskt. För om det är en sak som hotar bylivet på Kreta är det inte transpersoner i omklädningsrummen, utan det förändrade klimatet. Nu under våren är ön i sitt grönaste, men somrarnas torkor blir allt längre, och regnen allt färre.

Det har gjort vattenbristen på ön akut. Viktiga reservoarer som Aposelemisdammen har nått historiskt låga nivåer och sötvattensjön Kournas har nästan helt tömts. I flera kommuner har man därför infört sträng ransonering av vattnet. Trots det har långvarig torka och värmeböljor gjort att produktionen av olivolja och honung har minskat drastiskt, och har på vissa platser upphört helt. Detta slår särskilt hårt mot småbönder som min farbror.

Dessutom hotas öns stränder av kusterosion och stigande havsnivåer, vilket kan få stora konsekvenser för turismen. Värmeböljor och extremväder, som de dödliga översvämningarna 2022 som tog minst två människoliv, blir allt vanligare.

Men på Kreta har man alltid tagit sig an utmaningar tillsammans. Inte minst i områden med vänstertradition, som bergen kring Anogeia eller i regionen Rethymnon. Där finns formella jordbrukskooperativ som delar på inköp av maskiner, marknadsför sina produkter gemensamt, eller driver gemensamma olivpressar och mejerier. Samtidigt ser man allt fler solpaneler sticka upp mellan vinodlingarna.

Läs mer

Trots sin påstådda traditionalism vet den nykonservativa rörelsen inte ett skit om hur man förvaltar denna del av vårt arv – konsten att arbeta tillsammans när det blir tufft, och insikten att jorden är oss given gemensamt. Så när jag läser Timbrochefen PM Nilsson och sverigedemokraten Mattias Karlsson skriva gemensamma frihetsmanifest, där uppluckrat strandskydd framställs som räddningen för den vackra svenska landsbygden, blir jag full i skratt. Utan ett svar på klimatförändringarna kommer de aldrig att nå bortom pekoral.

Påsken slutar inte i graven, utan i uppståndelsen. Men högtiden är ingenting utan denna resa – från insikten om förlust, till viljan att börja om tillsammans. Och det är kanske denna återuppståndelse jag drömmer om. En återkomst för människor som organiserar sig, delar resurser, försvarar sina byar och sin jord. Eller, som påven uttryckte det i Laudato Si’ (2015), den första encyklikan som är helt ägnad åt miljöfrågor: Jorden är vårt ”gemensamma hem”, men människan har behandlat den som en ”soptipp”, och nu behövs en ”ekologisk omvändelse”.

Kanske är det just det som påsken har påmint mig om. Att förändring aldrig börjar i triumfen, utan i sorg. Som sedan övergår i gemensam handling.

Utrikes 22 april, 2025

Franciskus lämnar det progressiva Italien utan sin starkaste kraft

Påve Franciskus kysser en flyktings fötter under en fottvagningsceremoni vid centret i Castelnuovo di Porto utanför Rom i mars 2016. Foto: Vatican media/AP.

Påve Franciskus död har inte bara lett till sorg i den katolska världen. För Italiens sociala rörelser innebär det att man har förlorat sin främsta progressiva kraft. ”Vårt arbete kommer bli mycket svårare framöver”, säger Richard Braude från flyktingrörelsen Arci Porco Rosso.

Jorge Bergoglio, mer känd som påve Franciskus, avled på måndagsmorgonen efter en tids sjukdom. I hela den katolska världen, från Lima till Seoul, sörjde troende den älskade, om än kontroversielle påven. Franciskus gärning har dock även inspirerat människor långt utanför kyrkans hägn.

Bergoglios socialt medvetna katolicism var inte given. När han vigdes till jesuitisk präst i Buenos Aires 1969 tog han avstånd från befrielseteologin som hade grundats vid ett möte i colombianska Medellín föregående år. För den socialt konservative Bergoglio var denna teologi med inslag av marxism för radikal. I stället fick han rykte om sig att stå för hård disciplin, något som lett till anklagelser om att han inte ska ha gjort tillräckligt för att skydda två biskopar som torterades under den argentinska militärjuntan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 21 april, 2025

”Nej till Nato” duger inte som säkerhetspolitik

Vänstern har halkat efter i diskussionen om Sveriges säkerhet, menar skribenten. Foto: Johan Nilsson/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till rorelsen@flamman.se.

Debatten om Sveriges säkerhet har lämnat vänstern efter. Alltför ofta nöjer vi oss med att säga nej till Nato, nej till kärnvapen, nej till upprustning – men utan att själva formulera ett trovärdigt alternativ.

Det duger inte längre. Vi behöver en egen strategi, som utgår från verkligheten i Sverige och Norden, inte stormakternas karta.

När jag skriver ”vänstern” menar jag både den bredare arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och den ideologiska vänster som länge förordat fred, solidaritet och internationellt samarbete. Det är dags att vi alla börjar tala mer konkret om vad trygghet betyder i en ny tid.

Sverige är numera medlem i Nato. Det har skett snabbt, utan ordentlig debatt, och med få kritiska röster som orkat diskutera konsekvenserna långsiktigt. När vänstern har protesterat har det ofta handlat om det vi är emot. Även om Natomotståndet varit ideologiskt och principiellt viktigt är tiden inne för att tala om vad vi vill bygga i stället.

