Det amerikanska presidentvalet såg länge ut att bli en kamp mellan geronter. Men kanske var det bara en försmak. Om elitens drömmar om stoppat åldrande blir verklighet kan vi snart se 150-åringar utmana varandra om makten över planeten.
Stentavlan över ingången till Stampens kyrkogård i Göteborg har i hundra år basunerat ut sitt budskap i övertydliga kapitäler för alla som passerar, till fots eller i en spårvagn: tänk på döden. Men tidigt i våras kom stora maskiner och lyfte av stenen för renovering – eftersom Göteborg är Göteborg var det en stor mediehändelse – och sedan dess är den borta. Stentavlan var värre åtgången än man trott, förklarar en chef i Svenska kyrkan bedrövat när Göteborgs-Posten ringer och frågar, och renoveringen kommer tyvärr att dra ut på tiden.
Oavsett om tavlan någonsin återkommer har budskapet ”Tänk på döden” på bara ett sekel gått från att vara en vänlig påminnelse om att hålla sig i skinnet i detta liv och inte glömma att efterlivet är grejen – på det viset inte olikt påminnelsen i husmorskalendrar om att lägga lutfisken i blöt – till att bli ett musealt budskap som nästan bara kan betraktas ironiskt, som en monument över glädjelösheten i en svartvit, generisk dåtid.
Ja, de levde längre i buren, men de låg ju mest i ett hörn och flämtade
För att bromsa åldrandet och förlänga existensen med sikte på oändligt liv, har biotekniker på senare år klivit ut från science fiction-sfären och in i vetenskapens halvskugga. Från skämttidskriften En Ding-Ding Värld (1992–2000, salig i åminnelse) till studier i Pubmed.
Biologiskt finns ingen konsensus kring den mest effektiva tekniken, utöver att kalorirestriktion, alltså halvsvält, har visat sig skjuta upp åldrande hos möss. Jag glömmer inte hur min lärare på läkarutbildningen beskrev försöket: ”Ja, de levde längre i buren, men de låg ju mest i ett hörn och flämtade.”
Vilket inte så lite påminner om den amerikanska teknik-rikingen Bryan Johnson, som inte bara tänker stoppa sitt åldrande utan också bli yngre. Till sin hjälp har han ett isolerat liv i en kontrollerad miljö med bland annat svår kalorirestriktion, dagliga blodanalyser – och injektioner av ungt blod i sin penis.
Johnson är en blandning av försäljare och driftkucku, och bör inte tas på allvar. Men med tanke på den snabbt ökande kunskapen om att slå på och av gener, kombinerat med storleken på investeringarna inom radikal livsförlängning, så är det inte alls omöjligt att det utvecklas tekniker och läkemedel som med hyfsad säkerhet kan förlänga användarnas liv till 150 eller kanske 200 år. Lagar och regelverk kring radikal livsförlängning blir enligt en del bedömare den stora biopolitiska frågan år 2050.
De första politiker som driver livsförlängning som profilfråga har redan dykt upp: kaliforniern Zoltan Istvan som rentav deltog i republikanernas nomineringsprocess till presidentkandidat 2020. (Det gick inte så bra trots att vallöftet om evigt liv ändå får anses tungt.)
De första politiker som driver livsförlängning som profilfråga har redan dykt upp
Nu blev det ju inte Biden mot Trump, men att striden om världens mäktigaste politiska ämbete nästan stod mellan två geronter var för många, mig inkluderat, en mardrömsbild av framtiden. Det har stundvis varit svårt att inte associera till Mad Max-filmens apokalypsmonster Immortan Joe. Än mer mardrömslik blir situationen om man betänker det häpnadsväckande faktum att den amerikanska befolkningens medellivslängd enligt vissa sätt att räkna har sjunkit under 2020-talet, vilket förklaras med covid och fentanyl.
Det finns förvisso goda argument för att ett förlängt liv kan leda till långsiktighet i politiska preferenser, som skulle göra nytta i resurs- och klimatfrågor. Men radikal livsförlängning under kapitalistiska villkor kan inte bli annat än en grotesk situation där de rikaste blir ännu mäktigare än i dag, slukar en ännu större del av biosfären, och i en episk triumf undanröjer den enda existentiella rättvisan som ännu finns kvar mellan jordens rikaste och fattigaste – döden.
Fisher Body-verket i Detroit har varit övergiven sedan företaget gick i konkurs 1984. Nu finns det planer på att omvandla det gigantiska verket till bland annat hyresrätter. Foto: Mathias/Adobe stock.
En gång var Detroit den amerikanska ekonomins motor. I dag är fabrikerna stängda – men stadens arbetare kämpar på. I en grön Ford rattad av en fackveteran ger sig Flamman ut på upptäcktsfärd genom välfärdskapitalismens ruiner.
