Mötet mellan EU-ländernas justitie- och inrikesministrar om det så kallade Stockholmsprogrammet avslutades i förra veckan.
– Sammantaget tycker jag att vi har haft två dagar med bra diskussioner, säger justitieminister Beatrice Ask (M). Vi är överens om det mesta. Av alla kloka idéer som förts fram kommer vi nu att överväga i vilka delar vi kan förbättra skrivningarna.
Men programmet har fått kritik från flera olika håll.
Programmet innebär bland annat ett närmare samarbete mellan medlemsländers underrättelsetjänster, där det ska bli möjligt att få tillgång till andra länders underrättelseinformation och effektiviserad övervakning av medborgares elektroniska spår, till exempel resor och banktransaktioner. Dessutom vill man utöka samarbete mellan EU och USA. En väg till ett överstatligt övervakningssamhälle, menar kritiker.
Gemensamt asylsystem
– Det finns många stora risker när databaser ska samköras. Man vet inte vilka personuppgifter som läggs in, vad som tillkommer i framtiden eller hur åtkomsten till uppgifterna ser ut, säger Lage Rahm, Miljöpartiets talesperson i IT-relaterade integritetsfrågor, till DN.
Dessutom syftar Stockholmsprogrammet till att ta fram ett gemensamt asylsystem för alla EU-länder.
– Fokus handlar egentligen om att se till att inte så många ska komma in i EU, medan det borde ligga på att åtminstone försöka följa de konventioner om mänskliga rättigheter som vi skrivit under, säger Lage Rahm.