– När jag som första kvinna satt i en statlig försvarsutredning 1974 fick jag lära mig att ställa frågan ”vem är fienden?” och ”hur ska vi bemöta fienden?” Nu undrar jag; på vilket sätt är Afghanistan en fiende till Sverige? Och om inte, är vi där för någon annans räkning?
Maj Britt Theorin är tidigare EU-parlamentariker och har en lång bakgrund som socialdemokratisk politiker. Hon menar att Sverige i det närmaste tubbades in i ett krig som är omöjligt att vinna på militär väg.
– Vi behöver hitta andra, fredliga, lösningar. För inte så länge sedan var det helt omöjligt att hävda det, men nu börjar den åsikten vinna gehör.
Olja och vapenexport
Hon får medhåll av Tom Heyman, tidigare moderat riksdagsman, som numera har lämnat partiet.
– Det är ett storskaligt krig som hänger ihop med olja och energiproduktion, ingenting annat.
Han säger att framförallt de borgerliga partiernas stöd till svenska trupper i Afghanistan beror på en önskan att gå med i Nato. Där menar han även att Sveriges vapenexport har betydelse i sammanhanget, både för borgerliga och socialdemokrater.
– Sverige är den, i förhållande till sin folkmängd, största vapenproducenten och hela industrin är upplagd för Nato. Det är många arbetstillfällen. Det är lite dystert att vi ska leva på det, men så är det.
Nyvaknad nationalism
Samtliga som Flamman har talat med beskriver tendenser till en framväxande nationalism.
– Tittar man på Danmark är man i det närmaste stolt över sina dödade soldater. På vissa håll i Sverige verkar man nästan tycka att ”äntligen får vi vara med i ett krig, efter 200 år av menlös fred”, säger Björn Kumm, journalist och författare.
– Det blir väldigt mycket storsvenska och gossar blå när man talar om de svenska trupperna i Afghanistan, säger Tom Heyman.
Björn Kumm skulle vilja att Vänsterpartiet var tydligare med kravet att ta hem de svenska soldaterna. Han har nyligen skrivit en debattartikel i Aftonbladet där han uttrycker oro för att en rödgrön regering kan gå samma väg som i Norge, där Sosialistisk Venstreparti stödjer det norska militära deltagandet i Afghanistan. Dessutom efterlyser han en debatt inom socialdemokratin kring Sveriges trupper.
– Det finns ingen riktig debatt om frågan och det förstår jag inte riktigt. Jag skulle vilja se en fränare diskussion.
Ett av de argument som ibland lyfts fram från bland annat socialdemokratiskt håll för att stödja svensk militärs närvaro i Afghanistan är att det säkrar kvinnors rättigheter och flickors möjlighet till skolgång.
– I så fall finns många andra länder där vi också borde vara och kriga, konstaterar Björn Kumm.