Efter en trött gränsvakts uttråkade frågor kliver jag ut från flygplatsen i Detroit, platsen som i hundra år varit den globala bilindustrins bultande hjärta.
Motorstaden, förevigad genom Motownsoundets namn, var byggd av och för bilindustrin, och erbjöd under en tid ett enormt välstånd för regionen.
Här har bilen format alla aspekter av det urbana rummet. Den trottoarremsa jag befinner mig på är del av ett trevåningssystem av vägar staplade på varandra, direkt uppkopplade mot Detroits motorvägssystem. Bakom taxibilarna tornar ett gigantiskt parkeringshus upp sig.
En silvrig kommunal buss glider in på parkeringsplatsen framför flygplatsens ingång. Jag kastar mig på, men lyckas inte köpa en biljett eftersom chauffören inte kan växla en tjuga. Hon låter mig åka med ändå, och under min timslånga resa genom natten fylls bussen sakta av stadens arma, sjuka och utslagna. Enligt en snabb bedömning har de flesta som hasar sig på drabbats på ett eller annat sätt av den opiatepidemi som härjar i landet.
I dag ligger trafiklederna som skurit genom stadens väv öde – åtminstone om man jämför Detroit med folklivet i New York eller trafikstockningarna i Los Angeles.
Under sina glansdagar var staden den fjärde största i USA, med sina närmare två miljoner invånare. Efter att fabriker automatiserats eller flyttat utomlands har befolkningen sjunkit till en knapp tredjedel.
Luggslitet. Två övergivna hus i västra Detroit. Foto: Carlos Osorio/AP.
I dag är Detroit i stället känt för sina ruiner. De övergivna fabrikerna och lagerlokalerna var på 80-talet den infrastruktur som möjliggjorde technoscenens framväxt i Detroit, då människor började festa i de öde industriområdena. På 90-talet hade de sönderfallande tegelkomplexen börjat attrahera fotografer från hela världen, i jakt på sorgsna scener från senkapitalismens förfall.
Bostadsområdena, där allt fler av villorna från guldåren står tomma, fick under det sena 00-talet flera magsparkar. Obamas stödpaket under finanskrisen riktades bort från de skuldsatta husägarna, som i stället tvingades sälja sina hem till spekulanter som tjänat miljarder med marginella arbetsinsatser.
På kartor över hus sålda på auktion efter missade amorteringar i bankkrisens efterdyningar sticker Detroit ut som det värsta fallet i USA:s nordstater.
Den bullrande bussen åker förbi ett enormt Amazonlager snirklar sedan vidare genom Dearborn. Här föddes Henry Ford 1863, och Ford Motor Company 1903. Ett kvartssekel senare slog världens största fabrik upp portarna här: Fords River Rouge-verk.
Som mest jobbade 100 000 människor på verket. Från det löpande bandet rullade inte bara miljoner bilar av varje år, utan även den sociala ordning som av samhällsvetare döpts till just fordismen.
Kärnan var massproduktion av varor för en ständigt växande marknad. Arbetet skulle standardiseras, medan en relativt hög lön skulle stimulera masskonsumtion även för fabriksarbetare. På detta sätt kunde den västerländska kapitalismen stabiliseras efter börskraschen 1929.
Men precis som Fords hemstad ligger även den fordistiska kapitalismen i dag i spillror – och välfärdskapitalismens ständiga tillväxtrekord har förpassats till historien.
Jag hoppas kunna få se en skymt av vad som finns kvar av den fordistiska staden redan första kvällen, men bussen håller sig till Dearborns huvudgata. Visst syns ett par slitna hamburgerhak, små 50-tals-villor i behov av en rejäl renovering, gamla kontorsbyggnader omvandlade till jemenistiska restauranger.
Det mesta jag ser från bussfönstret är dock nybyggt skräp. Kedjor vars välbekanta logotyper är täckta av smuts och avgaser. Ställen med enorma parkeringsplatser eller komplexa drive-in-system som kränger blaskigt kaffe och friterad snabbmat till bilister. Om hundra år kommer inget av detta ens att vara ruiner.
Från det löpande bandet rullade inte bara miljoner bilar av varje år, utan även den sociala ordning som av samhällsvetare döpts till just fordismen.
På ett mexikanskt snabbmatshak mitt i staden stöter jag på min kompis Maria, som ska möta upp sin vän Mikael. Genom kontakter från Volvos fackklubb i Göteborg känner han en gammal fackveteran i staden, som lovat att ta med honom på en rundtur efter lunch.
Snart sitter vi alla fyra i en grön gammal Ford.
I bakluckan ligger ett plakat från gårdagens demonstration mot postens privatisering, på golvet en kasse med fackliga nyhetsbrev.
– Brevbärarna är stridbara, säger Dianne på väg tillbaka ut mot Dearborn.
– De har sitt fack och kommer inte ge sig utan en jävla fajt.
Hon är mer oroad över migrantarbetarna. Ofta saknar de rätt papper och jobbar dessutom för mindre, privata företag där facken hålls borta. De är utspridda, isolerade och utan den grundmurade makt som en fackförening ger de statsanställda brevbärarna.
I sitt kvarter, Mexicantown, fokuserar nu Dianne på vad hon med en fras från anarkistfursten Pjotr Kropotkin kallar för inbördes hjälp. Gamla aktivister som överlevde 70-talets repression lär barnen hur de ska undvika inlägg i sociala medier som ger gränspolisen ledtrådar om var papperslösa bor, berättar hon. Ett improviserat system för att varna för räder, och hålla papperslösa borta från gatorna genom att grannar handlar mat åt varandra har organiserats i området.
För tio år sedan stod vräkningar i fokus, med finanskrisens härjningar av den redan sargade staden och masshemlöshet som det primära hotet. Nu ger aktivister i stället allt för att hjälpa migrantarbetarna genom den andra omgången av hårda Trumpår.
Tungt. Arbetare på Fords gigantiska River Rouge-verk, 1937. Foto: AP.
– Det började med att jag gick med i den katolska fredsrörelsen 1964, berättar Dianne, i full fart på en ödslig motorväg genom Dearborn.
Sedan ”blev hon marxist”, gjorde en vända i ett allt mer sekteristiskt parti och hamnade till slut i Detroit som facklig organisatör.
Bilen saktar in och stannar vid det som finns kvar av det gamla River Rouge-verket. På en parkeringsplats stiger vi ut och möts av bitande kyla med små snöflingor som singlar ned runt oss. Dianne hoppar raskt från sin egen historia till stadens.
– Henry Ford hatade facken, men också bankerna. Och han var inte så mycket för judar. Men han lät svarta jobba i sin fabrik. Bara med de sämsta jobben, förvisso, och i segregerade avdelningar.
Ändå något, tänker jag tyst.
– Så var det inte i alla fabriker då, bekräftar Dianne.
På 30-talet pressade sig bilarbetarfacket United Auto Workers (UAW) till sig avtal med biljättarna, en efter en. Under det kvasi-syndikalistiska industrifacket CIO:s ledning, och med vilda strejker i arsenalen och den fackvänlige Roosevelt som potentiell allierad, organiserade de snabbt miljontals arbetare.
Man kan inte backa för mobbarna i Washington, de blir aldrig nöjda och de föraktar svaghet.
Att kontrollera just verket i Dearborn var avgörande för om facken på sikt skulle överleva. Och efter fem års stenhård kamp lyckades UAW faktiskt få till ett avtal 1941. De fick dessutom oväntat stöd från Fords barn och barnbarn, Edsel Ford och Edsel Ford II. De menade att det var dåligt för affärerna att låta sin envise anfaders principer gå före ordning och reda på golvet.
I avtalet förbjöds den tidigare systematiska diskrimineringen av arbetare, vare det rörde sig om segregation på arbetsplatsen grundad ”ras, hudfärg, nationalitet, kön eller tro”.
Trots att den gamla anläggningen i huvudsak är riven, och bara 6 000 jobbar vid Fords nya fabrik på samma plats, så finns avtalets princip kvar inskrivet i varje UAW-kontrakt sedan dess.
I dag har Dearborn fått ny politisk relevans. Staden har en av de högsta andelarna arabiska invånare i landet. I representanthuset företräds Dearborn av Rashida Tlaib, stridbar socialist född i Detroit men med rötterna i Palestina.
Det interna upproret mot Kamala Harris tystnad kring Israels krigsbrott under demokraternas valkonvent leddes från Detroit, men kvästes systematiskt utifrån hypotesen att arabamerikaner ändå inte hade något val än att rösta demokratiskt eftersom Trump med sitt ”muslimförbud” skulle vara så mycket värre.
I valet vann Trump delstaten med en knapp marginal, efter att statens demokrater inte kunde förmå sig att mobilisera sin sociala bas för Harris.
Vi tar ett kort stopp vid den nedlagda Michigan Station, en pampig jugendbyggnad från 1911. Den var länge ruinturisternas favoritdestination, men har precis rustats upp med Fordfamiljens privata pengar.
Det går fortfarande inga tåg, och den nyrenoverade stationsbyggnaden ligger öde. Det enda som är öppet är ett snabblivs, och bara en handfull turister och några väktare syns i lokalen. Trots det nypolerade marmorgolvet är byggnaden lika mycket en ödslig ruin som när den bara befolkades av duvor och hemlösa.
Kamp. Arbetare vid General Motors fabrik i Detroit strejkar, hösten 2023. Foto: Paul Sancya/AP.
– Det kommer att vara mysigt för folk i området att hänga här på sommaren, säger Dianne övertygande, och låter som förläst arkitekt.
Vi åker vidare mot Hamtramck, en liten stad på drygt 25 000 invånare, insprängd som en enklav i storstadsregionen Detroit, där Dianne jobbade och organiserade på American Axle Company i sexton långa år.
Hon berättar om hur hon hittade andra överlevare från vänsterns slitningar i 1970-talets Detroit. Tillsammans bildade man det tvärfackliga och oberoende nyhetsbrevet Labor Notes, som ett sätt att länka samman gräsrötter i olika avdelningar och förbund.
– Vad gör man när man inser att det inte skulle bli någon revolution i Amerika? frågar Dianne och svarar direkt själv.
– En del flyttar ut på landet, andra skriver sin stora bok. Vi fortsatte organisera på golvet.
Så småningom blev nyhetsbrevet en tidning, och deras återkommande konferens drar nu för tiden flera tusen som vill slipa sina organiseringsfärdigheter. Allt finns samlat i boken A troublemaker’s handbook.
Till skillnad från det slitna Dearborn är det mer centrala Hamtramck relativt välbevarat. Husens färg flagnar lite mindre, och det är färre ödetomter där övergivna villor en gång stått innan de rivits.
Dianne pekar ut en liten korvfabrik för oss. Tillsammans med pirogbageriet längre ned är den ett spår av en tid då tiotusentals östeuropéer sökte sig hit och byggde upp såväl staden som sina UAW-avdelningar. Det var många ryssar, balter och tyskar, men de flesta var från Polen.
Topp. USA:s tidigare president Joe Biden besöker General Motors fabrik för elektriska bilar i Detroit, november 2021. Foto: Evan Vucci/AP.
Även om många vänsterorienterade polacker som hamnade i staden var inbitna ateister, och många också var judar snarare än katoliker, levde den polska identiteten kvar. När påven besökte USA 1987 stannade han till i just Hamtramck.
– Vad hette han nu igen? Den onda! säger Dianne, innan hon rotar fram namnet Johannes Paulus II ur minnet.
– Han kom inte till Detroit, han kom till Hamtramck, utbrister hon med ett nöjt leende.
Vi hoppar in i bilen igen och kör vidare mot det gigantiska Stellantis-verket, som äger Chrysler, en Detroits tre stora bilmärken. Sedan nyöppningen 2021 tillverkar de SUV:ar.
Dianne berättar om krisen UAW ställdes inför när hela ledningen 2022 fälldes i en korruptionsskandal och tvingades avgå. Hon och hennes radikala gräsrötter tog till sig ultraliberalen Milton Friedmans devis om att varje kris är en möjlighet, och bestämde sig för att det nu var dags att avskaffa det odemokratiska system där man bakom lyckta dörrar förhandlade fram styrelse och ordförande.
– På morgnarna smög vi in på parkeringsplatsen och delade ut flygblad där vi krävde reformer i UAW.
”En medlem, en röst” låter kanske inte radikalt, men de stora fackens bysantinska hierarkier möjliggjorde just den väv av mutor och korruption som skatteverket till slut upptäckte. Just därför hade systemet också haft starkt stöd i fackets interna byråkrati.
Gräsrötternas krav vann vid kongressen, och majoriteten av den nya styrelsen såväl som den nya ordförande Shawn Fein, som valdes med de nya reglerna, kom från en mer radikal del av UAW. Året därpå stod UAW under Feins ledning på sig i avtalsrörelsen, vilket ledde till en serie strejker där fackets lönekrav vann tillbaka mycket av det som de förlorat under inflationsåren.
De senaste veckorna har Fein å ena sidan gjort ett avtryck i offentligheten genom att iklädd Eat the rich-tröja introducera Bernie Sanders på sin omåttligt populära ”fight oligarchy”-turné som systematiskt utmanat republikanska politiker på hemmaplan. Men Fein har också varit en av få från arbetarrörelsen som öppet sagt att han varken bryr sig om vilken färg folk har på sin keps – och gått så långt som att antyda ett stöd för Trumps handelstullar.
Tullarna skulle i Feins ögon kunna användas för att hålla bilföretagen borta från omlokalisering till låglöneländer. För andra i arbetarrörelsen är denna öppning mot Trump en eftergift till vad de ser som rasister vilka betraktar mexikanska arbetare som mindre viktiga.
Dianne tillhör den andra sidan i debatten, och trots den framgångsrika strejken är hon besviken på ledningen. De satsar inte tillräckligt på att utbilda och utveckla medlemmarnas kapacitet för organisering, menar hon, och öppningen mot Trump är ett svaghetstecken.
– Man kan inte backa för mobbarna i Washington, de blir aldrig nöjda och de föraktar svaghet, kommenterar hon den nya ledningens tvetydighet inför Trumptullarna.
Kanske har hon rätt. Fein ser strategin som ett defensivt drag för att öka fackets oberoende när deras traditionella allierade i Demokraterna varken vinner val eller levererar när de har makten. Men det kan också ses som ett svaghetstecken inför den dust med Trumps regering som nästan säkert är i antågande.
Feins besvikelse på Demokraterna är begriplig. Det var mycket snack om facken från Bidens sida, inte minst innan Sanders hoppade av primärvalet 2020 och lät Biden outmanad axla rollen som presidentkandidat. När det kom till kritan sänktes den fackvänliga lag, som Sanders byggt sin primärvalskamp kring, i kongressen 2020 trots att Demokraterna hade en egen majoritet. Hade Biden använt sin avsevärda makt över partiet som nyvald president kunde han lätt ha tvingat fram de sista röster som hade behövts.
Mitt i diskussionen om facket, Biden, Trump och Fein utbrister Dianne:
– It’s all gone!
Vi kör längs en gata som en gång i tiden löpt längs med det enorma Packardverket. Det karakteristiska fabrikskomplexet ritades 1903 av landets främsta industriarkitekt, Albert Kahn, och har fallit sönder i årtionden. Sist Dianne var förbi, för något år sedan, var hela kvarteret kvar. Nu är allt som återstår en ensam lagerbyggnad.
Det är svårt att tolka hennes tonfall. Det finns en kärlek till staden, dess historia och dess landmärken. Och det finns en ilska gentemot företagen som en gång drev dessa ställen. När hon återberättar historien märker man en underton av sorg i hennes röst, men det är också tydligt att hon värjer sig mot nostalgi så gott hon kan.
Vi åker förbi Packardverkets sista ruiner utan att stanna, förbi sönderfallande och i många fall delvis rivna villaområden, förbi hennes favoritmuralmålningar och en nedlagd båtfabrik nere vid floden som gjorts om till friluftsbutik.
Utanför bilfönstret skymtar slitna parker, enorma bokaffärer med miljoner begagnade titlar och minnesmärken över stadens långa och stolta svarta historia.
Till slut är energin slut. Vi stannar för tacos, igen, i Diannes kvarter Mexicantown. Grönsakerna är krispiga, salsan stark. Vi bjuder, efter att hon förnärmat vägrat att ta emot bensinpengar. Sedan skjutsar Dianne, trots våra protester, in oss till stan igen.
Två dagar senare möts vi ännu en gång. Dianne har familjeårskort på Detroits fantastiska konstmuseum, och bjuder oss alla på inträdet. Hon visar sina favoriter, några van Gogh-målningar och ett par svarta popkonstnärer vars namn jag tappat bort.
Längst hänger vi museets atrium, där Diego Rivera målade sitt kanske främsta mästerverk – en serie muraler där Detroits gigantiska fabriker drar samman en rad olika teman. I Riveras vision av fabriksstaden möts syd och nord, människa och natur, liv och död, fred och krig, precis som Fords och fordismens stad kopplade upp sig mot och omdanade alla aspekter av planeten.
Dianne ställer pedagogiska frågor, identifierar oväntade detaljer och lyfter fram tvetydigt kodade budskap. Rivera smög in mängder avpolitiska blinkningar, trots att han anlitats av stadens patricier. En röd stjärna på en arbetshandske fick nästan hela målningen bortplockad efter en antikommunistisk häxjaktskampanj, men eftersom Fordarbetarnas populäraste arbetshandskar hade just en röd stjärna som logotyp överlevde den censuren, berättar Dianne för oss med en glimt i ögat.
Det är River Rouge-verket som utgjort förlaga för målningarna, och Dianne visar på punkt för punkt hur Rivera tagit sig friheter för att få ihop fabrikens alla olika delar i de enorma vyerna. Hon pekar ut ansikten från målningen som identifierats som arbetare i efterhand. Någon var en facklig aktivist, någon annan ett bud som levererade färg till konstnären.
Vi äter chili i kafeterian och börjar ta avsked. Dianne pekar på ett foto, bakom en kvällsmatsätande museumsgäst, på Rivera i målarrock. Han står på nästan samma plats som vi nyss var på, och kysser sin stora kärlek Frida Kahlo.
Något av sista jag frågar är om det finns några planer för aktionsdagen mot Tesla, där Elon Musks överbelånade megaföretag används som hävstång för att pressa tillbaka de pågående massuppsägningarna inom statliga myndigheter som mångmiljardären villigt gjort sig själv till en symbol för.
För en sista gång berättar Dianne en oväntad sanning om Detroit, bilstaden sedan ett århundrade varit i de tre jättarna Chryslers, GM:s och Fords järngrepp.
