Säkerheten är rigorös. Metalldetektorer och väskröntgen. Men så är de ju också där, alla föredetta statsråd – och kanske blivande. Men bara kanske.
Socialdemokraternas kongress äger denna gång rum i ett otacksamt sammanhang. Sossarna är inte i regering. Och om de kommer i regering, är det i en koalition med två andra partier. Som också vill ha sin vilja igenom. Det är unikt och antagligen lite mindre kul för ombuden, än det brukar vara.
Kongressen hålls i Stockholmsmässan i Älvsjö, inte Folket hus.
Parti som rymmer
många olika åsikter
Jobbkongressen är en dag kortare än tidigare, av ekonomiska skäl. På lördagen ligger man dock så bra till i arbetsschemat att presidiet föreslår förlängning av talartiden – från en minut till två.
SAP är ett stort parti. Inom det ryms väldigt många olika politiska åsikter. Att hålla ihop ett sådant parti går inte utan kompromisser. Traditionellt har partiledningen varit noga med att under kongresserna jämka ihop olika åsikter för att göra de flesta nöjda och undvika starka slitningar. Redaktionsutskottet används flitigt. Detta sker ännu mer i år än tidigare – och enligt samma modell som förra kongressen har särskilda temagrupper arbetat för att föra en grundlig diskussion. Flera ombud berömmer ledningen för dess lyhördhet.
Ingen återreglering
av apoteksmarknaden
Men samtidigt använder ledningen också sin auktoritet för att peka ut riktningen och dämpa opposition i partiet. Ordförande Mona Sahlin använder sitt inledningstal för att försöka lägga linjen i vissa frågor. Detta skulle vara otänkbart på till exempel en Vänsterpartikongress.
Under debatten om välfärden yrkar föredragande Ylva Johansson avslag på två skrivningar om Apoteket, en om att ”återreglera apoteksmarknaden” och en som säger ”återinför monopolet”. Johansson anför argumentet att ingen vet hur situationen är om ett år, eftersom Göran Hägglund inte lyckats sälja ett enda Apotek. Ylva Johansson raljerar över detta och river ner några skratt från ombuden. Men kanske känner de sig överkörda, som hade velat se en återreglering – eftersom apoteksmarknaden de facto är avreglerad, vilket öppnat för privata apotek. Och dessa har ju redan börjat etablera sig, även om inte Apotekets apotek har sålts. Men det blir inga möjligheter till invändningar, eftersom Johanssons argument kommer upp i det avslutande anförandet när debatten är stängd.
Tar upp kampen
för pensionärerna
Partiledningen hade redan från början gjort klart att den ville slippa en diskussion ”om system och driftsformer” och därmed sagt att privata alternativ inom välfärdssektorn inte skulle ifrågasättas. Man ville i stället sätta kvalitén i fokus, och det får också sägas bli kongressens beslut, med några lite hårdare skrivningar. Alla offentligt finansierade verksamheter ska göra kvalitetsredovisningar och delta i öppna jämförelser. Privata ägare ska inte kunna ta ut vinster genom att göra avkall på kvaliteten.
S-kongressen innebär att partiet nu på allvar tar upp kampen för (eller om?) pensionärerna. (S)töttepelarna är namnet på ett nätverk med flera kända namn som dragplåster – Anna-Greta Leijon, Ingvar Carlsson, Anita Gradin och Thage G Peterson. Anna-Greta Leijon presenterar ett upprop för pensionärer och får rungande applåder av kongressen.
Ipred-lag blir kvar
Föräldraförsäkringen ska delas i tre lika stora delar varav två till vadera vårdnadshavaren. Detta är ett lite mer radikalt beslut än många väntat sig. Någon skrivning om jämställdhet inom vården fanns inte i partistyrelsens förslag, men ombudet Åsa Karlsson från Bohuslän yrkar på en skrivning om lika behandling för kvinnor och män, som partistyrelsen ställer sig bakom och som antas av kongressen utan krusiduller.
Ipred-lagen blir kvar, det stod klart efter att frågan varit en vända hos redaktionsutskottet och sedan återupptogs på söndagen. Men lagen ska förändras så att den personliga integriteten bättre tas tillvara, också det en kompromiss.
Fler ombud går upp i talarstolen och ger partiledningen beröm för att den varit lyhörd.
– Man är inte van vid att få igenom såhär många ändringar, säger Greger Lindqvist från Västerbotten.
Carina Ödebrink från Jönköpings län säger dock:
– Jag vill ändå yrka bifall till skrivningen mot privata vinstuttag, trots att jag tycker att partistyrelsen har vässat formuleringarna.
Ombudet Johan Kamnert från Göteborg kallar det nya förslaget om vinst i vården ”ett rejält fall framåt”.
– Det skulle endast finnas offentligt utförd vård om jag hade fått bestämma själv. Men det får jag inte.
– Den nyliberala attacken på välfärden går via den förmenta valfriheten, säger Peter Persson från Jönköpings län.
Ombudet Dag Larsson, välkänd Stockholmspolitiker, tar vården i Rågsved som exempel och säger:
– Det är en skam att vården blir en affärshemlighet.
Han får också gehör för detta, då kongressen beslutar att vården av barn och gamla och hanteringen av skattepengar inte får vara företagshemligheter.
Allt är stort
Ulf Olsson från Älvsborg södra tycker att det är bra att kongressen är tydlig med att gemensamma resurser för välfärden ska användas till välfärden. Han ger eftertryck åt resonemanget med citatet:
– Från var och en efter förmåga åt var och en efter behov.
Sammanfattningsvis verkar många vara nöjda och applåterna duggar tätt i den enorma plenissalen. Det är en viktig kongress inför ett viktigt val. Allt är så stort i sossesammanhang. Inte minst kongresslokalerna. När jag ska smita för dagen, irrar jag bort mig i korridorerna och kommer ut på fel sida entrén. Så jag får underkasta mig metelldetektorerna igen, för att kunna hämta ut min jacka i garderoben.