”Sluta döda Gazas barn.”
Orden har under vintern prytt fönstret på Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm. Man kan tycka att budskapet är okontroversiellt – men tydligen inte. Och det var inte bara vansinneshögern på X som rasade, utan även liberaler. ”Är detta på riktigt?” frågade Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet och Norra Skåne.
Amnestys senaste tunnelbanereklam, med ordet ”folkmord” i versaler, har utlöst liknande reaktioner. Liberalpartisten Fredrik Malm kommenterade: ”Amnesty är inte en seriös organisation för politiska rättigheter längre. Det är en aktivistgrupp för yttervänstern.”
Hans partikollega Gulan Avci förklarade vidare att ”Amnestys agerande […] gör det allt svårare för judar att leva judiskt liv i Sverige!” Visst måste Sveriges judar värnas, inte minst med tanke på den ökade utsattheten sedan den 7 oktober i fjol, men här framstår det som att hon anser att de bär skuld för staten Israels agerande. Menar hon verkligen det?
I vilket fall står regeringen uppenbarligen på fel sida om det här kriget, och behöver bli påmind om det. Den har på lösa grunder dragit bort stödet till UNRWA, som FN själva sagt är bäst placerade att hjälpa palestinska civila, och vägrat avbryta handelsavtalet med Israel. Detta trots biståndsminister Benjamin Dousas chock när han i december besökte Gaza: ”De historier jag får höra är bland det värsta jag har hört i hela mitt liv.”
Den internationella rätten måste gälla alla, även USA:s allierade, för annars gäller den ingen.
Och eftersom regeringen varken lyssnar på FN, Internationella brottmålsdomstolen, eller människorättsorganisationerna, är Amnestys versaler på sin plats. Faktum är att den inte ens lyssnar på sina egna väljare – enligt en undersökning från DN/Ipsos har 46 procent blivit mer negativa till Israel under krigets gång, medan 63 procent anser att landet inte har gjort nog för att skydda palestinska civila. Liberalerna sticker särskilt ut som ett parti där väljarnas åsikter går på tvärs med partiledningens.
Gulan Avci skriver att Hamas bär ansvar för krigets fortgång. Men enligt FN:s människorättsorgan OHCHR är 70 procent av de dödade i Gaza, som totalt uppgår till 45 000 palestinier, kvinnor och barn. Dessutom bekräftade New York Times nyligen tidigare rapporter om att Israel efter den 7 oktober lättade på sina interna regler för att skydda civila (26/12).
Så Israels fokus kan knappast sägas vara de stridande.
Därför varnar nu allt fler för att det som pågår utgör folkmord.
Enligt Human Rights Watch (19/12) har israeliska myndigheter medvetet skurit av tillgången till vatten, samtidigt som regeringen fällt uttalanden som tyder på att de önskar utplåna eller fördriva en del av Gazas befolkning. Detta utgör enligt organisationen brott mot mänskligheten i form av utrotning och ”folkmordshandlingar”, som sammanvägt ”kan utgöra folkmord”. De skriver att det nu är omvärldens plikt att agera för att förhindra att ett sådant äger rum, samt stödja Internationella brottmålsdomstolens arbete.
Amnesty själva drog nyligen slutsatsen (5/12) att kriget utgör folkmord, baserat på den stora mängden dödade civila, skadan mot civil infrastruktur, tvångsförflyttningarna, stoppet för hjälpsändningar, och begränsningarna av eltillgången. Dessförinnan konstaterade en FN-rapport (20/9) att Israel har använt svält som ett krigsmedel, och öppnar för ”möjligheten att folkmord utförs i Gaza”. Och redan i januari fann Internationella brottmålsdomstolen en ”trovärdig risk” för folkmord.
Man kan hävda att folkmord är en juridisk term som ska avgöras i rätten, och inom forskningen är man fortfarande kluvna kring om Israels agerande passar in i de snäva definitionerna.
Samtidigt är alla relevanta organisationer överens om att Israel begår krigsbrott mot palestinierna. Om inte USA slutar förse dem med vapen måste omvärlden kliva in på annat sätt, med fredsstyrkor om så krävs. Den internationella rätten måste gälla alla, även USA:s allierade, för annars gäller den ingen.
För i grunden är frågan enkel: sluta döda Gazas barn.