Flamman har tidigare skrivit om konflikterna mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren i Göteborgs hamn (Flamman nr 22). Nu skriver Peter Annerback, ordförande i Hamnfyran, och Erik Helgeson, ledamot i styrelsen, i en debattartikel i Göteborgsposten att förtroendevalda inom förbundet vägrats ledighet och ersättning för att utföra sina uppdrag. Dessutom har arbetsgivaren förbjudit förbundet att hålla medlemsmöten i bolagets lokaler. Vilket ska ha lett till att man övervägt att stå ute på parkeringsplatsen och ha möten.
”I en konfliktsituation är det normalt att facklig tid dras in, att fackliga möten inte får hållas i företagets lokaler samt att ny ledighet inte beviljas under konflikten”, skriver Magnus Kårestedt, vd Göteborgs Hamn och Peter Svanberg, förhandlingschef Göteborgs Hamn i ett svar.
Arbetsgivaren backar
Trots det utspelet väljer nu Göteborgs hamn att backa på ett par punkter: Fackligt förtroendevalda ska få möjlighet att fullgöra sina uppdrag och medlemsmöten får hållas på arbetsplatsen.
Men någon lösning på konflikten är inte inom synhåll. Grunden är till stor del att Hamnledningen vägrar förhandla med Hamnarbetarförbundet, som är det största facket på arbetsplatsen. Motiveringen från arbetsgivaren är att det är Transportarbetarförbundet som har rätt att teckna kollektivavtal och därför är den part man ska förhandla med.
”Det finns inga som helst hinder i svensk lag för att Göteborgs Hamn förhandlar med mer än en facklig part”, skriver å andra sidan Peter Annerback och Erik Helgeson i en replik.