USA flyttar fokus mot Asien. Europa bygger upp sin egen militära kapacitet. Stormakterna formar om sig. Finland har gått in i Nato med stor folklig uppslutning. Baltikum lever under permanent press. Och Sverige? Vi har gått med i Nato men fortfarande utan en egen, långsiktig strategi.

Det är dags att formulera en vänsterstrategi för trygghet – utan stormakter.

Det är inte bara ett militärt problem, det är ett ideologiskt vakuum. Och vänstern har inget att sätta emot.

Det är dags att vi formulerar en självständig säkerhetspolitik från vänster. En som utgår från våra värderingar men också från en analys av verkligheten.

Det handlar inte om att acceptera militarism, inte om att rättfärdiga rustningsspiraler, inte om att gå med i stormaktsspel. Det handlar om att förstå att om vi inte har en egen linje, då är vi bara reaktiva. Då är vi bara emot och det räcker inte längre.

Jag tror att en sådan strategi måste vila på fyra ben:

1. Självständig analys – inte andras karta

Vi måste förstå världen med egna ögon, snarare än genom Washingtons, Bryssels eller Kremls perspektiv. Sverige, liksom övriga Norden, har en egen historia, geografi, ekonomi och politisk verklighet. Vår analys måste börja där. Inte i generalstabernas kalkyler.

2. Försörjningsberedskap är också försvar

Säkerhet handlar om el, mat, vatten, läkemedel, kollektivtrafik och fungerande sjukvård. Det såg vi under pandemin. Det är där vänsterns säkerhetspolitik måste ta sin början. Att kalla det ”totalförsvar” är inte ett problem – det beror bara på vem som fyller det med innehåll.

3. Militär förmåga utan militarism

Att erkänna behovet av viss försvarskapacitet är inte detsamma som att bli militarist. Det är att se verkligheten. Den som vill stå utanför stormaktsallianser måste kunna försvara sin självständighet. Det betyder inte rustning för rustningens skull – men inte heller blind pacifism.

4. Nordisk samordning – på våra villkor

Sverige kan inte stå passivt inför hot mot Finland eller Baltikum. Vi är en del av samma region, samma historia och i viss mån samma öde. Men solidaritet får inte betyda underkastelse. Det nordiska samarbetet borde fördjupas civilt, försörjningsmässigt och strategiskt. Ett Norden som står tillsammans för demokrati, fred och beredskap, utan att styras av stormakternas prioriteringar.

Detta är inte ett färdigt program. Det är en inbjudan till samtal. Jag vill att vi börjar tänka strategiskt på riktigt. För om inte vänstern gör det, så kommer högern att sätta agendan. Då kommer ”trygghet” att betyda upprustning. ”Självständighet” att betyda lojalitet med Nato. Och ”solidaritet” att betyda tyst acceptans för andras krig.

Läs mer

Vi behöver inte välja mellan Nato och naivitet. Vi behöver inte heller vara emot allt, utan måste börja bygga något eget.

Det är dags att formulera en vänsterstrategi för trygghet – utan stormakter.

Inrikes 19 april, 2025

Foodora satsar på robotleveranser: ”Svårt att få lönsamt”

Luckan på Starship-roboten måste låsas upp från beställarens mobil, innan matkassen – från en av Foodoras egna ”skuggbutiker” – kan plockas ut. Foto: Jacob Lundberg.

I och kring Stockholm experimenterar gigföretaget Foodora med automatiserade matleveranser, både på land och i luften. Men kommer de söta drönarbilarna att bli mer än en teknisk gimmick – och går de verkligen helt för egen maskin?

”Roboten är på väg. Anländer om 29 minuter.”

Den lilla ikonen på vad som ser ut som en radiostyrd bil rör sig sakta närmare redaktionshuset. Flammans reporter har fått en spårningslänk på mobilen, och ger sig ut för att genskjuta roboten innan beställningen kommit fram. Den är både lite snabbare och tar en lite annan väg än väntat, och det krävs att man småspringer efter för att hinna efter.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 18 april, 2025

Via spelet ”Roblox” uppvaktas barn av medlemmar i våldssekter som 764 och No lives matter – för att sedan utpressas. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

”No lives matter” är inte bara namnet på en våldsfixerad internetsekt. Det är också den logik som hela vårt samhälle följer. Om vi ska hejda rörelsen 764 måste vi förändras som samhälle.

Barn som tvingas strypa sina katter och rista in sina förövares namn i kroppen i direktsändning. En slumpvis utvald man med rullator i Hässelby som får ett knivhugg i ryggen.

När jag sett klart Linus Svenssons serie Dödens chattrum i tre delar på SVT Play är jag beredd på att gå med på Tidöregeringens alla straffskärpningar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 17 april, 2025

Billigare busskort kan rädda miljön: ”Helt centralt”

De småländska Krösatågen trafikerar sträckor mellan Linköping i norr och Hässleholm i söder. Foto: Johan Nilsson/TT

För tre år sedan lanserades en rikstäckande tågbiljett i Tyskland. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en motsvarande ”Sverigebiljett” – och enligt transportforskaren Jens Hylander kan det också vara ett sätt att bygga politiskt engagemang kring kollektivtrafiken.

Mellan 2000 och 2021 steg priset på en svensk kollektivtrafiksbiljett med 139 procent – en dubbelt så stor ökning som bensinpriset genomgick under samma tid, enligt SCB.

– Även efter att Bränsleupproret krigat som värst är det som att kollektivtrafiken undgår samma populistiska vrede, säger Jens Hylander (bilden), forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr