Dikt/Kommentar 03 juli, 2024

Foto: Ribalka Yuli/Adobe stock.

för folkets fladdermusliknande små tungor samlades runt ett torg och de sade:

om vi formger situationen på detta befängda fängslade sätt

det är aldrig vänstern som kulturkrigat. vi har bara förhållit oss till samhället.

”vänstern” ska varken vara kulturradikal eller folklig utan en tredje hemlig sak

nej jag menar folket är kulturradikalt nej jag menar det finns jobb där arbetarna

inte snusar och har en gul hjälm och bankar på saker nej jag menar alla

invandrare och bögar och kvinnor är ju också nästan uteslutande arbetare

nej jag menar. folket är kulturradikalt

folke bernadotte är kulturradikal nej jag menar

folksam är Jas Gripen är folklig är en korv är en könsneutral symbol

nej jag menar arbetare gillar inte kultur och flum alls nej jag menar

okej såhär. min flickvän är nog den enda i hela sverige som nu faktiskt

gått på ett genusdagis och hon blev helt okej! hon hatar kvinnor lika mycket som oss andra. Arbetare hatar det mjuka såsom träd av skumgummi och gillar grejer som

låter KLANG när man slår dom

som att räkna papperslappar och psykotiska procent och sånt okej okej jaha okej men då får vi väl

ja då får vi väl. Ja då får vi väl. Ja då får vi väl

för folkets fladdermusliknande små tungor samlades runt ett torg och de sade: om vi formger situationen på detta befängda fängslade sätt vi talar i tungor och kommer fram till att sverige är bäst i hela världen på allt Sverige är bäst i hela världen för att till skillnad från alla andra infantila jävla vitlökstuggare så är vi inte nationalister. okej för en sonoshögtalare är folklig eller att servicepersonal är borgerlig (producerar inget)

eller att LO ska spetsa sin spets mot tjänstemän eller att sara stridsberg är folklig eller att vårt folk förtjänar bättre eller att alla folk förtjänar bättre eller att min panna är folklig mordplats

och kratrar och anletets folkliga estetiserade

svett Och spöket tornar upp sig sträcker på smilbanden säger

Vi måste börja

Fokusera på materiella frågor

Igen

Ali Alonzo
Poet och kritiker i Svenska dagbladet.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Kommentar/Utrikes 08 juli, 2024

Med sin karaktäristiska gröna kostym har Marine Tondelier visat upp ett resolut motstånd mot extremhögern. Foto: Louise Delmotte/AP.

Det klimatpolitiska stjärnskottet Marine Tondelier lyckades förena den grälsjuka vänstern med mittenväljarna i en republikansk allians mot extremhögern. Kan hon visa vägen framåt i ett splittrat land?

När Emmanuel Macron chockartat kallade till nyval 9 juni efter att högerextrema Nationell samling segrat Europavalet, ringde Ekologisternas ledare Marine Tondelier omedelbart upp sina kollegor hos Socialistpartiet och Det okuvade Frankrike.

Hon förklarade att fältet låg öppet för extremhögern, och att det nu var dags att släppa käbblandet. Efter en sömnlös natt i ständiga telefonmöten lyckades Tondelier med bedriften att sy ihop en ny allians mellan de bittra vänsterrivalerna. Dagen därpå kunde hon meddela att en principöverenskommelse nåtts om att bilda Nya Folkfronten.

Resultatet i den första valomgången den 30 juni visade dock att Jordan Bardella, ledare för Nationell samling, var på väg mot premiärministerposten. Den enda frågan inför den andra omgången var om extremhögern skulle få absolut majoritet i parlamentet eller ”bara” en enkel majoritet. Nu skickade Tondelier i väg ett sms-meddelande till Macron, där hon krävde att han skulle mana till republikansk samling.

I dag ser vi resultatet av hennes ansträngningar.

Den republikanska fronten i Frankrike höll. Vänster- och mittenväljare gjorde – ännu en gång – gemensam sak. I den andra omgången av valet till den franska nationalförsamlingen såg de till att blockera högerextremisterna från att ta över regeringsmakten. Vänsterpartiernas allians, Nya folkfronten, blev sensationellt den största grupperingen i nationalförsamlingen. President Emmanuel Macrons partigruppering blev näst störst, följt av i förväg segertippade högerextrema Nationell Samling och dess allierade.

”Nyckeln i valet blir mitten- och moderata högerväljare”, skrev tidskriften Le Nouvel Observateur dagarna före andra valomgången: skulle de rösta på vänsterkandidaterna i de valkretsar där Macrons parti kommit trea i första omgången och dragit sig tillbaka inför andra omgången eller stanna hemma? Valresultatet visar tydligt att mittenväljarna gjorde sin republikanska plikt. Det har vänsterväljarna konsekvent gjort sedan presidentvalet 2002 då de mangrant röstade på gaullisten Jacques Chirac mot högerextreme Jean-Marie Le Pen, och 2017 och 2022 då de röstade på nyliberalen Macron för att stoppa Marine Le Pen. Men det var däremot inte alls lika självklart för den nyliberala högern att stödja vänstern för att värna demokratin.

Nu följde visserligen Macron pliktskyldigt Tondeliers uppmaning, men långt ifrån alla i hans läger var beredda att träda tillbaka till förmån för bättre placerade vänsterkandidater och uppmana sina väljare att rösta på vänstern.

Macrons finansminister Bruno Le Maire förklarade att han inte såg någon skillnad mellan Mélenchons parti Det okuvade Frankrike och Nationell samling. Edouard Philippe, Macrons tidigare premiärminister, instämde.

Marine Tondelier hade svårt att hålla tillbaka känslorna och tårarna när hon bemötte Le Maire: ”Jag är bestört, och jag är extremt arg,” förklarade hon i en intervju. ”Jag är arg för att jag bor i en stad [Hénin-Beaumont i Pas-de-Calais i norra Frankrike, ett fäste för extremhögern] som sedan tio år styrs av Nationell samling och för att jag vet vad det styret innebär för människor med invandrarbakgrund och för hbtq-personer”, fortsatte hon. ”Le Maires uppträdande är fegt och speglar en privilegierad hållning,” dundrade hon. I ett annat framträdande manade Tondelier macronisterna att ”se mig i ögonen och förklara varför ni inte gör någon skillnad mellan vänstern och extremhögern.”

Är det någon enskild som skall äras för att hotet mot den franska demokratin avvärjts för den här gången så är det alltså Marine Tondelier. Hennes moraliska integritet var lika avgörande som hennes taktiska omdöme. 

Tondelier var bokstavligen en färgklick under valkampanjen i sin gröna kavaj som hon bar under alla framträdanden. Men den 37-åriga partiledaren stack inte bara ut med sitt färgval. Hon klev fram i de avgörande ögonblicken, tog initiativet och drev övriga partiföreträdare – först de till vänster och därefter macronisterna – in i de fronter utan vilka Jordan Bardella skulle ha blivit premiärminister.

Tondelier var inte bara arkitekten bakom vänsterns nya folkfront. Nupes, den tidigare vänsteralliansen, föll samman i oktober 2023 när Jean-Luc Mélenchon vägrade fördöma Hamas som en terroristorganisation efter dess massaker på civila israeler. Men det var bara droppen som fick bägaren att rinna över; motsättningarna mellan de mittenorienterade socialisterna och de vänsterradikala okuvade är djupgående. Få hade trott att de på nytt skulle kunna enas.

Hon vann även över många mittenväljare till vänstern. Dessa må vara förskräckta av extremhögern men repelleras samtidigt av den kontroversielle Mélenchon som av många, också inom sitt eget parti, uppfattas som auktoritär. Tondelier är minst lika, om inte mer, karismatisk, men på ett vänligt, tilltalande sätt.

Det politiska samtalet i Frankrike domineras sedan flera år av högerns troper; även många på vänsterkanten – eller som själva anser sig stå till vänster – predikar att Nationell samling endast kan bemötas genom nationalism. Ett sådant exempel är Aquilino Morelle, tidigare talskrivare för socialistiske premiärministern Lionel Jospin och presidenten Francois Hollande. I en ny bok, La Parabole des Aveugles: Marine Le Pen aux portes de l’Elysée (”Parabeln om de blinda: Marine Le Pen vid Elyséepalatsets portar”), driver han tesen att högerextremismen vuxit sig stark för att vänstern inte värnat om nationalstaten mot EU:s överstatlighet och det globala finanskapitalet och för att den anammat mångkulturalism i stället för assimilation av invandrarna. Marine Tondelier visade att vänstern skall stå upp rakryggat för demokratiska värderingar, inte anpassa sig till extremhögern.

Tondeliers erfarenheter som lokalpolitiker i ett högerextremt fäste har bevisligen format henne. Lokala företrädare för Nationell Samling i Hénin-Beaumont hängde ut henne som ”en skam för vår stad” efter att hon delade ut matpaket till flyktingar. ”Jag har lärt mig tre saker om hur man bemöter och bekämpar de högerextrema,” deklarerade hon på ett valmöte: ”Sänk aldrig huvudet, sänk aldrig blicken, sänk aldrig armen!”

Den förre socialistiske talskrivaren Aquilino Morelle förutspår i sin bok att Marine Le Pen kommer att bli vald till president 2027, och han är inte ensam om att befara det. Men nu har lika oväntat som välgörande en annan Marine presenterat sig.

Den överraskande valframgången till trots består dock den franska vänsterns existentiella utmaning. För att slutgiltigt bekämpa och rulla tillbaka extremhögern – som fortsätter att växa även om regeringsmakten den här gången undflydde den – måste vänstern vinna tillbaka arbetarklassen från den. Francois Ruffin, ledande företrädare för de okuvade som med nöd och näppe lyckades besegra Nationell samling i sin valkrets i Somme i norra Frankrike, en gång ett kommunistiskt fäste, varnade på valnatten: ”Väljarna har gett oss en sista chans. Det är nu upp till oss att förvandla vreden till hopp, att ena ett splittrat Frankrike.”

Det blir allt annat än lätt för en vänster som själv är djupt splittrad, men Marine Tondelier har visat att inför hotet mot extremhögern måste viljan till samarbete övervinna frestelsen att käbbla.

Halil Karaveli
Senior forskare vid Institute for security and development policy (ISDP) i Stockholm, och författare till ”Fransk klasskamp och demokratins framtid” (Verbal förlag).
Utrikes 08 juli, 2024

Chiquita-domen stoppar inte bananjättarnas brutalitet: ”Ond frukt”

Enligt Fredrik Gertten bör man inte lita på bananbolagens egna certifieringar eftersom de bara innebär löften om att inte avverka urskog. Foto: Keith Srakocic/AP.

En dom mot Chiquita har gett hopp om förändring i den smutsiga fruktindustri. Men enligt regissören Fredrik Gertten är den enda lösningen att helt sluta köpa bananer.

”De måste ha varit tretusen.”

Det säger den enda överlevande efter en massaker på arbetare vid en bananplantage i delstaten Magdalena vid Colombias nordkust i Gabriel Garcia Marquez klassiska roman Hundra år av ensamhet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Kommentar/Utrikes 07 juli, 2024

I sydfranska Sète kan extremhögern vara på väg att bryta den röda dominansen. Foto: wikimedia commons.

I sydfranska Sète är det tydligt att vänsterns folkfront är den enda kraft som kan hindra Le Pen. Nu har Macrons anhängare ett val: demokrati eller främlingsfientlighet?

I sydfranska Sète märks det knappt att högerextrema Nationell samling just fått 33,5 procent av rösterna i parlamentsvalets första omgång. På Kommunistpartiets fasad vid en central genomfartsgata hänger valaffischerna med kandidaten Gabriel Blascos ansikte och slagord om den nya folkfront som samlar större delen av den breda franska vänstern.

