Riksdagen erkände nyligen Turkiets folkmord på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker omkring 1915.
Utrikesminister Carl Bildt anser att beslutet är olyckligt och kan bidra till att försvåra försoningsprocessen mellan Turkiet och Armenien. Han vill inte ta ställning för vare sig den ena eller andra sidan.
– Beslutet kommer inte att påverka regeringens arbete, skriver Carl Bildt på sin blogg.
Enligt Hans Linde (V) kan Bildt förvänta sig en KU-anmälan om han fortsätter att obstruera mot beslutet.
– Det här är ett nytt rekord i arrogans av Carl Bildt. Hans jobb är att verkställa riksdagens beslut, säger han till Flamman.
Kritiker har pekat på att det kan vara problematiskt att politiker fattar beslut om vad som ska betraktas som folkmord. Linde anser att Turkiets vägran att hantera frågan juridiskt ger anledning för riksdagen att ta ställning i en sådan här fråga, för att ge offren upprättelse. Andra folkmord, som det i Rwanda och Förintelsen är redan erkända och därför inga frågor för riksdagen, enligt Linde. Han tillbakavisar Carl Bildts åsikt att beslutet skulle försvåra försoningsprocessen.
– Det ansvaret måste läggas på Turkiet i så fall.
Motionen som låg till grund för beslutet är undertecknad av femton riksdagsledamöter från alla partier utom Moderaterna och Centern. Motionen gick igenom, sedan fyra borgerliga ledamöter röstat med oppositionen. Beslutet ledde bland annat till att den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan ställer in sitt Sverigebesök den 17 mars. I Turkiet är det straffbart att erkänna folkmordet, enligt lagen om brott mot turkiskheten.
KD-ledamot röstade för
Annelie Enochson (KD) valde att rösta för förslaget.
– Att hävda att det försvårar försoningsprocessen är bara turkisk propaganda. Armenien har redan gett upp om försoning, säger Enochson till Flamman.
Socialdemokraternas partikongress fastställde i oktober 2009 att händelsen var ett folkmord, mot partiledningens vilja.
Under första världskriget fördrevs och mördades kristna minoritetsgrupper i delar av det som idag är östra Turkiet.
Intressant oljeledning
De allra flesta historiker är eniga om att runt två miljoner armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker mördades omkring 1915 och att det kan kategoriseras som folkmord enligt 1948 års folkmordskonvention. Ett tjugotal länders parlament kategoriserar händelsen som folkmord, däribland tio EU-länder.
Armenien ligger i Kaukasus norr om Turkiet. Kaukasus har sedan Sovjetunionens fall varit intressant för Europa och USA bland annat för att det därifrån, via Turkiet, går en oljeledning till Europa. Förra året undertecknades en resolution mellan Armenien och Turkiet om att återuppta de diplomatiska förbindelserna och upprätta en fri historiekommission. Resolutionen har dock inte ratificerats av något av länderna.