I år ska tre miljoner svenskar få nya arbetsmarknadsavtal och flera förbund har varslat om strejk. IF Metall var först ut av LO-förbunden att sluta avtal med arbetsgivarna den 26 mars.
IF Metalls nya avtal gäller för Kemiska fabriker, Teknikavtalet, Stål och Metall, Alkokemiska och gemensamma Metallavtalet. Avtalet berör ca 158 000 medlemmar. Det första avtalet som träffas under avtalsrörelsen sätter märket för övriga avtal.
Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen ville ha nollavtal för lönerna, men gick med på 3,2 procent över 22 månader. De är ändå nöjda. Förhandlingschefen Anders Weihe säger i ett pressmeddelande att avtalet är bra för företagen och bemanningsfrågan löst på ett sätt som stärker företagens flexibilitet.
Frågan om bemanningsföretagen och Las är viktig för flera av LO-förbunden i årets avtalsrörelse.
En del företag har sagt upp personalen för att sedan hyra in dem eller andra via bemanningsföretag, något som satt Las ur spel. IF Metall har fått igenom att arbetsgivaren inte på sex månader får ta in personal genom bemanningsföretag om det finns uppsagda anställda med företrädesrätt.
Krisavtalet som innebär att anställda kan gå ner i arbetstid och lön vid dålig orderingång gäller till 31 oktober, 2010. Parterna har enats om att tillsätta en utredning om möjligheter till utbildning istället för uppsägning i lågkonjunktur.
Förbundsordförande Stefan Löfvén tycker att avtalet är bra. Men flera IF Metall-klubbar i Västerbotten är missnöjda och hade velat gå ut i strejk.
De har startat en namninsamling för att påverka avtalsrådet att inte rekommendera att förbundsstyrelsen skriver på avtalet.
Andra LO-förbund anser att IF Metalls avtal inte är tillräckligt för att säkra anställningsskyddet. Livs, GS (Skogs-, trä- och grafisk bransch) och Pappers återupptog sina förhandlingar den 29 mars, men är inte nöjda med IF Metalls avtal.
Jan-Henrik Sandberg, ordförande i Pappers säger till Dagens arbete att Pappers inte kommer att nöja sig med de villkor IF Metall förhandlat fram.
– Den [IF Metalls lösning] är för krånglig och innehåller för många kryphål. Den ger också mycket utrymme för arbetsgivarnas godtycke, säger Sandberg.
Livs har varslat om övertidsblockad för 20 000 medlemmar från den 1 april. De har även varslat om strejk för 2 000 medlemmar från den 7 april för att Li, Livsmedelsarbetsgivarna, har uppmanat tjänstemän att utföra ”arbetarsysslor” och oorganiserade att jobba övertid under övertidsblockaden.
Ett av företagen som tas ut i strejk är Kraft Foods/Marabou i Upplands Väsby, där personalen tidigare sagts upp och återanställts genom ett bemanningsföretag. Handels varslade om strejk lagom till påskhelgen, men kom överens med arbetsgivarna att skjuta upp en eventuell strejk till den 8 april.