Socialistpartiets lokaler på ett torg jag passerar vid hamnen är också stängda och ser sömnigare ut. Men intrycket är detsamma: här är vänstern på hemmaplan. Det är inte mycket som tyder på att staden dagen före gav Nationell samling en stor majoritet av sina röster.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Ledare 05 juli, 2024

Göran Hägglund är sjuksköterskornas dåliga pojkvän

Vårdförbundet demonstrerar i Stockholm den 12 juni. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Sjuksköterskorna förväntas leva på beröm, i stället för på goda arbetsvillkor.

Jag ser framför mig ett sådant där tackkort från bensinmacken. Texten ”Du är bara bäst!!!” översållat med glitterhjärtan och fjärilar, kanske till och med illustrerat med den tecknade karikatyren av en sexig sjuksköterska av 60-talssnitt med yppig byst och den vita hättan busigt på sned. Ekivokt, men så pass hjärtligt att det bär emot kritisera.

Det jag visualiserar är Sveriges tackkort till den svenska sjuksköterskekåren. Inuti skulle det stå ”Kära syrror! Vad skulle vi ta oss till utan er? Ni fixar allt från morfars höft till en hel jäkla pandemi! Ni är värda alla chokladaskar och minst en flaska bubbel på fredagen! Men hörni, det här med kortare arbetsvecka… ska det verkligen vara nödvändigt? Ni är såklart bäst och allt det där, men strejk? Allvarligt? Mitt i sommaren? Förmodligen har ni blivit manipulerade av några iskalla karriärister på Vårdförbundet. Det är fel av facket att ta patienterna som gisslan! Men vi förlåter er så klart – så fort ni drar tillbaka era krav. Massa kramar!”

Sjuksköterskestrejken är avslutad, ett nytt avtal är i hamn, och som vanligt är det inte helt lätt att kora en segrare. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att konflikten givit resultat och att strejken ”förflyttat parterna i arbetstidsfrågan”. Nattarbetande sjuksköterskor kommer att få en förkortad arbetsvecka, men målet om en generell arbetstidsförkortning med en kvart om dagen för alla Vårdförbundets medlemmar (vilka, utöver sjuksköterskor inkluderar biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor) uppnåddes inte.

De initiala varslen från facket var häpnadsväckande omfattande och kännbara. Men inom några veckor hade strejken försvagats. Flera av arbetsplatserna som togs ut i strejk – de mest kännbara, inom akutsjukvården – återgick i arbete efter lokala förhandlingar där regionerna menat att varslen är samhällsfarliga. I Östergötland drogs faktiskt samtliga stridsåtgärder tillbaka med det argumentet.

Sjuksköterskestrejken är avslutad, ett nytt avtal är i hamn, och som vanligt är det inte helt lätt att kora en segrare.

Och innan någon läsare tänker att Vårdförbundet varit ena syltryggar bör ni vara medvetna om detta: ytterst fanns den så kallade Centrala nämnden. Den hade makten att stoppa hela strejken utifrån dess samhällsfara. Dess ordförande är den, enligt pressmaterialet, opartiske Göran Hägglund – det vill säga mannen som hackade sönder sjukvården och berikade privata aktörer med sitt älskade vårdvalssystem. Att vara flexibel i lokala förhandlingar blev därför nödvändigt för Vårdförbundet.

Efter initialt stöd från allmänheten började det dyka upp insändare som anslöt sig till SKR:s tolkning av situationen, nämligen att ”det är synd att Vårdförbundet bundit sig vid masten med ett fullkomligt omöjligt och orealistiskt krav”. Formuleringen om att patienterna tagits gisslan kommer direkt ur en sådan insändare.

I korthet kan Sveriges inställning till sjuksköterskorna sägas vara: ”Ni är värda allt. Utom just tid. Nej, tyvärr, inte ens en kvart om dagen. Men det är för att ni är så himla viktiga, känns inte det bra?”