– Det finns inga Teslabutiker i Detroit på grund av The big three, konstaterar Dianne lakoniskt.
Bilarbetarna har vunnit mycket, precis som de förlorat mycket i Detroit genom åren – vilket stadens lager av ruiner så tydligt vittnar om. Men just striden med Musks nedskärningsvalpar har de än så länge kunnat betrakta från läktaren. Det kanske är tur för Elon Musk.
Magnus Bjerg Sturm: Även Yasin har en plats på Sveriges omoraliska spellistor
Borås kommunalråd Erik Nises bakom ratten på sin amerikanare. Foto: Jennifer Björck
”Om man är född bland proletärer / och gör narkotikaaffärer / om man är redan en gång straffad / så är det lätt att man blir haffad”, sjunger Nationalteatern i låtenKolla kolla, som släpptes år 1978.
”Jag släpper bara dunder, shoutout till kranen”, vrålade vi i kör 38 år senare. Av ”Du gamla, du fria” kunde vi inte mer än ett par rader, men varje gång introt till Yasins ”Trakten min” drog igång stämde vi upp i spontan allsång. Vi kunde hela låten utantill. Alla kunde den. Att sjunga med var lika självklart som att säga prosit när någon nös.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Ebba Busch talar under KD-dagarna i Karlstad den 4 april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Regeringens 50 miljoner mot ätstörningar är inte bara en droppe i havet – utan ett vapen riktat mot den offentliga vården.
”Jag skulle kunna namnge influencers som förmedlar kroppsideal som får barn att hata sina kroppar”, sade Ebba Busch under KD:s landsdagar i Karlstad. ”Det är inte sådana röster vi vill att våra barn ska höra.”
Med de orden lanserade hon satsningar på 50 miljoner kronor mot ätstörningar i vårbudgeten. Hon förklarade att frågan är på ”liv och död” för unga kvinnor, och att det därför är dags att ”vrida om armen på tech-jättarna”.
Det är en välregisserad berättelse. Men det är också ett ypperligt exempel på hur regeringen använder ett verkligt, allvarligt folkhälsoproblem för att vinna politiska poänger – på bekostnad av just den vård de säger sig vilja rädda. Lägligt nog välkomnades utspelen av den välfärdslobby som just nu kämpar för att stoppa Socialdemokraternas återtagande av vård i offentlig regi.
Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik.
I Stockholm pågår just nu något ovanligt: ett konkret försök att föra tillbaka välfärden i folkets händer. Det handlar om att sätta stopp för den vinstjakt som länge präglat stadens sjukvård, där privata aktörer – ofta med starka lobbyapparater bakom sig – har undergrävt likvärdig vård och urholkat resurserna. Inte oväntat möts förändringen av motstånd. De privata vårdlobbyisterna mobiliserar, och plötsligt står regeringen redo med det perfekta motdraget: en ”satsning” på just det område som Region Stockholm nu förändrar.
Entreprenören Isabella Löwengrip har engagerat sig för att stoppa nedläggningen av privata Mandometerkliniken (som avslöjats med systematiskt fusk), och tankesmedjorna Timbro och Synaps storsatsar på att bevaka S ”ideologiska projekt”. I den offensiva kommunikationen används inte sällan oroliga ätstörningspatienter som ”möts av nej från en pressad regionvård”.
Nog finns genuin oro för hur omstöpningen av Stockholmsvården ska gå till på ett patientsäkert sätt. Men för välfärdskapitalet handlar det snarare om att rädda vad som räddas kan i ett system där företag tillåtits tjäna pengar på patienter och brukare.
Och samtidigt som Busch nu slår sig för bröstet över öronmärkta pengar till en specifik diagnosgrupp, blundar regeringen för det som hela sjukvården – i samtliga regioner – har larmat om i åratal: behovet av kraftigt höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner. Och reformer som säkerställer att pengarna stannar i sjukvården. Det hade kunnat rädda vårdcentraler, korta köer, ge bättre arbetsvillkor och faktiskt stärka ätstörningsvården – på riktigt. Men risken finns att det inte välkomnas lika varmt av kompisarna i näringslivet.
Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik. Det kräver en vårdpolitik som sätter patienter före profit, och långsiktiga satsningar som stärker hela sjukvården – inte bara väl valda diagnosgrupper när det passar den politiska dramaturgin. Eller, för den delen, Ebba Buschs instagramföljare.
Tusentals studenter demonstrerar den 3 april vid La Sapienza-universitet i Rom efter att Ilaria Sula, en student vid universitet, mördats av sin pojkvän. Foto: Marco Di Gianvito/ZUMA Press Wire/Shutterstock.
Efter mordet på två 22-åriga kvinnor inom två dygn skakas Italien av protester. Ilskan handlar inte bara om dåden, utan om en kultur där kvinnors liv ännu verkar väga lätt.
