Ett par dagar innan julafton fick de anställda på äldreboendet i Uddevalla ett erbjudande av arbetsgivaren. Att antingen gå ned i tid till 75 procent eller säga upp sig.
– Vi tvingades handla i panik utan chans att undersöka våra möjligheter och rättigheter. Vart skulle vi vända oss med alla frågor mitt i julveckan, säger undersköterskan Lena Kallin på Österängens äldreboende, till tidningen Bohuslänningen.
Efter att ha rådgjort med sin facklige representant sade Lena Kallin att hon ville jobba kvar, men inte gå ned i tid. I mellandagarna fick de anställda veta att de var varslade.
Kommunal kritiskt
Bakgrunden till arbetsgivaren Uddevalla kommuns agerande var att kommunen under ett år prövat ett system där de anställda hade 75 procent schemalagd tid och 25 procent som utgjordes av inhopp. Anställda som inte kom upp i heltid skulle bli återbetalningsskyldiga av delar av årslönen.
Detta är något som Kommunal varit starkt kritiskt till. Framför allt som det har blivit allt svårare för anställda att få ihop sina timmar när det görs neddragningar i kommunen.
Ingen rimlig tidsfrist
Avdelningschefen för äldreomsorgen i kommunen Jan-Erik Samuelsson säger att oenigheten med facket är en bidragande orsak till kommunens agerande.
Facket menar att arbetsgivarens ultimatum i det närmaste var formulerat som ett hot. Dessutom fick de anställda inte en rimlig tidsfrist för att ge besked. Därför ska Kommunal försöka få erbjudandet ogiltigförklarat.
– Om det krävs driver vi detta ända till Arbetsdomstolen, säger Kommunals Annette Brattberg, enligt LO-tidningen.