Att de tjänstemän på arbetsgivarsidan som sänder detta budskap själva har fått en bekväm position på arbetsmarknaden efter pandemin, med mängder av så kallad förtroendearbetstid och distansarbete från sommarstugan, är direkt stötande. Faktum är att landets förhållande till sjuksköterskorna på snart sagt varje punkt går att checka av mot de på nätet populära testerna om hur man identifierar en dålig pojkvän. En punkt lyder ”han sätter dig på piedestal men tar dig för given”, en annan ”han blir osäker när det går bra för dig”, en tredje ”han hör bara av sig när han har behov av dig”.

Läs mer

Vad det aktuella avtalet innebär i praktiken får tiden utvisa, liksom huruvida Vårdförbundets kamp om tiden kommer att fortsätta. Visar det sig att resultatet bidde en tumme, kommer budskapet till sjuksköterskorna att vara tydligt: massuppsägningar är det enda sättet för er att uppnå en mer hållbar arbetssituation. Det är också där som dålig pojkvän-testerna på nätet brukar landa i: rekommendationen att göra slut. Sjukvården går i så fall ur askan i elden, och situationen blir… ja, samhällsfarlig på riktigt.

Cecilia Verdinelli
Skribent och läkare.
Rörelsen 04 juli, 2024

SVT gör subtil propaganda för surrogatmödraskap

”Jag vill ha barn” är mer fokuserad på jaget än på barnet och mamman, tycker skribenten. Foto: SVT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Yngsta dottern tog studenten och stack utomlands. Det blev plötsligt så tomt i lägenheten att vi funderade på att skaffa hund eller göra en långresa vi också. Då kom min fru på att vi kan köpa en kvinna som kan bära och föda ett nytt barn åt oss. Eller ännu hellre tvillingar. Och gärna från Zimbabwe eller Nicaragua där vi har bott och arbetat i många år. I de länderna finns ju massor av fattiga kvinnor som behöver ett tillskott i hushållskassan, så det skulle vara vinn-vinn för alla parter.

Skämt åsido. Men den ekonomiska transaktionen är faktiskt enda sättet att försöka legitimera det klassmässiga, könsmässiga och koloniala förtryck som det innebär att köpa en kvinnas kropp för det heligaste av ändamål. Ja, hon blir förmodligen traumatiserad för livet. Nej, hon kommer aldrig någonsin att släppa tanken på barnet hon burit och fött. Men hon fick i alla fall en slant för besväret!

Vid närmare eftertanke finns ytterligare ett sätt att legitimera köpet av utsatta kvinnors kroppar och sinnen. Det är att stoppa huvudet i sanden och låtsas att förtrycket inte existerar. Allra mest subtilt är i sådant fall att uteslutande fokusera på reglering av ett antal otäcka konsekvenser av människohandeln, detta till den grad att vi till slut glömmer bort vad som var själva huvudproblemet med surrogatmödraskap.

SVT:s dokumentärserie ”Vi ska ha barn” fokuserar helt och hållet på tre otäcka konsekvenser av människohandeln. För det första handlar det om att gamla och närmast dementa personer tillåts bli föräldrar. För det andra handlar det om att bebisarna inte får svensk vård om de blir sjuka i ursprungslandet. För det tredje handlar det om att pedofiler kan utnyttja systemet så länge det är helt oreglerat.

Alla dessa tre konsekvenser av surrogatmödraskap kan givetvis lösas med regleringar och legalisering. Om staten tar över ansvaret blir det såväl ökat sjukdomsansvar som betydligt striktare kontroll av ålder och allmän lämplighet än den som marknaden och vinstintresset kan erbjuda. Om surrogatmödraskap blir lagligt kan man dessutom börja använda kvinnor på hemmaplan för detta ändamål.

På ett försåtligt sätt driver SVT:s dokumentär tesen att lösningen på problemen med surrogatmödraskap är reglering och legalisering. Det sägs aldrig rent ut, men till och med programmets skurkar (Eduardo Afonso på företaget Nordic surrogacy och juristen Staffan Sörenson) får lägga ut texten om hur bekymmersamt det är att staten inte tar sitt fulla ansvar på det här området.

