Forskare vid Lunds universitet vill pröva en ny modell mot hemlöshet. Tanken är att införa en bostadsgaranti för hemlösa. Just nu söker man efter kommuner som är intresserade av att delta i försöksverksamhet.
– Som det är idag måste man ofta kvalificera sig till en bostad, genom att först bo på härbärgen eller i särskilda boenden, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.
Bostad först, som projektet kallas, har istället grundtanken att människor behöver en bostad för att kunna komma till rätta med andra problem, som missbruk. Dessutom anser man att särlösningar, som härbärgen eller andra särskilda boenden, ofta stigmatiserar hemlösa än mer. Modellen är en variant av ”Housing First”, som använts i flera andra länder. I Sverige däremot är den helt ny.
– I USA gjordes ett liknande projekt, där hemlösa fick en egen bostad och stöd i hemmet för dem som behövde. Efter fem år gjorde man en uppföljning, då hade runt 80 procent fortfarande kvar sin bostad.
Däremot betonar han att det inte räcker med att bara ge hemlösa en bostad. Det måste följas upp med andra stödinsatser.
Brist på bostäder
Men är det då realistiskt att räkna med att kunna ge vanliga lägenhetskontrakt i en tid av akut bostadsbrist? Hans Swärd ser det som ett fullt överkomligt problem.
– Räknar man på hur många hemlösa det finns i Sverige är det inget gigantiskt antal bostäder som behöver skaffas fram. Andra typer av boenden, som härbärgen, kostar också samhället. Dessutom får man väl tänka sig att bostadspolitiken måste inriktas så att det faktiskt finns bostäder till alla.
Anna Kind, verksamhetschef på tidningen Aluma, som säljs av hemlösa i Skåne, är positiv till försöket. Samtidigt säger även hon att det är viktigt med uppföljning.
– Hamnar du i en egen bostad är det mycket annat som ska falla på plats. Människor blir hemlösa av olika anledningar, en del behöver någon typ av träning i stödboenden innan de får en egen lägenhet. För andra kan det, med rätt uppbackning, bli hur bra som helst med en egen lägenhet på en gång.
”Inte i vårt område”
Hon påpekar även att de resultat som Housing First nått i USA inte nödvändigtvis går att överföra till Sverige.
– USA har fler hemlösa och hemlöshetsproblemen ser till viss del annorlunda ut i USA.
Å andra sidan tycker hon att det är värt att prova Bostad först.
– Alla satsningar som görs på hemlösa är positivt och uppenbarligen har inte de insatser som gjorts varit tillräckliga.
Jonas Svensson, vice ordförande i Alumas försäljarförening, tycker att projektet låter utmärkt.
– Det borde vara utgångspunkten i hjälp till hemlösa. Har man ingen bostad är det idiotiskt att tro att man ska kunna ta sig ur ett missbruk till exempel.
Däremot ser han en del praktiska problem som måste lösas för att kunna finna bostäder till alla.
– Det finns ett motstånd på många håll mot att få före detta hemlösa till grannar. Attityden är ofta ”inte i vårt område”.