I onsdags såg jag Ilaria Sulas ansikte fyra gånger på väg till jobbet. ”Försvunnen”, löd texten i stora, röda bokstäver under bilden som tejpats längs min gata.
– Hon har sorgsna ögon, tänkte jag.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Aimée visar upp en broderad Lóco från Valentino Garavani,
i säsong tre av tv-serien ”White Lotus”. Foto: Fabio Lovino/HBO.
Sann rikedom sticker inte i ögonen – för den syns inte. Förutom när miljardärerna ger sig in i medierna och politiken. Då blir pengarna också farliga på riktigt.
I säsong tre av succéserien The White Lotus, som följer degenererade amerikaner på olika lyxresorter, signalerar kvinnorna status med sina handväskor.
Företagsjuristen Laurie bär en olivgrön Loewe i läder – ett av flera osäkra försök att hålla jämna steg med sina moderiktiga väninnor, medan Kates svarta Valentino uttrycker tjusig Texaselegans. Men skådespelerskan Jaclyn överglänser dem alla, inte främst genom att släpa med en svindyr flätad Bottega till stranden, utan med sin billiga tygpåse från matkedjan Erewhon. Hennes stil kommer inifrån.
Så länge det har funnits hierarkier har det också funnits tekniker för att framställa dem som eviga.
Aristoteles menade attvissa föds som naturliga slavar, med tankekraft nog att förstå order men inte fatta egna beslut. I religiösa system som katolicismen eller det indiska kastsystemet ges ojämlikheten en andlig sanktion. I den liberala kapitalismen framställs klyftorna i stället som rättvisa med skolbetyg, anställningsintervjuer och IQ-tester – alla påstått meritokratiska. Alla dessa tekniker gör klasskillnaderna svåra att ifrågasätta, eftersom de verkar naturliga.
Så hur ser distinktionen ut bland Sveriges rika?
Konservativa, till både höger och vänster, älskar att håna den urbana medelklassens köpvanor, med symboler som rosévin, cykling och elbilar. Den sortens konsumtionsval visar visserligen hur vi lockas att tävla genom diskreta framgångsmarkörer, i stället för att se vad vi har gemensamt.
Hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på?
Men den som är intresserad av den verkliga eliten måste byta scen.
De senaste åren har en ny miljardärklass växt fram i Sverige. De är så många att Affärsvärlden har börjat ranka dollarmiljardärer för att få plats med alla tjusiga namn i tidningen. Men att skriva om denna nya klass är omöjligt, för de syns inte i några flöden. De bär dyra kläder utan loggor, tränar med privata yogainstruktörer, och köper viner som aldrig syns på butikshyllorna. Osynlighet är överlägsenhet.
Det här är förstås uttänkt.
För hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på? Viss konsumtion dyker åtminstone upp i statistiken, som de privatplan vi annars inte ser skymten av. Då och då lägger plutokraterna till för att stiga ned bland sina undersåtar, som när Mark Zuckerberg klev iland på norska Bodø från sin 118 meter långa tremiljardersjakt ”Launchpad”. Resten av rikedomen stuvas undan på öar utan postnummer.
Men inte heller fåtalets lyx är något stort samhällsproblem. Det må vara användbart som bränsle för vår klassvrede, men om någon techbrorsa tror att en klocka för 10 miljoner är bättre än en för tusen spänn spelar ingen större roll. Att någon har byggt en vinkällare i rymden är inte problemet. Problemet är om han finansierar en högerpopulistisk tankesmedja.
Vilka effekter det kan få ser vi inte minst i USA, där teknikmiljardärerna först tog sig an San Francisco, och därefter stod uppradade under Donald Trumps installation. Ägarna till anrika tidningar som Los Angeles Times och Washington Post – Patrick Soon-Shiong respektive Jeff Bezos – har också anpassat sina redaktionella linjer efter presidenten.
Men utvecklingen är densamma i Europa.
I Frankrike har affärsmannen Vincent Bolloré förvandlat mediekanalerna CNews och Journal du Dimanche till högermegafoner, i Tyskland har Mathias Döpfner styrt den redan ökänt konservativa Axel Springer-koncernen ännu längre högerut, och i Österrike använde Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz sin tv-kanal Servus för att sprida högerradikala konspirationsteorier.
Den svenska utvecklingen följer den amerikanska.
Kvartal startades 2016 av en grupp industrialister, däribland grundarna av kosmetikaföretaget Oriflame, och året därpå köpte finansmannen Mats Qviberg gratistidningen Metro. ”Måste rensa ut en del stalinister”, dundrade han och skapade uppror på tidningen, som han tvingades sälja bara ett halvår senare.
2020 lanserades Bulletin med pengar från en rad miljardärer, i fjol sjösatte Handelsbanken sin mediesatsning EFN, och Flamman har beskrivit hur miljardären Saeid Esmaeilzadeh grundat en numera vilande samtalsklubb på Östermalm för att krossa ”woke”.
Pengar innebär uppenbarligen inte kompetens, och tur är väl det. Men obalansen i makt finns där. Det är inte Jaclyns tygpåse som borde provocera oss – utan miljardärernas nya medieimperier.
Fayyad Assali är talesperson för gruppen Rättvisa för alla och kampanjen Folkets röst. Foto: Rättvisa för alla.
Kampanjen Folkets röst vill samla dem som inte känner sig representerade av dagens rödgröna partier. Inför valet 2026 lanserar man en kravlista – och vill få tre procent av väljarna att rösta kollektivt.
– Vi vill vara tydliga med att våra röster inte längre är gratis, säger Fayyad Assali till Flamman.
Han är talesperson för Rättvisa för alla, en av grupperna bakom initiativet Folkets röst. I måndags gick de ut med en politisk kravlista inför valet 2026.
På listan finns punkter som avskaffade visitationszoner i förorten, återinförande av permanenta uppehållstillstånd och avgiftsfri sjukvård och kollektivtrafik. Men också krav på att ”fördöma USA:s imperialism” och förklara sionism som en ”rasistisk bosättarkolonial ideologi”.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vem tar vem? Nya gänget på SVT:s
parsåpa ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: SVT.
Än en gång förvandlas hela Sveriges vardagsrum till en mottagning för parterapi. Bakom framgången för ”Gift vid första ögonkastet” ligger den trygga drömmen om att kärlek är något som kan kontrolleras av experter.
Tolfte säsongen av Gift vid första ögonkastet. Redan?
Med den slaka vintersäsongen av GVFÖ och nyligen avslutade Love is blind i bagaget hade jag inte hunnit börja längta efter relationella problem av typen ”hur ska vår vardag gå ihop när han är kvällsmänniska och jag vaknar vid nollsex?”
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Grillen #3: ”Pappa, kan vi fira jul utan el i år?”
I veckans Grillen: När ska Elon Musk börja kampanja för Sverigedemokraterna, vilken historisk era är sexigast och varför är det så kul att håna Liberalerna?
Vi gästas dessutom av Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena och författare till boken Dyrtider, för att prata om varför kaffet har blivit så dyrt – och matjättarnas roll i inflationen.
IB-affären är fortfarande en av Sveriges största spionskandaler och spelar en stor roll i Alexandra Franzéns bok. Sedan reformerna som den ledde till menar hon att utvecklingen har gått bakåt. Foto: Moa Bejersten.
Sociologen Alexandra Franzén har skrivit en bladvändare om underrättelsearbetets historia – och oroas av vår tids hemlighetsmakeri.
Sociologen Alexandra Franzén möter mig vid den snurrande entrédörren till Kungliga biblioteket. Hon pratar bred skånska och ser snällare ut än jag hade väntat mig givet hennes specialområde: underrättelseanalys. Jag har läst hennes bok Sanningen ska göra er fria, en bearbetad version av hennes avhandling och en osannolik popsociologisk bladvändare om informationskrig som just kommit ut i handeln.
Själv är jag besatt av spioner. Min vän säger att det gör mig till en pick-me-tjej, men hon har inte förstått. Till vardags oroar jag mig för att bli gripen av främmande makt och att jag inte vet var man får tag i cyanidtabletter. Jag plågas också av irrationell skräck att bli torterad och bara att skriva det känns som jinxarnas jinx. Samtidigt är lockelsen enorm. När en forskare från Försvarshögskolan för ett par år sedan föreslog att vi skulle mötas ”under linden” i Gamla stan gick jag dit, redo att möta mitt öde. Det visade sig vara ett helt vanligt kafé och min själs tulpan sloknade. Tills nu.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Sveriges nyaste kulturarv är kantat av triumf och ung död. Med ”Nation av poeter” vill Mohamed Yussuf att unga ska få läsa om sin tid.
Yasin Abdullahi Mahamoud är 18 år gammal när han för första gången blir haffad av polis med vapen innanför jackan. Några veckor tidigare har hans nära vän och dennes bror blivit avrättade inne på ett café i Rinkeby. Alla har nerverna på utsidan och chocken och sorgen förlamar och förvrider själen i en hel by. Trots att vapnet polisen hittar är skjutklart, grips han inte. Lagarna finns där men har ännu inte trätt i kraft. Det här året släpps också hans låt Trakten min. Snart har den spelats en miljon gånger på youtube.
Du kan inte va’ i trakten min om du är inte härifrån, härifrån Klart att jag får paranoia varje gång jag taggar härifrån, härifrån Rinkeby for life!
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.