Huvudproblemet med surrogatmödraskap – att ge en utsatt kvinna men för livet genom att köpa hennes kropp och sinne – lyser helt med sin frånvaro, både i dokumentärserien och i de inställsamma referaten på kultursidorna. Sandra Stiskalo och Caroline Ringskog Ferrada-Noli går rakt i regleringsfällan. Ulrika Stahre är bättre på att problematisera, även om bisatsen ”genomgå graviditeter som kan vara nog så krävande” är en smått häpnadsväckande eufemism för att uttrycka vad det innebär att bära och föda ett barn som enligt köpekontrakt måste lämnas bort så snart som möjligt.     

Enligt Stahre är det lika svårt att komma åt handeln med kvinnokroppar som att krossa kapitalismen. Det är lika pessimistiskt som överdrivet. Exempelvis skulle public service kunna bidra till att återskapa samhällelig medvetenhet kring huvudproblemet i stället för att flyta med i reglerings- och legaliseringsvågen. Framför allt krävs dock ytterligare lagstiftning. I Sverige är det redan förbjudet med surrogatmödraskap. Men för att komma åt utlandsproblematiken kan man börja med att stänga ner surrogatföretagen, för att därefter införa en motsvarighet till sexköpslag mot handel med utländska kvinnor.

John Lapidus
Författare och doktor i ekonomisk historia.
Utrikes 04 juli, 2024

Stram Starmer triangulerar sig till makten

Keir Starmer talar i London den 29 juni. Foto: Stefan Rousseau/AP.

Under Keir Starmer har partivänstern rensats ut ur Labour. Nu har partiet till och med börjat attackera Tory-regeringen från höger. Labours valseger är i princip garanterad, men kommer den till priset av partiets egen identitet?

Få scener är så illustrativa för nästa helgs brittiska val som den som utspelades när den sittande konservativa regeringen lanserade sitt partiprogram den 11 juni. Vid den anrika motortävlingsbanan Silverstone i Northamptonshire i mellersta England presenterade premiärminister Rishi Sunak Torypartiets valmanifest i blåst som påminde om den motvind partiet har i opinionsundersökningar.

Samtidigt satt i andra änden av landet den man som av allt att döma kommer att ersätta honom om en vecka. För att markera avstånd från den glassiga Formel 1-bana som Sunak valt som inramning, tog Labours ledare Sir Keir Starmer emot pressen i ett färgglatt klassrum på en lågstadieskola i den nordengelska arbetarstaden Middlesborough. Omgivna av uniformsprydda elever väntade journalister och tv-kameror på att arbetarpartiets ledare skulle ge en klassbaserad sågning av Torypartiets politik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 03 juli, 2024

Feminismens stora förfest

Medlemmar i Feministiskt initiativ på partiets valvaka i maj 2014. Foto: Pontus Lindahl/TT.

Under supervalåret 2014 stod feminismen i sin zenit. Gudrun Schyman besökte Berlin, SD-politiker kallade sig feminister och unga skolades i intersektionell teori via bråkiga grupper på Facebook. Sedan gick luften ur den rosa ballongen.

På bussen mot ambassaden tvivlade jag. Gjorde jag verkligen rätt?

Tillsammans med ett dussin andra svenskar i tidiga tjugoårsåldern skumpade jag fram mot rikemansstadsdelen Tiergarten i Berlin. Vanligtvis rörde jag mig mest mellan lägenheten, språkskolan och min stammisbar Laidak, och lämnade sällan två-euro-ölen-stadsdelen Neukölln.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Inrikes 03 juli, 2024

I dag är det högern som är blåhårig

Utbildningsminister Mats Persson vill skydda tankarna från wokeism. Foto: Samuel Steén/TT.

Vänstern lämnade lättkränktheten bakom sig. Högern verkar däremot ha fastnat där för evigt. Anledningen är att de behöver någon att vara arg på – för vad ska de annars göra?

