Den internationella kvinnodagen firar 100 år i år. Men det är först på senare år som dagen har börjat uppmärksammas mer i Sverige, enligt Yvonne Hirdman, professor i samtidshistoria och bland annat känd för att ha lanserat begreppet genussystemet inom feministisk forskning.
– Så vitt jag vet var det ingen större grej innan vi tog upp den på 1970-talet. Det förekom knappast demonstrationer, till exempel. Men för den andra vågens kvinnorörelse var 8 mars väldigt viktig för att samla människor och manifestera.
Idag, menar hon, har 8 mars blivit mer av ett rituellt inslag. De flesta vet om dagen och tidningarna måste rapportera om den. Däremot var kanske kraven mer konkreta för 30 år sedan.
– Min dotter, Anja Hirdman, skrev en rapport där hon jämförde 8 mars 1979, 1989 och 1999. Där kan man se just att det var mer konkreta krav i början, inte så konstigt med tanke på vilka problem man hade att ta itu med. Mot slutet blev det mer om global kvinnounderordning.
Feminismen lever kvar
Har kvinnofrigörelsen stannat av?
– Nej, det tycker inte jag. Det är ju en strategi inom kvinnorörelsen och hos feminister att ibland påstå det.
Yvonne Hirdman säger att det både inom feminismen och inom arbetarrörelsen finns en stor oro för att ”rörelsen ska stanna”.
– Ofta är det ju helt riktigt också, eftersom det finns motstånd där under den glatta ytan – men tittar man på de senaste 30 åren, så har det hänt väldigt mycket.
Om det tidigare fanns många konkreta krav på politiska och lagstiftningsmässiga förändringar, tycker hon att de problem många feminister idag upprörs över ligger på en annan nivå, som är svårare att göra något åt.
– Till exempel att det kommer stereotypa bilder av relationer mellan män och kvinnor i amerikanska tv-program. Det är sånt man inte kan förbjuda, för att vi lever i en demokrati.
Bakgrund
Internationella kvinnodagen som firas 8 mars instiftades 1910 vid den andra internationalen, på initiativ av Clara Zetkin, tysk kommunist och kvinnorättskämpe. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.