– Varje gång kvällstidningarna har ett nytt löp om en ”hiv-man” eller en ”hiv-kvinna” vet jag med säkerhet att någon eller några hivpositiva kommer att ta sitt liv. De orkar inte leva med stigmat det innebär att vara hivsmittad.
Cege Hedén har nyligen tackat ja till att bli nominerad till Vänsterpartiets riksdagslista. Den främsta anledningen är att han tycker det händer för lite när det gäller förebyggande av hiv och kunskapsspridning om smittan. Tidigare har han suttit som Vänsterpartiets representant i Smittskyddskommittén i drygt två år.
– Vi lyckades få igenom en del saker, men lagstiftningen kring smittspridning är väldigt repressiv. Informationsplikten för hivsmittade är till exempel fortfarande kvar.
Sveriges lagstiftning kring hiv är ovanligt hård och har kritiserats internationellt. Den så kallade informationsplikten innebär att hiv-smittade är skyldiga att berätta om sin sjukdom i kontakter med sjukvården och för potentiella sexpartners. Något som även RFSU och RFSL har ställt sig kritiska till, då man menar att det dels lägger över hela ansvaret att hindra smittspridning på den hivpositiva och dels gör att många kan dra sig för att gå och testa sig, då de vet att de sedan blir skyldiga att berätta om sin smitta i olika sammanhang.
Internationell kritik
– Under den internationella aidskonferensen i Mexiko 2008 gick hela konferensen ut och demonstrerade mot just Sveriges lagstiftning, säger Cege Hedén.
Det finns ett mörkertal av personer som har valt att testa sig utomlands för att komma undan smittskyddslagen. I södra Sverige åker vissa till Danmark för hivtest.
Hur många det rör sig om vet ingen.
Cege Hedén menar även att Sveriges inställning till hivsmittade har betydelse för andra länder. Flera afrikanska länder har infört en allt hårdare lagstiftning, där hivpositiva och i vissa fall även personer som arbetar med information om hiv och aids fängslas – med Sverige som förebild.
– Sverige talar med dubbla tungor, man talar om vikten av upplysning i fattiga länder men tycks ha glömt de hivsmittade i det egna landet.
Dålig kunskap
Cege Hedén tycker att kunskapen om hiv i Sverige, tvärtemot vad man kunde tro, snarare har försämrats under de senaste åren. Han ser tidningar och media som i vissa fall har piskat upp en hatstämning mot hivsmittade genom felaktig och ensidig rapportering som en faktor.
Men också vårdpersonal har ofta alltför dåliga kunskaper.
– Ungdomar som ringer till ungdomsmottagningen och vill testa sig kan få frågan om de är homosexuella eller har haft sex med någon från ett riskområde. ”Annars är det inte nödvändigt”, kan de få höra.
Cege Hedén har även personlig erfarenhet av okunnig sjukvårdspersonal.
Han berättar om tandläkarbesök där hela rummet varit inplastat och personalen klädda som astronauter.
Eller hur han en gång tvingades stå tio meter från läkaren på vårdcentralen som skulle undersöka honom.
– Många hivsmittade som flyttar kan få ett välkomsterbjudande från en lokal tandläkare, men när de kommer dit och säger att de har en blodsmitta är de inte välkomna längre.