Innan jag slutligen portades från två av de stora feministiska diskussionsgrupperna på Facebook hade jag lagt åtskilliga timmar på att raljera och bråka i dem. Oftast skedde det under poster av typen ”Jag är en ängslig svensk medelklassmamma som får en dålig känsla i magen av min svägerskas drömfångare, kan ni hjälpa mig förklara varför det är problematiskt?” eller ”Viktig vit feministsnubbe förklarar varför rasifierade queera sexarbetare inte förstår sitt eget bästa.”

Om jag berättar att det överlägset mest explosiva (och återkommande!) debattämnet var om ifall blonda fick ha dreadlocks eller inte, så förstår ni var ribban låg. Denna kultur blev sedan en arvssynd som gör att vi måste ta ansvar för allt töntigt och korkat som går att sortera in under etiketten ”woke”, som ständigt anförs mot oss oavsett om det kommer från Centerpartiets kommunikationsavdelning eller Ben & Jerry’s.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 03 juli, 2024

Snart kan den femte vågens feminism svepa över oss

Aileen Moaf och Soraya Goleb från gruppen Streetgäris vid en demonstration i Husby i maj 2013. Foto: Roger Wikström/TT.

I högerns värld ses den fjärde vågens feminism som urkällan till vänsterns styrka. Delar av vänstern ser den i stället som en underminerande kraft. I själva verket kan vi redan urskilja de första tecknen på en ny rörelse.

Det finns ett enkelt sätt att ringa in den samtidsanda som dominerade den politiska diskussionen 2014. Det är att se vilka begrepp som Utbildningsradions program Bildningsbyrån förklarade i sin programserie Ordförrådet året därpå. Här presenterades de ord som var nödvändiga för att delta i det offentliga samtalet vid tidpunkten. De första sju avsnitten ägnades åt orden diskurs, struktur, kontext, intersektionalitet, appropriation, hegemoni och norm.

2014 påbörjades ett hegemoniskifte. Den marxistiska teoretikern Chantal Mouffe beskrev det som ett kortvarigt populistiskt ögonblick som sprang upp, en öppen situation där den gamla nyliberala världsordningen vacklade och något nytt kunde ta form. Skiftet var tveklöst populistiskt, men kunde gå åt höger eller vänster – samhället kunde bli mer tolerant eller konservativt. Väljargrupper var i rörelse, gamla partier föll samman och nya bildades. Normer luckrades upp, nya sätt att prata formulerades. Och en ny intersektionell feminism vällde fram.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Mathias Wåg
Grävande journalist och aktivist.
Krönika 03 juli, 2024

Vilka styr världen, frågade Beyoncé. Svaret är fortfarande de med pengar. Illustration: Leodan Rodriguez (beskuren).

Du tar en öl med kompisar i Hornstull. Diskussionsämnet för kvällen är ”emotionellt arbete”. En vän har precis haft en utläggning om att hens kille aldrig frågar hur hen haft det på jobbet. ”Dumpa honom gumman”, säger en annan kompis och gänget skrattar och skålar. Tidigare på eftermiddagen demonstrerade ni mot Jimmie Åkesson genom att vända ryggen och skramla med nycklar under hans tal på Norrmalmstorg. Solen skiner. Året är 2014 och livet är bra.

Året brukar ibland benämnas ”peak woke”. När den i dag så utskällda identitetspolitiken kulminerade i att Feministiskt initiativ knep ett EU-mandat och alla kallade sig feminister och antirasister. Ett rättvisepatos där den svages perspektiv skulle guida vägen framåt antogs. Genom att utplåna skillnader sinsemellan skulle vi lättare kunna förenas mot kapitalismen. Vi tänkte att den svagaste hade erfarit alla svårigheter – rasism, sexism, funkofobi – och därför visste bäst vad som behöver ändras. Med handen på hjärtat kändes året ibland som de förtrycktas olympiad, en kamp om vem som skulle få höras mest.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr